Consumenten-rechten

Geweldig!
Goed om te zien dat je warm loopt voor
Consumentenrechten
Bekijk alle passies
MIJN AANKOPEN. MIJN LEVEN.

Online gekochte artikelen binnen 14 dagen retourneren, en andere consumentenrechten

Verkeerde maat?

Misschien was ik wat te optimistisch toen ik online de maat koos voor die jeans. Gelukkig heb ik als consument in de EU het recht om producten die ik online, telefonisch of per postorder heb gekocht binnen 14 dagen terug te sturen. Zolang het product maar in perfecte staat verkeert en opnieuw verkocht kan worden, krijg ik het volledige bedrag terug of mag ik het inruilen – zonder verdere vragen en zonder iets te hoeven uitleggen. Dus ik kan die jeans gewoon terugsturen en er een zoeken die als gegoten zit.

Te mooi om waar te zijn

Een fantastische aanbieding voor een nieuwe fiets gezien, maar lijkt er iets toch niet in de haak? Bedrijven die in een EU-land actief zijn, mogen geen misleidende reclame maken voor hun producten of diensten. Als ik dus iets anders krijg dan ik verwacht, kan ik mijn rechten gebruiken om te krijgen wat mij beloofd was, of anders om mijn geld terug te krijgen. 

Let op de kleine lettertjes

Het kan nogal intimiderend zijn om de papieren voor een lening of creditcard te tekenen, zeker als ik bang ben dat er ergens een clausule staat die mij de helft van mijn inkomen kan kosten. Dat overkomt me niet in de EU. Alle contracten moeten duidelijk en begrijpelijk zijn, en mogen geen oneerlijke voorwaarden of vereisten bevatten. Dus om vervelende verrassingen te voorkomen, moeten alle voorwaarden duidelijk worden gepresenteerd voordat ik onderteken.

Defecte producten

Daar zit niemand op te wachten: het rode lichtje dat aangeeft dat de nieuwe wasmachine het niet meer doet. Alle goederen die in de EU gekocht zijn, hebben een garantie van minimaal 2 jaar. Dus als een product dat ik gekocht heb niet werkt zoals het hoort, kan ik het kosteloos laten repareren of vervangen. Vergeet dus de wasserette, mijn wasmachine is snel genoeg weer helemaal in orde.

Let op de tijd

Niemand wil een ander teleurstellen op diens verjaardag, maar een cadeau online bestellen betekent soms dat het pakje niet op tijd arriveert. Met lege handen staan is niet leuk, maar alles is nog niet verloren. Volgens EU-wetgeving kan ik contact opnemen met de verkoper om hem één extra week te geven voor levering als ik het product niet binnen 30 dagen na aankoop ontvangen heb. Als ik na die verlenging nog steeds niets ontvangen heb, kan ik mijn bestelling annuleren en het hele bedrag terugkrijgen. Maar als mijn bestelling voor een speciale gelegenheid was – bijvoorbeeld een verjaardag – dan hoef ik die extra week niet aan te bieden en kan ik mijn bestelling meteen na de periode van 30 dagen al annuleren.

Aan jouw kant

Problemen met een verkoper in een ander EU-land? Misschien is die nieuwe tas wel namaak, of kwam die zonnebril bekrast aan? De EU biedt gratis advies en ondersteuning via de Europese consumentencentra in alle EU-landen, IJsland en Noorwegen. Als ik met de verkoper niet tot een oplossing kan komen, kan ik om hulp vragen via het platform voor onlinegeschillenbeslechting. Via dit systeem kan ik ervoor zorgen dat mijn geschil eerlijk opgelost wordt, gratis of tegen een kleine vergoeding. Bovendien kunnen verkopers zo dure rechtszaken vermijden, wat de versterking van hun klantrelaties alleen maar ten goede komt.

Hoe het werkt

Als consument in een EU-land heb ik recht op een eerlijke behandeling: van het repareren of vervangen van mijn spullen als ze binnen twee jaar defect raken, tot de mogelijkheid om me binnen 14 dagen te bedenken over een online aankoop, of het ontvangen van een duidelijk, begrijpelijk contract dat ik moet ondertekenen voor een nieuwe dienst. EU-regelgeving is bedoeld om winkelen – online, telefonisch, per postorder of in de winkelstraat – duidelijk, eenvoudig en eerlijk te maken.

  Wist je dat?

  71%

  /euandme/file/678_nlconsumer-rights.png

  Het percentage internetgebruikers tussen de 16 en 24 jaar dat online winkelt.

  18%

  /euandme/file/677_nlconsumer-rights2.png

  Toename in het aantal online aankopen door internetgebruikers tussen 2007 en 2017.

  32.000

  /euandme/file/676_nlconsumer-rights3.png

  Het aantal grensoverschrijdende klachten ontvangen door de Europese consumentencentra in 2013. 66% had betrekking op online gekochte goederen.

  Kosteloos

  /euandme/file/675_nlconsumer-rights4.png

  Winkels en verkopers in de EU mogen geen toeslag rekenen op mijn aankopen als ik een creditcard of betaalkaart gebruik.

  Het gekibbel voorbij

  /euandme/file/674_nlconsumer-rights5.png

  Oneens met een online verkoper? Voor gratis advies en ondersteuning kan ik mij wenden tot het Europees Consumenten Centrum in mijn land.

  Director's Video

  /euandme/file/21602_nlDebut: een #EUandME korte film van Dalibor Matanić

  Debut, regie van Dalibor Matanić

  Een jonge Kroatische boer droomt ervan om een beroemde profvoetballer te worden. Maar voordat hij zijn geluk op het veld kan testen, moet hij eerst de waarheid onder ogen komen over wie hij echt is.

  /euandme/file/21602_nlDebut: een #EUandME korte film van Dalibor Matanić

  /euandme/file/21605_nlDebut: de officiële #EUandME trailer

  /euandme/file/21609_nlAchter de schermen van Debut: een #EUandMe korte film

  #EUandME-verhalen

  The Story of Filippa

  #EUandME Thanks to the EU, she was able to get compensation for a delayed flight.

  Waar loop je nog meer warm voor?

  Is 'Toevoegen aan winkelmand' jouw favoriete knop?

  Koop jij graag online?

  Ik ben nooit offline!Ik heb liever frisse lucht

  Verslaafd aan winkelen? Hier word je misschien ook blij van: