Wat is jouw passie? Lees meer over
recycling

Kies een andere passie

MIJN MILIEU. MIJN LEVEN.

Recycle, hergebruik, repareer en voorkom dat plastic in onze zeeën belandt

STILSTAAN BIJ PLASTIC

STILSTAAN BIJ PLASTIC

Als ik na de lunch mijn boterhamzakje, slabakje of waterflesje weggooi, verdwijnen ze niet zomaar – ze worden afval. Het plastic dat ik gedachteloos weggooi, belandt in onze oceanen en richt grote schade aan onder het leven in de zee. En wat in onze zeeën belandt, komt op onze borden terecht; bij 30% van alle vis die ik koop, zit er plastic in het darmkanaal. De EU neemt serieuze stappen om de hoeveelheid plastic die we verspillen, terug te dringen en uit onze oceanen te houden en om alle plastic verpakkingen uiterlijk 2030 recyclebaar te maken.

REPAREREN, HERGEBRUIKEN, HERHALEN

Denk nog eens goed na voor je huishoudelijke apparaten weggooit die nog werken – als we echt duurzaam willen worden, moeten we anders tegen het hergebruik van spullen gaan aankijken. Door mijn producten efficiënter te maken dankzij specifieke regelgeving op het gebied van ecologisch ontwerpen, werkt de EU aan een maatschappij waarin goederen ontworpen worden om lang mee te gaan, die eenvoudig te repareren zijn en aan het einde van hun levensduur gerecycled kunnen worden. Dus laat die scheur maar maken, repareer de stofzuiger en recycle de koelkast – het helpt de economie en is ook beter voor het milieu!

REPAREREN, HERGEBRUIKEN, HERHALEN
SAMEN DELEN

SAMEN DELEN

Weet je nog, dat elektrische gereedschap dat ik jaren geleden gekocht heb? Ik heb er maar twee keer mee geklust – misschien had ik het beter kunnen delen? De EU stimuleert de kringloopeconomie en moedigt burgers aan om slim om te gaan met het besparen op en hergebruiken van hun bezittingen. Leenwinkels, reparatiecafé's en kringloopboetieks springen overal in de EU uit de grond en stimuleren een groene, harmonieuze en creatieve manier om producten te (her-)gebruiken.

IJZERHANDEL

Of het nou een kapotte oude tv is of een laptop die de geest gegeven heeft, mijn elektrische apparaten zijn nog ergens goed voor – de kostbare metalen die erin zitten, kunnen immers opnieuw gebruikt worden. De EU zorgt ervoor dat deze kostbare metalen op de juiste manier teruggewonnen worden, wat verspilling tegengaat en ervoor zorgt dat oude toetsenborden en kapotte dvd-spelers anderen tot nut kunnen zijn. Dus als mijn broodrooster het de volgende keer begeeft, kan ik hem recyclen en daarmee de waardevolle natuurlijke hulpbronnen helpen beschermen.

IJZERHANDEL
DE LAT HOGER LEGGEN

DE LAT HOGER LEGGEN

We moeten allemaal ons steentje bijdragen aan een beter milieu – ook de EU. Als rechtstreeks gevolg van EU-wetgeving woon ik in een maatschappij die voortdurend bezig is haar afvalverwerkingsstrategieën te verbeteren. Vuilstortplaatsen die niet aan de EU-normen voldeden, zijn gesloten, openbare gebouwen zijn efficiënter in hun energieverbruik waardoor er minder fossiele brandstoffen verstookt worden, en ook wordt er meer afval gerecycled dan ooit tevoren. Bovendien hebben EU-investeringen ervoor gezorgd dat 7 miljoen mensen een aansluiting hebben gekregen op nieuwe of verbeterde waterzuiveringsinstallaties.

Hoe het werkt

De EU verandert geleidelijk van een wegwerpmaatschappij die natuurlijke hulpbronnen verspilt en tot klimaatverandering bijdraagt, in een groene, duurzame kringloopeconomie. De EU-regelgeving verplicht bedrijven tegenwoordig om producten te ontwerpen die langer meegaan en eenvoudig te repareren, hergebruiken en recyclen zijn. We stellen ambitieuze doelstellingen op het gebied van afvalvermindering en recycling, waarbij prioriteit wordt gegeven aan het vinden van manieren om van het afval van de ene sector de grondstof van de andere te maken. In het algemeen geeft de EU mij de informatie die ik nodig heb om slimmere beslissingen te nemen als het gaat om de zorg voor onze planeet.

Wist je dat

480 kg

Het gewicht van het huisvuil dat in de EU per persoon, per jaar gegenereerd wordt – ongeveer het gewicht van een grizzlybeer!

47%

van het huisvuil werd in 2016 ofwel gerecycled ofwel tot compost verwerkt – een toename van 30% sinds 1995.

59%

Het aandeel in plastic afval dat rechtstreeks van verpakkingen komt.

4,2 miljoen

Zoveel mensen werken in de EU op dit moment in eco-bedrijfstakken of groene banen – een sector die sinds het jaar 2000 veel sneller gegroeid is dan andere delen van de economie.

€500 per jaar

Zoveel zou ieder huishouden in de EU kunnen besparen door minder voedsel te verspillen.

De levende herberg, regie van Matthias Hoene

Haar jeugd mag dan lang vervlogen zijn, Gisela droomt er nog altijd van om Europa te verkennen. Haar kleinkinderen besluiten geld op te halen om haar op haar droomavontuur te sturen, maar hun plan heeft onverwachte gevolgen...

achter de schermen - De levende herberg, regie van Matthias Hoene
achter de schermen
trailer - De levende herberg, regie van Matthias Hoene
trailer
poster - De levende herberg, regie van Matthias Hoene
poster

Oona, regie van Zaida Bergroth

Als een jong meisje de weg kwijtraakt in een eng bos, moet ze vertrouwen op de hulp van een onwaarschijnlijke vriend om de weg naar huis terug te vinden.

achter de schermen - Oona, regie van Zaida Bergroth
achter de schermen
trailer - Oona, regie van Zaida Bergroth
trailer
poster - Oona, regie van Zaida Bergroth
poster

Party Animal, regie van Yorgos Zois

Alex is een energieke vijfentwintigjarige die alles op alles zet om maar te blijven dansen. Hoewel veroordeeld tot een uitzichtloze baan, slaat plotseling de inspiratie toe.

achter de schermen - Party Animal, regie van Yorgos Zois
achter de schermen
trailer - Party Animal, regie van Yorgos Zois
trailer
poster - Party Animal, regie van Yorgos Zois
poster

De eenling, regie van Tomasz Konecki

Jan is een man van de wildernis. Hij woont alleen in een hut in de Poolse bergen. Maar wanneer het lot zijn eenzame levensstijl verstoort, moet hij een plan verzinnen om zijn hart te volgen.

achter de schermen - De eenling, regie van Tomasz Konecki
achter de schermen
trailer - De eenling, regie van Tomasz Konecki
trailer
poster - De eenling, regie van Tomasz Konecki
poster

Debut, regie van Dalibor Matanić

Een jonge Kroatische boer droomt ervan om een beroemde profvoetballer te worden. Maar voordat hij zijn geluk op het veld kan testen, moet hij eerst de waarheid onder ogen komen over wie hij echt is.

achter de schermen - Debut, regie van Dalibor Matanić
achter de schermen
trailer - Debut, regie van Dalibor Matanić
trailer
poster - Debut, regie van Dalibor Matanić
poster
De levende herberg, regie van Matthias Hoene
De levende herberg, regie van Matthias Hoene
Oona, regie van Zaida Bergroth
Oona, regie van Zaida Bergroth
Party Animal, regie van Yorgos Zois
Party Animal, regie van Yorgos Zois
De eenling, regie van Tomasz Konecki
De eenling, regie van Tomasz Konecki
Debut, regie van Dalibor Matanić
Debut, regie van Dalibor Matanić

Hoe helpt de EU je met waar je van houdt?

Heb je er ooit van gedroomd om een bedrijfje op te zetten, in het buitenland te studeren of als vrijwilliger mensen in nood te helpen? En wist je dat de EU je bij al deze dingen kan steunen? Ontdek alles wat de EU te bieden heeft om je potentieel aan te boren.

Kies een andere passie