Fogyasztói jogok

Nagyszerű!
Örömmel látjuk, hogy érdekel ez a téma:
Fogyasztói jogok
Az összes téma megtekintése
A VÁSÁRLÁSOM. AZ ÉLETEM.

Jogom van az online vásárolt termékeket 14 napon belül visszaküldeni, és további fogyasztói jogokkal is rendelkezem

Rossz méret?

Úgy tűnik, túl optimista voltam, amikor kiválasztottam a neten vásárolt farmer méretét. Uniós fogyasztóként 14 napon belül visszaküldhetem az online, telefonon vagy postai úton rendelt terméket. Amennyiben a termék hibátlan állapotban van és újraértékesíthető, teljes visszatérítést vagy cserét kapok – nincs vita, nincsenek kérdések, és nem kell magyarázkodnom. Úgyhogy visszaküldhetem a farmert és kiválaszthatom a tökéletes méretet.

Túl szép, hogy igaz legyen.

Mit tegyek, ha láttam egy új biciklit nagyszerű áron, de félek, hogy valami csalás van benne? A tagállamokban működő vállalatoknak tilos félrevezetően reklámozni termékeiket és szolgáltatásaikat. Így, ha nem azt kapom, amire számítottam, akkor élhetek azzal a jogommal, hogy azt kapjam, amit ígértek, vagy hogy visszakapjam a pénzemet. 

Olvasd el az apró betűt!

Ijesztő lehet kitölteni a papírokat hitel vagy hitelkártya igénylésekor, főleg, ha aggaszt, hogy valahol lehet egy záradék, amire rámehet a jövedelmem fele. Az EU-ban ugyan nem! Minden szerződésnek világosnak és érthetőnek kell lennie, és nem tartalmazhat tisztességtelen feltételeket vagy követelményeket. A kellemetlen meglepetések elkerülésére minden feltételt világosan ismernem kell, mielőtt aláírom a papírokat.

Sérült termékek

Van egy látvány, amitől mindannyian tartunk: a villogó, piros lámpa, ami azt jelzi, hogy az új mosógép elromlott. Az EU-ban vásárolt összes termékre minimum 2 év jótállás vonatkozik, így ha a termék, amit megvettem, nem úgy működik, ahogy kellene, ingyen megjavíttathatom vagy kicseréltethetem. Nem kell mosodába járnom, a mosógépem rövid idő alatt megjavul.

A határidők betartása

Senki sem szereti elrontani a barátja születésnapját, de előfordul, ha online rendeljük meg az ajándékot, hogy eljön a nagy nap, és az ajándéknak még nyoma sincs. Azért még nincs veszve minden. Az EU jogszabályai szerint ha nem kapom meg 30 napon belül a terméket, értesítenem kell a kereskedőt, és adhatok neki még egy hetet a kiszállításra. Ha ezután sem kapom meg, lemondhatom a rendelésemet és visszakérhetem a teljes vételárat. Na persze, ha a rendelésemet egy speciális alkalomra szántam – például születésnapra –, akkor nem kell felajánlanom az extra hetet, és a 30 nap letelte után lemondhatom a rendelésemet.

A te oldaladon

Problémám támad egy kereskedővel egy másik EU-s országban? Talán az új táska hamisítvány vagy a napszemüveg összekarcolva érkezett meg? Az EU ingyenes tanácsadást és támogatást nyújt minden egyes tagállam, valamint Izland és Norvégia Európai Fogyasztói Központjaiban. Ha nem sikerül megegyeznem a kereskedővel, segítséget kérhetek az online vitarendezési platformon keresztül. E rendszer használatával ingyen vagy csekély díjazásért cserébe találhatok méltányos megoldást. Ez azt is jelenti, hogy a kereskedők elkerülhetik a költséges jogi procedúrákat, és segítségével építhetik és fejleszthetik az ügyfelekkel ápolt kapcsolataikat.

Így működik

Uniós fogyasztóként jogom van a tisztességes bánásmódhoz – megjavíttathatok vagy kicseréltethetek egy terméket, ha az két éven belül elromlik, 14 napon belül visszaküldhetem az online rendelt árucikket, ha meggondoltam magam, illetve jogom van világos, érthető szerződést aláírni az új szolgáltatásokra. Az EU-s szabályozás célja, hogy a vásárlás – online, telefonon, postán vagy a boltban – világos, egyszerű és tisztességes legyen.

  Tudtad?

  71%

  /euandme/file/678_huconsumer-rights.png

  A 16–24 év közötti internethasználók ekkora arányban vásárolnak online.

  18%-kal

  /euandme/file/677_huconsumer-rights2.png

  nőtt az internethasználók online vásárlásainak mennyisége 2007 és 2017 között.

  32 000

  /euandme/file/676_huconsumer-rights3.png

  határokon átívelő panaszt kaptak az Európai Fogyasztói Központok 2013-ban, amelyek 66%-a interneten vásárolt termékekhez kapcsolódott.

  Költségek nélkül

  /euandme/file/675_huconsumer-rights4.png

  Az EU-ban működő boltok és kereskedők nem számolhatnak fel nekem kezelési költséget, ha a hitelkártyámat vagy a bankkártyámat használom.

  VITARENDEZÉS

  /euandme/file/674_huconsumer-rights5.png

  Mit tegyek, ha nem tudok egyezségre jutni egy online kereskedővel? Ingyenes tanácsadásért és támogatásért nyugodtan fordulhatok az Európai Fogyasztói Központhoz.

  Director's Video

  /euandme/file/21164_huDebut: a #EUandME sorozat rövidfilmje Dalibor Matanić rendezésében

  Debut, Dalibor Matanic filmje

  Egy fiatal horvát gazda álma, hogy futballsztár legyen. Profi karrierről álmodik, ám mielőtt a pályán megvalósíthatná a célját, szembe kell néznie azzal, ki is ő valójában.

  /euandme/file/21164_huDebut: a #EUandME sorozat rövidfilmje Dalibor Matanić rendezésében

  /euandme/file/21165_huA Debut című rövidfilm hivatalos #EUandME-előzetese

  /euandme/file/21166_hu#EUandMe sorozat: a Debut című rövidfilm kulisszatitkai

  #EUandME történetek

  The Story of Filippa

  #EUandME Thanks to the EU, she was able to get compensation for a delayed flight.

  Milyen témák érdekelnek még?

  Nem tudod levenni a kurzort a „Tedd a kosárba” gombról?

  Általában online vásárolsz?

  Soha nem vagyok offline!Inkább kint vagyok a friss levegőn.

  Imádsz vásárolni? Ezek is érdekelhetnek: