Δικαιώματα πολιτών

Υπέροχα!
Χαίρομαι που έχεις πάθος με το θέμα
Δικαιώματα πολιτών
Δες όλα τα θέματα
Η ΦΩΝΗ ΜΟΥ. Η ΖΩΗ ΜΟΥ.

Ψήφισε, γίνε υποψήφιος στις ευρωεκλογές και βοήθησε στην επίλυση των προβλημάτων της Ευρώπης

ΨΗΦΙΣΕ

Επιδιώκω την αλλαγή; Μπορώ να κάνω τη γνώμη μου να ακουστεί δυνατά και καθαρά μέσω της ψήφου μου. Ως πολίτης της ΕΕ, δικαιούμαι να ψηφίσω στις ευρωπαϊκές και τοπικές εκλογές, σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ και αν διαμένω. Είτε επιλέγω τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα συζητήσουν τα σημαντικά θέματα που επηρεάζουν την καθημερινή μου ζωή είτε τους δημοτικούς συμβούλους που θα εκπροσωπήσουν τις θέσεις μου σε τοπικά ζητήματα που με αφορούν, η ψήφος μου είναι ο καλύτερος τρόπος να κατευθύνω τις πολιτικές συζητήσεις σε θέματα, που με απασχολούν. Οι επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές προβλέπονται για τις 23-26 Μαΐου 2019.

ΔΕΙΧΝΩ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ

Διαφωνώ με όσα λένε οι πολιτικοί στην τηλεόραση; Κατακλύζομαι από ιδέες που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη ζωή των συμπολιτών μου σε ολόκληρη την Ευρώπη; Τότε, γιατί να μην βοηθήσω στη διαμόρφωση του μέλλοντος της ΕΕ συμμετέχοντας ως υποψήφιος στις εκλογές; Ως πολίτης της Ένωσης, μπορώ να θέσω υποψηφιότητα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και στις τοπικές εκλογές. Έχω τα φυλλάδιά μου, τελείωσα το εκλογικό μου μανιφέστο, έκανα πρόβα την ομιλία μου. Το μόνο που χρειάζομαι τώρα είναι ανθρώπους να με στηρίξουν!

ΕΧΩ ΛΟΓΟ

Με απασχολεί κάτι - ενδιαφέρεται όμως η ΕΕ να το ακούσει; Φυσικά! Αν έχω ισχυρές αντιρρήσεις για έναν καινούριο νόμο ή μια πολιτική, μπορώ να διατυπώσω τα σχόλιά μου μέσω κάποιου ειδικού ιστοτόπου ή μέσω δημόσιας διαβούλευσης. Αντίστοιχα, μπορώ να χρησιμοποιήσω μια διαδικτυακή πλατφόρμα για να καταθέσω την άποψή μου για υπάρχουσες πολιτικές της ΕΕ στο στάδιο της αναθεώρησης και να υποβάλω προτάσεις για το πώς θα γίνουν πιο αποτελεσματικές.

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ

Η Ευρώπη έχει περίπου 500 εκατομμύρια πολίτες - σίγουρα θα υπάρχουν καλές ιδέες εκεί έξω. Γιατί να μην το αποδείξουμε; Αν με απασχολεί άμεσα κάποιο ζήτημα και πιστεύω ότι η ΕΕ οφείλει να κάνει κάτι γι' αυτό, τότε μπορώ να ξεκινήσω να συγκεντρώνω υπογραφές μέσω μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας πολιτών. Εφόσον συμφωνήσουν μαζί μου ένα εκατομμύριο πολίτες από τουλάχιστον 7 χώρες, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μελετήσει την πρόταση νέων νόμων για την επίλυση του προβλήματος.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Η Ευρώπη του αύριο ξεκινά σήμερα. Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα γίνουν του χρόνου, οι ηγέτες της ΕΕ θέλουν να μάθουν τι είναι σημαντικό για μένα και πώς νομίζω ότι η ΕΕ θα μπορούσε να προετοιμαστεί καλύτερα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος. Μπορώ να κάνω τη γνώμη μου να ακουστεί συμβάλλοντας στη δημόσια συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη και διεξάγεται από τους ίδιους τους πολίτες, παρέχοντας τις σκέψεις μου σχετικά με τη Λευκή Βίβλο για το μέλλον της Ευρώπης.

Πώς λειτουργεί

Ως πολίτης ενός κράτους μέλους της ΕΕ, λαμβάνω αυτόματα την ευρωπαϊκή ιθαγένεια —αναγράφεται και στο διαβατήριό μου! Η ιθαγένεια μού δίνει το δικαίωμα να έχω λόγο για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ. Μπορώ να ψηφίσω στις ευρωπαϊκές και στις τοπικές εκλογές, να υποβάλω ο ίδιος υποψηφιότητα και να συνεισφέρω στις συζητήσεις για τη νομοθεσία και τις πολιτικές της ΕΕ. Όλα αυτά ισχύουν χάρη στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, ο οποίος μου δίνει την ελευθερία να κάνω τη φωνή μου να ακουστεί —είτε συμμετέχοντας στις εκλογές είτε υποβάλλοντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αιτήματα για αλλαγή. 

  Το γνώριζες ότι

  19 %

  /euandme/file/690_elvoting-rights.png

  των νέων στην Ευρώπη δηλώνουν ότι θα εξέταζαν το ενδεχόμενο υποβολής πολιτικής τους υποψηφιότητας στο μέλλον.

  42,61 %

  /euandme/file/689_elvoting-rights2.png

  Η προσέλευση των επιλέξιμων ψηφοφόρων σε ολόκληρη την Ευρώπη στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2014, με το ποσοστό της προσέλευσης να διαφοροποιείται σημαντικά μεταξύ των χωρών, από 13 % στη Σλοβακία έως 89 % στο Βέλγιο.

  55 %

  /euandme/file/688_elvoting-rights3.png

  Ο αριθμός των Ευρωπαίων πολιτών, που εκφράζουν ενδιαφέρον για τις επικείμενες ευρωεκλογές του 2019.

  1,6 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

  /euandme/file/687_elvoting-rights4.png

  Ο αριθμός των υπογραφών που συγκεντρώθηκαν για να στηρίξουν την πρώτη πρωτοβουλία πολιτών, "Right2Water", η οποία οδήγησε στην υποβολή πρότασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη βελτίωση της ποιότητας νερού σε ολόκληρη την Ευρώπη.

  41 %

  /euandme/file/835_elvoting-rights5.png

  των πολιτών δεν γνωρίζουν ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέγεται άμεσα από τους πολίτες κάθε κράτους μέλους.

  Director's Video

  /euandme/file/22678_elΤο σχήμα: μια ταινία μικρού μήκους #EUandME σε σκηνοθεσία Ζακό Βαν Ντορμαέλ

  The Shape, σκηνοθεσία Ζακό Βαν Ντορμαέλ

  Μια καταιγίδα μαίνεται στον ορίζοντα. Όταν ένα σκοτεινό μαύρο σύννεφο πλακώνει ένα μικρό χωριό, οι κάτοικοι ανακαλύπτουν ότι δεν απειλείται μόνο το γαλάζιο του ουρανού.

   

  /euandme/file/22678_elΤο σχήμα: μια ταινία μικρού μήκους #EUandME σε σκηνοθεσία Ζακό Βαν Ντορμαέλ

  /euandme/file/22679_elΤο σχήμα: επίσημο τρέιλερ #EUandME

  /euandme/file/22680_elΠίσω από τις κάμερες στο Σχήμα: την ταινία μικρού μήκους #EUandME

  The Shape EL
  Digital stories

  Digital inclusion for all

  Patrick de la Hamette, engineer, is working in the social security sector and wants to help others in a concrete and practical way. A few years ago, he started volunteering and co-founded a non-profit organisation to support digital inclusion. He had not realised how big and satisfying this project would become.

  You might want to read these

  Love is the only way: living as your authentic self in the EU

  Seta Youth Committee Chair Seve Hujanen has never been afraid to be herself and embrace her individuality. Seve works as a nurse and acts as a mentor in a support group for gender minorities. She considers the human rights of gender and sexual minorities a serious issue and that is why her motto...

  Together for Freedom

  Julian recently turned 18, so he's now old enough to vote. He feels that it is important for people to use their vote to support the candidate of their choice. That way, even ordinary citizens can play a part in a major project such as the European Union.

  Αντλώντας δύναμη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών

  Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, άρχισε να ενδιαφέρεται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία στο σύνολό της. Ως ερευνήτρια και ακτιβίστρια, η Τζόζη, 39 ετών από την Κύπρο, εργάζεται για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών, τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο....

  Με τι άλλο παθιάζεσαι;

  Η δημοκρατία είναι σημαντική, σωστά;

  Υπάρχει κάτι καλύτερο από το να βάλω έναν σταυρό σε αυτό το κουτί;

  Η ψήφος αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματά μουΗ προσοχή μας πρέπει να εστιαστεί στο πρόβλημα των πλαστικών

  Μπορείς επίσης να απολαμβάνεις τα εξής δικαιώματα: