Δικαιώματα καταναλωτών

Υπέροχα!
Χαίρομαι που έχεις πάθος με το θέμα
Δικαιώματα καταναλωτών
Δες όλα τα θέματα
ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΜΟΥ. Η ΖΩΗ ΜΟΥ.

Επίστρεψε τις αγορές σου μέσω διαδικτύου εντός 14 ημερών και επωφελήσου και από άλλα δικαιώματα ως καταναλωτής

ΛΑΘΟΣ ΝΟΥΜΕΡΟ;

Ήμουν τόσο σίγουρος για την επιλογή μου όταν παρήγγειλα στο διαδίκτυο το συγκεκριμένο νούμερο τζιν παντελονιού... Ευτυχώς, τα δικαιώματά μου ως καταναλωτή στην ΕΕ μου επιτρέπουν να επιστρέψω οποιοδήποτε προϊόν αγόρασα μέσω διαδικτυακής, τηλεφωνικής ή ταχυδρομικής παραγγελίας εντός 14 ημερών. Εφόσον το προϊόν παραμένει σε άριστη κατάσταση και μπορεί να πωληθεί ξανά, δικαιούμαι πλήρη επιστροφή των χρημάτων μου ή αντικατάσταση του προϊόντος -χωρίς συζητήσεις, ερωτήσεις ή εξηγήσεις. Συνεπώς, μπορώ να επιστρέψω αυτό το τζιν και να παραγγέλνω το σωστό νούμερο αυτήν τη φορά.

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟ

Βρήκα μια εκπληκτική προσφορά για καινούργιο ποδήλατο, αλλά ανησυχώ ότι κρύβει κάποια παγίδα; Οι εταιρίες, που δραστηριοποιούνται σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, απαγορεύεται να δίνουν ψευδή στοιχεία για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους με παραπλανητικές διαφημίσεις. Αν, λοιπόν, αυτό που παραλαμβάνω δεν ταυτίζεται με ό,τι περίμενα, μπορώ να ασκήσω το δικαίωμά μου και να λάβω είτε αυτό που μου υποσχέθηκαν είτε τα χρήματά μου πίσω.

ΕΛΕΓΧΩ ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Κάθε φορά που υπογράφω τα χαρτιά για ένα δάνειο ή μια καινούργια πιστωτική κάρτα, με πιάνει τρόμος -ειδικά αν ανησυχώ ότι κάπου εκεί μέσα μπορεί να κρύβεται ένας όρος που θα μου στοιχίσει το μισό μου εισόδημα. Δεν θα έπρεπε, εφόσον βρισκόμαστε στην ΕΕ. Όλα τα συμφωνητικά πρέπει να είναι σαφή, κατανοητά και χωρίς αθέμιτες προϋποθέσεις ή απαιτήσεις. Για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν δυσάρεστες εκπλήξεις, όλοι οι όροι πρέπει να παρουσιάζονται με σαφήνεια προτού υπογράψω.

ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Υπάρχει κάτι που όλοι απεχθανόμαστε: το κόκκινο φωτάκι που αναβοσβήνει και σημαίνει ότι το καινούργιο πλυντήριο χάλασε. Όλα τα προϊόντα, που αγοράζονται εντός ΕΕ, έχουν εγγύηση τουλάχιστον 2 ετών. Αν, λοιπόν, ένα προϊόν που αγόρασα δεν λειτουργεί όπως πρέπει, μπορεί να επισκευαστεί ή να αντικατασταθεί δωρεάν. Επομένως, ξέχνα το πλύσιμο στο χέρι -το πλυντήριο θα επισκευαστεί και θα επαναλειτουργήσει σε χρόνο μηδέν.

ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΩΝ

Κανείς δεν θέλει να απογοητεύσει τον κολλητό του στα γενέθλιά του. Ωστόσο, όταν αγοράζω το δώρο του μέσω ίντερνετ, υπάρχει πιθανότητα η μεγάλη μέρα να έρθει και να παρέλθει χωρίς ίχνος του δώρου στο ταχυδρομικό κουτί. Μπορεί ο κολλητός μου να έμεινε χωρίς το δώρο, αλλά δεν τέλειωσαν όλα. Η νομοθεσία της ΕΕ προβλέπει ότι αν δεν λάβω το προϊόν που παρήγγειλα εντός 30 ημερών από την αγορά του, μπορώ να ειδοποιήσω τον έμπορο και να του παραχωρήσω άλλη μία εβδομάδα για να μου το παραδώσει. Εάν το πακέτο μου παραμένει άφαντο ακόμη και μετά την παράταση, μπορώ να ακυρώσω την παραγγελία μου και να ζητήσω πλήρη επιστροφή χρημάτων. Φυσικά, αν η παραγγελία μου προοριζόταν για κάποιο ειδικό γεγονός -όπως τα γενέθλια του κολλητού μου- δεν χρειάζεται να παραχωρήσω την παράταση μίας εβδομάδας και μπορώ να ζητήσω την ακύρωση της παραγγελίας μου μετά το πέρας των 30 ημερών.

ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΣΑΣ

Αντιμετωπίζω πρόβλημα με κάποιον έμπορο από άλλη χώρα της ΕΕ; Η καινούργια μου τσάντα είναι τελικά απομίμηση ή τα καινούργια μου γυαλιά ηλίου είχαν γρατζουνιές όταν έφτασαν; Η ΕΕ προσφέρει δωρεάν συμβουλές και υποστήριξη μέσω των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή που υπάρχουν σε κάθε χώρα της ΕΕ, καθώς και στην Ισλανδία και τη Νορβηγία. Αν αδυνατώ να καταλήξω σε μια επίλυση με τον έμπορο, μπορώ να απευθυνθώ για βοήθεια στην πλατφόρμα ηλεκτρονικής επίλυσης διαφορών. Με τη χρήση αυτής της πλατφόρμας, μπορώ να εξασφαλίσω τη δίκαιη επίλυση της διαφοράς μου, είτε δωρεάν είτε έναντι μικρής αμοιβής. Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό οι έμποροι αποφεύγουν τις δαπανηρές δικαστικές διαδικασίες και έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν και να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τους πελάτες.

Πώς λειτουργεί

Ως καταναλωτής στην ΕΕ, έχω δικαίωμα σε δίκαιη μεταχείριση —τα προϊόντα που αγόρασα πρέπει να επισκευαστούν ή να αντικατασταθούν αν παρουσιάσουν πρόβλημα μέσα στα πρώτα δύο χρόνια από την αγορά τους, μπορώ να αλλάξω γνώμη για μια διαδικτυακή αγορά εντός 14 ημερών και υπογράφω μόνο σαφή και κατανοητά συμφωνητικά όταν αγοράζω μια νέα υπηρεσία. Σκοπός των νόμων της ΕΕ είναι οι αγορές μου —διαδικτυακές, τηλεφωνικές, ταχυδρομικές ή στα φυσικά καταστήματα— να είναι απλές, εύκολες και δίκαιες.

  Το γνώριζες ότι

  71 %

  /euandme/file/678_elconsumer-rights.png

  Το ποσοστό των χρηστών του διαδικτύου ηλικίας 16-24 ετών που πραγματοποιούν τις αγορές τους διαδικτυακά.

  18 %

  /euandme/file/677_elconsumer-rights2.png

  Η αύξηση στον αριθμό των διαδικτυακών αγορών από χρήστες του διαδικτύου την περίοδο 2007-2017.

  32 000

  /euandme/file/676_elconsumer-rights3.png

  Ο αριθμός των διασυνοριακών παραπόνων, που υποβλήθηκαν στα Ευρωπαϊκά Κέντρα Καταναλωτών το 2013. Το 66 % αυτών αφορούσαν προϊόντα, που είχαν αγοραστεί μέσω διαδικτύου.

  ΑΝΕΥ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ

  /euandme/file/675_elconsumer-rights4.png

  Τα καταστήματα και οι προμηθευτές στην ΕΕ δεν επιτρέπεται να επιβάλουν επιπλέον χρεώσεις στις αγορές μου επειδή χρησιμοποιώ την πιστωτική ή τη χρεωστική μου κάρτα.

  ΛΥΝΩ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

  /euandme/file/674_elconsumer-rights5.png

  Τι κάνω αν δεν τα βρίσκω με έναν έμπορο στο διαδίκτυο; Για δωρεάν συμβουλές και υποστήριξη, απευθύνομαι στο πλησιέστερο Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή.

  Director's Video

  /euandme/file/21003_elDebut: ταινία μικρού μήκους του #EUandME σε σκηνοθεσία Ντάλιμπορ

  Debut, σκηνοθεσία Dalibor Matanić

  Ένας νεαρός αγρότης από την Κροατία ονειρεύεται να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Αλλά προτού ακολουθήσει τους στόχους του στο γήπεδο, πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσει την αλήθεια για το ποιος είναι στην πραγματικότητα.

  /euandme/file/21003_elDebut: ταινία μικρού μήκους του #EUandME σε σκηνοθεσία Ντάλιμπορ

  /euandme/file/21004_elDebut: το επίσημο trailer της εκστρατεία #EUandME

  /euandme/file/21005_elΣτα παρασκήνια του Debut: ταινία μικρού μήκους της εκστρατείας #EUandMe

  Digital stories

  The Story of Filippa

  #EUandME Thanks to the EU, she was able to get compensation for a delayed flight.

  Με τι άλλο παθιάζεσαι;

  Κάνεις συνέχεια κλικ στο κουμπί "Προσθήκη στο καλάθι";

  Κάνεις τις αγορές σου μέσω του διαδικτύου;

  Δεν είμαι ποτέ εκτός σύνδεσης!Προτιμώ τον καθαρό αέρα

  Λατρεύεις τις αγορές; Μπορείς να απολαμβάνεις και τα εξής δικαιώματα: