Права на потребителите

Чудесно!
Радваме се да научим, че се вълнувате от
Права на потребителите
Вижте всички интереси
МОИТЕ ПОКУПКИ. МОЯТ ЖИВОТ.

Връщане на закупени по интернет стоки в рамките на 14 дни и други потребителски права

Грешен размер?

Изглежда не прецених добре размера на дънките, които си поръчах онлайн... За мой късмет правата ми на потребител в ЕС ми дават възможност да върна продукта, закупен от мен онлайн, по телефона или от фирма за каталожна търговия, в рамките на 14 дни. При условие че стоката е в отлично състояние и може да бъде продадена повторно, ще получа обратно цялата сума или продуктът ще бъде заменен с друг - без спорове, без въпроси и без обяснения. Така че мога да върна дънките и да взема друг чифт, който да ми е съвсем по мярка.

Прекалено хубаво, за да е истина

Видях страхотна оферта за нов велосипед, но се тревожа, че има уловка? Забранено е компании, които извършват дейност в която и да е държава от ЕС, да представят продуктите или услугите си по неверен начин с подвеждащи реклами. Ако това, което получа, не е каквото очаквам, имам право или да получа обещаното, или да ми бъдат възстановени заплатените суми.

Прочетете дребния шрифт

Подписването на договор за отпускане на заем или издаване на кредитна карта може да бъде доста плашещо, особено ако живея с мисълта, че някъде може да има клауза, която да ми коства половината доход. Но не и в ЕС. Всички договори трябва да бъдат ясни, разбираеми и без несправедливи условия или изисквания. Затова, за да е сигурно, че няма неприятни изненади, всички условия трябва да бъдат описани ясно, преди да се подпиша.

Повредени стоки

Има една гледка, която ужасява всички нас: мигащата червена лампичка, която показва, че новата пералня се е повредила. Всички стоки, закупени в ЕС, включват гаранция от минимум 2 години, така, ако закупеният от мен продукт, не работи както трябва, мога да изискам да ми го поправят или да ми го заменят безплатно. Мога да забравя за прането на ръка, тъй като скоро отново ще имам работеща пералня.

Спазване на сроковете

Никой не иска да разочарова приятел на рождения му ден, но понякога при пазаруването на подаръци онлайн големият ден може да настъпи, а подаръкът още да не е пристигнал. Приятелят може да остане с празни ръце, но не всичко е изгубено. Съгласно законодателството на ЕС, ако не получа стоките в рамките на 30 дни от покупката, мога да уведомя търговеца и да му дам още една допълнителна седмица за извършване на доставката. Ако след отсрочката все още не съм получил нищо, мога да отменя поръчката си и да поискам пълно възстановяване на сумата. Разбира се, ако поръчката е била за специален повод, например за рожден ден, няма нужда да предлагам отсрочка и мога да я отменя след изтичането на 30-те дни.

На Ваша страна

Проблем с търговец в друга държава от ЕС? Може би новата ми чанта се е оказала фалшификат или очилата ми са пристигнали надраскани? ЕС предлага безплатни консултации и подкрепа чрез европейските потребителски центрове във всяка държава в ЕС, включително Исландия и Норвегия. Ако не мога да постигна решение със самия търговец, мога да поискам помощ чрез платформата за онлайн решаване на спорове. С помощта на този механизъм спорът ще бъде решен по справедлив начин безплатно или срещу малка такса. Освен това така търговците могат да избегнат скъпите съдебни процедури, изграждайки и подобрявайки отношенията си със своите клиенти.

Как действа

Като потребител в ЕС имам право на справедливо отношение – от поправка или замяна на стока, ако се повреди преди изтичането на двегодишната гаранция, до възможност да променя решението си относно онлайн покупка в рамките на 14 дни или да сключа ясен и разбираем договор за нова услуга. Правилата на ЕС целят да направят пазаруването онлайн, по телефона, от фирма за каталожна търговия или на главната улица ясно, лесно и справедливо за потребителя.

  Знаете ли, че?

  71%

  /euandme/file/678_bgconsumer-rights.png

  е процентът на интернет потребителите на възраст между 16 и 24 години, които пазаруват онлайн.

  18 %

  /euandme/file/677_bgconsumer-rights2.png

  е нарастването на броя на онлайн покупките, осъществени от интернет потребителите между 2007 и 2017 г.

  32 000

  /euandme/file/676_bgconsumer-rights3.png

  е броят на трансграничните жалби, получени от европейските потребителски центрове през 2013 г., 66% от които са свързани със стоки, закупени по интернет.

  Без такса

  /euandme/file/675_bgconsumer-rights4.png

  Магазините и търговците в ЕС нямат право да ми начисляват допълнителни такси при покупките ми, ако използвам кредитната или дебитната си карта.

  Решаване на спора

  /euandme/file/674_bgconsumer-rights5.png

  Не мога да постигна съгласие с онлайн търговец по някой въпрос? Ако не мога да се споразумея с онлайн търговеца, мога да се обърна към съответния Европейски потребителски център за безплатна консултация и съдействие.

  Director's Video

  /euandme/file/20914_bgDebut: #EUandME късометражен филм, режисиран от Далибор Матанич

  "Debut", режисьор Далибор Матанич

  Млад хърватски фермер мечтае да стане професионален футболист. Но преди да последва амбицията си на терена, първо ще трябва да научи кой е всъщност.

  /euandme/file/20914_bgDebut: #EUandME късометражен филм, режисиран от Далибор Матанич

  /euandme/file/20915_bgDebut: официалният трейлър на #EUandME

  /euandme/file/20916_bgЗад кулисите на Debut: #EUandMe късометражен филм

  Истории на #EUandME

  The Story of Filippa

  #EUandME Thanks to the EU, she was able to get compensation for a delayed flight.

  От какво друго се вълнувате?

  Бутонът "Добави в количката" ви е любим?

  Пазарувате само онлайн?

  Никога не съм офлайн!Предпочитам да съм на открито

  Шопинг маниак ли сте? Можете да се възползвате също и от следните права: