Medborgarnas rättigheter

Jättebra!
Kul att se att du brinner för
Medborgarnas rättigheter
Visa alla passioner
MIN RÖST. MITT LIV.

Rösta, kandidera i val i Europa och hjälp till att ordna upp Europas problem

Gör din röst hörd

Se till att göra skillnad! Jag kan visa klart och tydligt vad jag tycker genom att rösta. Som EU-medborgare har jag rätt att rösta i europeiska och kommunala val, oavsett i vilken medlemsstat jag bor. Vare sig jag väljer en medlem av Europaparlamentet som hanterar de stora frågorna som påverkar mig i vardagen eller en medlem av kommunfullmäktige som representerar mina åsikter om de lokala frågor som påverkar mig, är röstningen mitt viktigaste verktyg för att påverka politiken i de frågor jag bryr mig om. Nästa EU-val äger rum 23-26 maj 2019.

Visa vägen

Håller du inte med om vad politikerna säger på TV? Svämmar du över av goda idéer som skulle kunna förbättra livet för medborgare i hela Europa? Varför då inte hjälpa till att forma EU:s framtid genom att kandidera i ett val? Som EU-medborgare får jag kandidera till Europaparlamentet och i lokala val. Jag har flygblad, jag har skrivit klart mitt manifest och jag har övat på talet - allt jag behöver nu är folk som röstar på mig!

Gör din röst hörd

Jag har något att berätta - men vill EU lyssna? Självklart! Om jag har starka åsikter om en ny lag eller en viss politik kan jag antingen ge feedback via en särskild webbplats eller delta i ett offentligt samråd. På liknande sätt kan jag använda en onlineplattform för att ge mina synpunkter på befintlig EU-politik när den ses över och komma med förslag på hur den ska kunna bli mer effektiv.

Min röst betyder något

EU har cirka 500 miljoner medborgare. Tillsammans har vi garanterat några goda idéer. Så varför inte bevisa det? Om jag är engagerad i en fråga och tycker att EU bör göra något kan jag samla in namnunderskrifter via ett europeiskt medborgarinitiativ. Om en miljon andra medborgare från minst sju länder är överens med mig kommer Europeiska kommissionen att titta närmare på möjligheten att föreslå nya lagar som löser problemet.

Europas framtid

Morgondagens Europa börjar i dag. Med nästa års val till Europaparlamentet runt knuten vill EU:s ledare gärna veta vad som är viktigt för mig och hur EU, enligt min uppfattning, skulle kunna bli bättre på att hantera framtidens utmaningar. Jag kan göra min röst hörd genom att bidra till ett pågående samråd som utformats av medborgarna själva samt framföra mina synpunkter i vitboken om Europas framtid.

Så här fungerar det

Som medborgare i en EU-medlemsstat blir jag automatiskt medborgare i EU. Det står till och med i passet! Medborgarskapet ger mig rätt att vara med och bestämma om hur EU sköts. Jag kan rösta i Europaval och kommunalval, bidra till diskussioner om EU:s lagar och politik och till och med kandidera i val. Allt detta möjliggörs genom EU-stadgan om de grundläggande rättigheterna, som ger mig rätten att uttrycka mina åsikter, antingen genom delta i val eller genom att anhålla om förändringar hos Europaparlamentet. 

  Visste du detta?

  19 %

  /euandme/file/690_svvoting-rights.png

  av alla unga i Europa kan tänka sig att kandidera politiskt någon gång i framtiden.

  42,61 %

  /euandme/file/689_svvoting-rights2.png

  Valdeltagandet i Europa för 2014 års val till Europaparlamentet, med stora skillnader mellan länderna - från 13 procent i Slovakien till 89 procent i Belgien.

  55 %

  /euandme/file/688_svvoting-rights3.png

  Andelen EU-medborgare som har intresse av de kommande Europavalen 2019.

  1,6 miljoner

  /euandme/file/687_svvoting-rights4.png

  Antalet namnunderskrifter som samlades in till stöd för det första medborgarinitiativet någonsin, "Right2Water", vilket ledde till att kommissionen lämnade in ett förslag om att förbättra vattenkvaliteten för medborgare i hela Europa.

  41 %

  /euandme/file/835_svvoting-rights5.png

  av medborgarna känner inte till att Europaparlamentet är direktvalt av medborgarna i varje medlemsstat.

  Director's Video

  /euandme/file/formen-en-euandme-kortfilm-regisserad-av-jaco-van-dormael_svFormen: en #EUandME-kortfilm regisserad av Jaco Van Dormael

  The Shape, regisserad av Jaco Van Dormael

  Ett oväder är på ingång. Ett becksvart moln sveper in över en liten by, och invånarna inser att detta kan innebära slutet för både klarblå himlar och en del annat.

  /euandme/file/formen-en-euandme-kortfilm-regisserad-av-jaco-van-dormael_svFormen: en #EUandME-kortfilm regisserad av Jaco Van Dormael

  /euandme/file/formen-den-officiella-euandme-trailern_svFormen: den officiella #EUandME-trailern

  /euandme/file/bakom-kulisserna-till-formen-en-euandme-kortfilm_svBakom kulisserna till Formen: en #EUandME-kortfilm

  #EUandME berättelser

  Digital inclusion for all

  Patrick de la Hamette, engineer, is working in the social security sector and wants to help others in a concrete and practical way. A few years ago, he started volunteering and co-founded a non-profit organisation to support digital inclusion. He had not realised how big and satisfying this project would become.

  You might want to read these

  Love is the only way: living as your authentic self in the EU

  Seta Youth Committee Chair Seve Hujanen has never been afraid to be herself and embrace her individuality. Seve works as a nurse and acts as a mentor in a support group for gender minorities. She considers the human rights of gender and sexual minorities a serious issue and that is why her motto...

  Together for Freedom

  Julian recently turned 18, so he's now old enough to vote. He feels that it is important for people to use their vote to support the candidate of their choice. That way, even ordinary citizens can play a part in a major project such as the European Union.

  Drawing strength from the EU for equality between men and women

  During her studies, Josie got interested in social problems. The 39-year-old Cypriot is a researcher and activist who works to promote women’s rights at both the national and the European level.

  Vad mer brinner du för?

  Demokrati är toppen, eller hur?

  Finns det något bättre än att sätta ett kryss i den där rutan?

  Rösträtten är en av mina grundläggande rättigheterVi måste vara uppmärksamma på problemet med plast