Pravice potrošnikov

Super!
Veseli nas, da ste navdušeni nad
Pravice potrošnikov
Ogled tem, ki vas morda navdušujejo
MOJI NAKUPI. MOJE ŽIVLJENJE.

Izdelke, kupljene na spletu, lahko vrnemo v 14 dneh; kot potrošniki imamo tudi druge pravice

Napačna velikost?

Če so nam kavbojke, ki smo jih kupili na spletu, preozke, imamo srečo, saj imamo kot potrošniki v EU pravico, da v 14 dneh vrnemo vsak izdelek, ki smo ga kupili na spletu, po telefonu ali pošti. Če je izdelek v odličnem stanju in se lahko ponovno proda, dobimo vrnjen celoten znesek nakupa ali pa izdelek zamenjamo. Brez sporov in vprašanj, niti razlaga ni potrebna. Tako lahko vrnemo tiste kavbojke in poiščemo take, ki nam bodo pristajale kot ulite.

Predobro, da bi bilo resnično

Ste našli odlično ponudbo za novo kolo, a vas skrbi, da ni prava? Podjetja, ki poslujejo v katerikoli državi EU, ne smejo objavljati zavajajočih oglasov z napačnimi podatki o svojih izdelkih in storitvah. Če tisto, kar prejmemo, ni enako temu, kar smo pričakovali, lahko na podlagi svojih pravic zahtevamo dejansko naročen izdelek/storitev ali pa nam morajo vrniti denar. 

Preverite drobni tisk

Podpis dokumentov za prejem posojila ali pridobitev kreditne kartice je lahko zastrašujoča izkušnja, zlasti če nas skrbi obstoj klavzule, ki nas lahko stane polovico prihodka. V EU tega ni. Vse pogodbe morajo biti jasne, razumljive in brez nepravičnih pogojev ali zahtev. Da preprečimo čudna presenečenja, morajo biti vsi pogoji jasno predstavljeni pred podpisom.

Poškodovano blago

Vsak od nas se boji, da bi na svojem novem pralnem stroju zagledal utripajočo rdečo lučko, ki pomeni, da se je pokvaril. Vsi izdelki, kupljeni v EU, imajo vsaj dve leti garancije. Če kupljeni proizvod ne deluje tako, kot bi moral, ga lahko odnesemo na servis ali prosimo za brezplačno zamenjavo. Pralni stroj bo kmalu deloval, nam pa ne bo treba v pralnico.

Pravočasna dobava

Nihče ne želi prijatelju pokvariti rojstnega dne, vendar včasih, ko darilo naročimo prek spleta, lahko nanj čakamo zelo dolgo in slavljenec ostane praznih rok. A ni vse izgubljeno. Zakonodaja EU predpisuje, da lahko v primeru, če naročenega ne dobimo v 30 dneh, trgovca o tem obvestimo in mu na voljo ponudimo dodaten teden za dobavo. Če po podaljšanem roku še vedno ne prejmemo naročenega, lahko naročilo prekličemo in zahtevamo vračilo denarja. Če pa naročeni izdelek ni bil namenjen za rojstnodnevno darilo, vam roka za dobavo ni treba podaljšati. Naročilo lahko prekličemo po 30 dneh.

Na vaši strani

Imate težave s trgovcem v drugi državi članici EU? Je nova torbica ponaredek ali pa so imela sončna očala, ki smo jih kupili prek spleta, prasko? EU ponuja brezplačno svetovanje in podporo prek evropskih potrošniških centrov v vsaki državi EU ter na Islandiji in Norveškem. Če se s trgovcem ne moremo dogovoriti o rešitvi, lahko zaprosimo za pomoč na platformi za spletno reševanje sporov. S to platformo lahko zagotovimo, da bo spor razrešen pravično – brezplačno ali za majhno pristojbino. To pomeni, da se lahko trgovci izognejo dragim sodnim postopkom ter okrepijo in izboljšajo odnose s strankami.

Kako deluje

Kot potrošniki v EU smo upravičeni do pravične obravnave – od popravila ali zamenjave izdelkov, če se pokvarijo v času garancije, do tega, da si v 14 dneh lahko premislimo glede spletnega nakupa ali podpišemo jasno, razumljivo pogodbo za novo storitev. S pravili EU želimo doseči, da bo nakupovanje – naj bo prek spleta, telefona, naročila po pošti ali na glavnih nakupovalnih ulicah – jasno, preprosto in pravično.

  Ali ste vedeli?

  71 %

  /euandme/file/678_slconsumer-rights.png

  Odstotek uporabnikov internet, starih od 16 do 24 let, ki kupuje prek spleta.

  18 %

  /euandme/file/677_slconsumer-rights2.png

  Povečanje števila spletnih nakupov uporabnikov interneta od 2007 do 2017.

  32 000

  /euandme/file/676_slconsumer-rights3.png

  Število čezmejnih pritožb, ki so jih prejeli evropski potrošniški centri leta 2013; 66 odstotkov teh pritožb je bilo povezanih z izdelki, kupljenimi prek spleta.

  Brez pristojbin

  /euandme/file/675_slconsumer-rights4.png

  Trgovine in trgovci v EU ne smejo zaračunati nobenih pribitkov k nakupu za uporabo kreditne ali debetne kartice.

  Konec prerekanja

  /euandme/file/674_slconsumer-rights5.png

  Se ne morete sporazumeti s spletnim trgovcem? Za brezplačno svetovanje in podporo se lahko obrnete na evropski potrošniški center.

  Director's Video

  /euandme/file/21796_slDebut: krátky film #EUandME v réžii Dalibora Matanića

  Debut, režija: Dalibor Matanić

  Mlad hrvaški kmet sanja o tem, da bi postal zvezda poklicnega nogometa. Preden pa začne slediti svojim ambicijam na igrišču, se mora najprej soočiti z resnico o tem, kdo sploh v resnici je.

  /euandme/file/21796_slDebut: krátky film #EUandME v réžii Dalibora Matanića

  /euandme/file/21798_slDebut: oficiálna upútavka na film #EUandME

  /euandme/file/21800_slZábery zo zákulisia filmu Debut: krátky film #EUandMe

  #EUandME zgodbe

  The Story of Filippa

  #EUandME Thanks to the EU, she was able to get compensation for a delayed flight.

  Kaj vas še navdušuje?

  Kar naprej klikate "dodaj v košarico"?

  Nakupujete v spletu?

  Vedno sem na spletu!Raje imam svež zrak.

  Ste zasvojeni z nakupovanjem? Morda vam bo všeč tudi to: