Drepturile consumatorilor

Splendid!
Ne bucurăm să vedem că sunteți pasionați de
Drepturile consumatorilor
Vizualizați toate pasiunile
PRODUSELE MELE. VIAȚA MEA.

Aveți posibilitatea returnării în termen de 14 zile a articolelor achiziționate online și alte drepturi ale consumatorilor

Altă mărime?

Deci se pare că m-am ambiționat prea mult în privința mărimii perechii de jeanși pe care am cumpărat-o online... Din fericire, drepturile mele de consumator din UE îmi asigură posibilitatea de a returna orice produs achiziționat online, prin comandă telefonică sau prin e-mail, în termen de 14 zile. Atât timp cât produsul este în stare perfectă și poate fi revândut, suma plătită îmi va fi restituită în întregime sau produsul îmi va fi schimbat – nu sunt necesare discuții, întrebări și explicații. Așadar, pot să returnez jeanșii respectivi și să găsesc o pereche care să îmi vină perfect.

Prea bun pentru a fi adevărat

Ai dat de o ofertă excelentă de bicicletă nouă, însă te temi că este ceva necurat la mijloc? Este interzis ca întreprinderile care își desfășoară activitatea în oricare din statele membre ale UE să prezinte o imagine falsă a produselor sau serviciilor pe care le oferă în reclame înșelătoare. Prin urmare, dacă ceea ce primesc nu corespunde cu așteptările mele, atunci mă pot folosi de drepturile mele pentru a obține ceea ce mi s-a promis sau pentru a mi se returna suma plătită. 

Citiți textul scris cu litere mici

Semnarea actelor în vederea obținerii unui împrumut sau a unui credit poate fi o experiență intimidantă, mai ales dacă mă îngrijorează faptul că ar putea exista o clauză care să mă coste jumătate din veniturile mele. Ei bine, nu și în UE. Toate contractele trebuie să fie clare, ușor de înțeles și fără condiții sau cerințe abuzive. Prin urmare, pentru a mă asigura că nu voi avea parte de surprize neplăcute, toți termenii trebuie să fie clar prezentați înainte de a semna.

Bunuri deteriorate

Iată o priveliște de care ne temem cu toții: becul roșu intermitent care înseamnă că o mașină de spălat nouă s-a stricat. Toate bunurile achiziționate în UE includ o garanție de minimum 2 ani, așa că, dacă un produs pe care l-am cumpărat nu funcționează cum ar trebui, îl pot repara sau înlocui gratuit. Prin urmare, pot uita de spălătorie – mașina mea de spălat ar trebui să redevină funcțională imediat.

Respectarea termenelor

Nimeni nu vrea să își întristeze prietenii de ziua lor, însă uneori a le comanda cadoul online poate însemna că va trece ziua cea mare fără niciun semn de cadou în poștă. Vor rămâne cu mâna goală, însă nu este totul pierdut. Legislația UE prevede că, dacă nu primesc bunurile în termen de 30 de zile de la achiziționarea lor, pot să trimit o notificare comerciantului și să prelungesc termenul de livrare a acestora cu încă o săptămână. Dacă și după termenul extins obiectul nu îmi este livrat, pot anula comanda și pot cere returnarea întregii sume plătite. Desigur, în cazul în care comanda a fost plasată pentru un anumit eveniment, cum ar fi o zi de naștere, atunci nu am de ce să mai prelungesc termenul de livrare cu o săptămână și o pot anula după acel interval de 30 de zile.

De partea dumneavoastră

Întâmpin probleme cu un comerciant din altă țară din UE? Este posibil ca noua mea geantă să fie contrafăcută sau ca acei ochelari de soare să fi fost zgâriați la livrare? UE oferă consiliere și sprijin gratuit prin intermediul Centrelor Europene ale Consumatorilor din fiecare țară a UE, precum și din Islanda și Norvegia. Dacă nu reușesc să ajung la o rezolvare cu comerciantul, pot solicita ajutor prin intermediul platformei de soluționare online a litigiilor. Prin utilizarea acestui sistem, pot asigura o soluționare corectă a litigiului, gratuit sau în schimbul unei mici taxe. Totodată, vânzătorii pot evita procedurile costisitoare de soluționare a litigiilor, ceea ce contribuie la consolidarea și îmbunătățirea relațiilor acestora cu clienții.

Cum funcționează

În calitate de consumator din UE, am dreptul la un tratament corect: de la a-mi fi reparate sau înlocuite bunurile în cazul în care se strică în termen de doi ani de la cumpărare și până la a avea posibilitatea de a mă răzgândi în privința unei achiziții online în termen de 14 zile sau de a avea de semnat un contract clar și ușor de înțeles pentru un serviciu nou. Normele UE urmăresc să transforme cumpărăturile – fie că sunt făcute online, prin telefon, prin comandă pe e-mail sau pe stradă – într-un proces clar, simplu și corect.

  Știați că?

  71 %

  /euandme/file/678_roconsumer-rights.png

  Procentul utilizatorilor de internet cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani care fac cumpărături online.

  18 %

  /euandme/file/677_roconsumer-rights2.png

  Procentul cu care numărul de achiziții online efectuate de utilizatorii de internet a crescut în perioada 2007-2017.

  32 000

  /euandme/file/676_roconsumer-rights3.png

  Numărul reclamațiilor transfrontaliere primite de Centrele Europene ale Consumatorilor în anul 2013, 66 % dintre acestea vizând bunuri achiziționate pe internet.

  Fără comision

  /euandme/file/675_roconsumer-rights4.png

  Magazinele și comercianții din UE nu au dreptul să aplice nicio suprataxă atunci când îmi plătesc cumpărăturile cu cardul meu de credit sau de debit.

  Soluționarea diferendului

  /euandme/file/674_roconsumer-rights5.png

  Nu mă înțeleg cu un comerciant online? Pentru consiliere și sprijin gratuit, mă pot adresa Centrului European al Consumatorilor din țara mea.

  Director's Video

  /euandme/file/21244_roDebut: un scurtmetraj #EUandME, regizat de Dalibor Matanić

  Debut, regizat de Dalibor Matanić

  Un tânăr fermier din Croația visează să devină un jucător profesionist de fotbal. Însă înainte de a-și urma ambiția pe teren, trebuie să se confrunte mai întâi cu situația lui reală.

  /euandme/file/21244_roDebut: un scurtmetraj #EUandME, regizat de Dalibor Matanić

  /euandme/file/21245_roDebut: trailerul oficial #EUandME

  /euandme/file/21246_roÎn culisele filmului Debut: un scurtmetraj #EUandME

  Povești #EUandME

  The Story of Filippa

  #EUandME Thanks to the EU, she was able to get compensation for a delayed flight.

  Ce altceva vă mai pasionează?

  Nu te poți opri din a face clic pe „adaugă în coș”?

  Faci cumpărături online?

  Nu sunt niciodată offline!Prefer aerul curat

  Dependent de cumpărături? Este posibil să îți placă și următoarele: