Drepturile cetățenilor

Splendid!
Ne bucurăm să vedem că sunteți pasionați de
Drepturile cetățenilor
Vizualizați toate pasiunile
VOCEA MEA. VIAȚA MEA.

Votați, candidați în alegerile europene și contribuiți la rezolvarea problemelor Europei

Votați

Doriți să faceți o schimbare? Îmi pot exprima opiniile în mod clar și răspicat dacă merg la vot. În calitate de cetățean al UE, am dreptul să votez în cadrul alegerilor europene și al alegerilor locale, indiferent de țara din UE în care locuiesc. Fie că aleg un membru al Parlamentului European care să dezbată subiecte importante cu impact asupra vieții mele cotidiene sau un consilier care să îmi reprezinte viziunea asupra problemelor locale care mă afectează, votul este cea mai bună modalitate de a direcționa politica înspre problemele care mă preocupă. Următoarele alegeri europene sunt programate în perioada 23–26 mai 2019.

Deschizător de drumuri

Nu sunteți de acord cu ceea ce afirmă politicienii la TV? Debordați de idei bune care ar îmbunătăți viețile cetățenilor din întreaga Europă? Atunci de ce nu contribuiți la definirea viitorului UE, candidând în alegeri? În calitate de cetățean al UE, pot candida în alegerile pentru Parlamentul European și în alegerile locale. Am luat pliantele, am terminat manifestul și mi-am repetat discursul, iar tot ce am nevoie acum este ca oamenii să mă voteze!

Exprimă-ți opinia

Mă neliniștește ceva, însă ar vrea UE să afle despre ce este vorba? Desigur! Dacă mă interesează foarte mult o lege sau o politică nouă, atunci am posibilitatea fie de a-mi spune părerea prin intermediul unui site web special creat în acest sens, fie de a participa la consultările publice. De asemenea, pot să folosesc o platformă online pentru a-mi expune opiniile cu privire la politicile UE în momentul în care acestea sunt revizuite și să ofer sugestii în vederea eficientizării acestora. 

Vocea mea contează

Europa numără aproximativ 500 milioane de cetățeni – ar fi și cazul să avem câteva idei bune! Așa că de ce să nu o dovedim? Dacă mă preocupă un anumit aspect și consider că UE ar trebui să ia măsuri în sensul respectiv, atunci pot începe să strâng semnături prin intermediul unei inițiative cetățenești europene. Dacă un milion de alți cetățeni din cel puțin 7 țări diferite sunt de acord cu mine, Comisia Europeană va avea în vedere să propună noi legi pentru soluționarea problemei.

Viitorul Europei

Europa de mâine începe astăzi. Având în vedere că se apropie alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor, liderii UE vor să afle ce este important pentru mine și cum consider că UE s-ar putea pregăti mai bine pentru a aborda provocările viitorului. Îmi pot face auzite opiniile contribuind la o consultare continuă concepută chiar de cetățeni, exprimându-mi totodată părerile cu privire la Carta albă privind viitorul Europei.

Cum funcționează

În calitate de cetățean al unuia din statele membre ale UE, primesc automat cetățenia UE, aceasta fiind menționată și pe pașaportul meu. Această cetățenie îmi dă dreptul de a mă exprima cu privire la modul în care UE este condusă. Pot vota în alegerile europene și locale și pot contribui în cadrul dezbaterilor privind legile și politicile UE, având chiar și posibilitatea de a candida la rândul meu. Toate acestea sunt posibile grație Cartei drepturilor fundamentale a UE, care îmi oferă libertatea de a-mi face vocea auzită, fie prin participarea în alegeri, fie prin adresarea de petiții către Parlamentul European în vederea producerii unei schimbări. 

  Știați că?

  19 %

  /euandme/file/690_rovoting-rights.png

  Procentul din tinerii europeni care au afirmat că ar lua în calcul posibilitatea de a candida în alegeri pe viitor.

  42,61 %

  /euandme/file/689_rovoting-rights2.png

  Prezența la vot a persoanelor cu drept de vot în alegerile pentru Parlamentul European din anul 2014, procentele naționale variind foarte mult, de la 13 % în Slovacia până la 89 % în Belgia.

  55 %

  /euandme/file/688_rovoting-rights3.png

  Procentul de cetățeni UE care manifestă un interes pentru următorul scrutin european din anul 2019.

  1,6 milioane

  /euandme/file/687_rovoting-rights4.png

  Numărul de semnături strânse în sprijinul primei inițiative cetățenești din istorie, și anume „Right2Water”, care a determinat Comisia să depună o propunere în vederea îmbunătățirii calității apei pentru cetățenii din întreaga Europă.

  41 %

  /euandme/file/835_rovoting-rights5.png

  Procentul din cetățeni care nu știu că Parlamentul European este ales în mod direct de către cetățenii fiecărui stat membru.

  Director's Video

  /euandme/file/forma-un-scurtmetraj-euandme-regizat-de-jaco-van-dormael_roForma: un scurtmetraj #EUandME regizat de Jaco Van Dormael

  The Shape, regizat de Jaco Van Dormael

  O furtună este la orizont. Atunci când un nor negru acoperă un mic sat, locuitorii descoperă că acesta ar putea pune capăt nu numai cerului albastru.

  /euandme/file/forma-un-scurtmetraj-euandme-regizat-de-jaco-van-dormael_roForma: un scurtmetraj #EUandME regizat de Jaco Van Dormael

  /euandme/file/forma-trailerul-oficial-euandme_roForma: trailerul oficial #EUandME

  /euandme/file/%C3%AEn-culisele-filmului-forma-un-scurtmetraj-euandme_roÎn culisele filmului Forma: un scurtmetraj #EUandME

  Povești #EUandME

  Digital inclusion for all

  Patrick de la Hamette, engineer, is working in the social security sector and wants to help others in a concrete and practical way. A few years ago, he started volunteering and co-founded a non-profit organisation to support digital inclusion. He had not realised how big and satisfying this project would become.

  You might want to read these

  Love is the only way: living as your authentic self in the EU

  Seta Youth Committee Chair Seve Hujanen has never been afraid to be herself and embrace her individuality. Seve works as a nurse and acts as a mentor in a support group for gender minorities. She considers the human rights of gender and sexual minorities a serious issue and that is why her motto...

  Together for Freedom

  Julian recently turned 18, so he's now old enough to vote. He feels that it is important for people to use their vote to support the candidate of their choice. That way, even ordinary citizens can play a part in a major project such as the European Union.

  Drawing strength from the EU for equality between men and women

  During her studies, Josie got interested in social problems. The 39-year-old Cypriot is a researcher and activist who works to promote women’s rights at both the national and the European level.

  Ce altceva vă mai pasionează?

  Democrația e minunată, nu-i așa?

  Ce poate fi mai bine decât să bifezi această etapă?

  Votul reprezintă unul din drepturile mele fundamentaleAtenția noastră ar trebui să se îndrepte către problema plasticului