По какво се увличате? Научете повече за
рециклиране

Изберете друго увлечение

МОЯТА ОКОЛНА СРЕДА. МОЯТ ЖИВОТ.

Рециклиране, повторно използване, поправяне и морета без пластмаса

ПРЕОСМИСЛЯНЕ НА ПЛАСТМАСАТА

ПРЕОСМИСЛЯНЕ НА ПЛАСТМАСАТА

Когато изхвърля торбичката от сандвича, кутията от салатата или бутилката от водата си, след като се наобядвам, те не изчезват, а се превръщат в отпадъци. Пластмасата, която хвърлям без да мисля, стига до океаните и е пагубна за живота в тях. А това, което влиза в моретата, в крайна сметка попада в чиниите ни – 30% от рибата, която купуваме, има пластмаса във вътрешностите си. ЕС е твърдо решен да намали количеството на изхвърляната пластмаса, да я държи далеч от океаните и да направи така, че до 2030 г. всички пластмасови опаковки да могат да се рециклират.

ПОПРАВЯНЕ И ПОВТОРНО ИЗПОЛЗВАНЕ

Ако искаме да водим устойчив начин на живот, трябва добре да помислим, преди да изхвърлим електроуредите, които все още работят. Повишавайки ефективността на продуктите чрез специални изисквания за екологичен дизайн, ЕС създава общество, в което продуктите са проектирани, за да служат дълго, да се поправят лесно и да се рециклират, когато вече не могат да се ползват по предназначение. Затова нека зашием скъсаното палто, поправим прахосмукачката и дадем хладилника за рециклиране – това е по-добре както за икономиката, така и за околната среда!

ПОПРАВЯНЕ И ПОВТОРНО ИЗПОЛЗВАНЕ
ОТ МЕН ЗА ТЕБ

ОТ МЕН ЗА ТЕБ

Какво стана с онзи електрически инструмент, който си купих преди години? Ползвах го само за два мои самоделни проекта, а може би трябваше да го споделя с други хора? В стремежа си да изгради кръгова икономика ЕС насърчава гражданите да бъдат по-разумни при опазването и повторното използване на вещите си. Пунктове за предмети под наем, кафенета за поправка на уреди и бутици за рециклиране никнат като гъби в целия ЕС, поощрявайки изграждането на един по-екологичен, хармоничен и творчески подход към вещите и повторното им използване.

УПРАВЛЕНИЕ НА МЕТАЛИТЕ

Независимо дали става дума за стар телевизор или за лаптоп, който вече не върши работа, електронните и електрическите устройства все още служат за нещо, защото ценните метали в тях могат да се използват повторно. ЕС се грижи ценните метали да бъдат правилно извлечени, като по този начин ограничава количеството на отпадъците и прави старите клавиатури и повредените DVD плейъри отново полезни. Следващия път, когато тостерът се счупи, помогнете за опазването на ценните природни ресурси на планетата и го дайте за рециклиране.

УПРАВЛЕНИЕ НА МЕТАЛИТЕ
ПО-ВИСОКИ СТАНДАРТИ

ПО-ВИСОКИ СТАНДАРТИ

Всеки от нас трябва да даде своя принос за околната среда – ЕС също има този дълг. Благодарение на законодателните мерки на ЕС живеем в общество, което непрестанно подобрява стратегиите си за управление на отпадъците. Депата за отпадъци, които вече не отговарят на стандартите на ЕС, са затворени, обществените сгради са по-енергийно ефективни, което води до по-малко използване на изкопаеми горива, както и се рециклират повече отпадъци от когато и да било. Освен това благодарение на инвестициите на ЕС 7 милиона души са свързани към нови или подобрени пречиствателни съоръжения за отпадни води.

Как функционира

ЕС преминава от общество на отпадъците, което пилее природните ресурси и допринася за изменението на климата, към „зелена“, устойчива и кръгова икономика. Съгласно правилата на ЕС компаниите вече са задължени да създават продукти с по-дълъг експлоатационен срок, които са лесни за поправяне, повторно използване и рециклиране. Поставени са амбициозни цели за намаляване и рециклиране на отпадъците, а намирането на начини за превръщането на отпадъците на една промишленост в суровини за друга става приоритет. ЕС ми дава информацията, от която се нуждая, за да вземам по-разумни и добри за околната среда решения.

Знаете ли, че?

480 кг

е теглото на битовите отпадъци, които изхвърля един човек в ЕС за една година – горе-долу колкото тежи една мечка гризли!

47 %

от битовите отпадъци са били рециклирани или компостирани през 2016 г. – с 30 % повече, отколкото през 1995 г.

59 %

от пластмасовите отпадъци идват директно от опаковки.

4,2 милиона

души в ЕС в момента работят в екологични предприятия или на „зелени“ работни места – от 2000 г. насам този сектор расте много по-бързо от другите икономически отрасли.

500 евро на година

би могло да спести всяко домакинство в ЕС, ако намали количеството изхвърляна храна.

Живата странноприемница, режисьор Матиас Хьоне

Въпреки че младостта й отдавна е отминала, Гизела все още мечтае да посети забележителностите на Европа. Нейните внуци решават да съберат достатъчно пари, за да я пратят на мечтаното пътешествие, но техният план дава неочаквани резултати...

зад кулисите - Живата странноприемница, режисьор Матиас Хьоне
зад кулисите
трейлър - Живата странноприемница, режисьор Матиас Хьоне
трейлър
постер - Живата странноприемница, режисьор Матиас Хьоне
постер

„Oona“, режисьор Зайда Бергрот

След като се изгубва в страшна гора, младо момиче трябва да разчита на помощта на неподозиран приятел, за да намери пътя към дома.

зад кулисите - „Oona“, режисьор Зайда Бергрот
зад кулисите
трейлър - „Oona“, режисьор Зайда Бергрот
трейлър
постер - „Oona“, режисьор Зайда Бергрот
постер

„Party Animal“, режисьор Йоргос Зоис

Алекс е енергичен млад човек на 25 години, който би дал всичко, за да продължи да танцува. Хванат в капана на ограничаващата си работа, той внезапно получава вдъхновение.

зад кулисите - „Party Animal“, режисьор Йоргос Зоис
зад кулисите
трейлър - „Party Animal“, режисьор Йоргос Зоис
трейлър
постер - „Party Animal“, режисьор Йоргос Зоис
постер

САМОТНИКЪТ, режисьор Томаш Конецки

Ян е човек на дивата природа, който живее сам в колиба в полските планини. Но когато съдбата решава да прекъсне самотния му живот, той трябва да измисли план, за да последва сърцето си.

зад кулисите - САМОТНИКЪТ, режисьор Томаш Конецки
зад кулисите
трейлър - САМОТНИКЪТ, режисьор Томаш Конецки
трейлър
постер - САМОТНИКЪТ, режисьор Томаш Конецки
постер

„Debut“, режисьор Далибор Матанич

Млад хърватски фермер мечтае да стане професионален футболист. Но преди да последва амбицията си на терена, първо ще трябва да научи кой е всъщност.

зад кулисите - „Debut“, режисьор Далибор Матанич
зад кулисите
трейлър - „Debut“, режисьор Далибор Матанич
трейлър
постер - „Debut“, режисьор Далибор Матанич
постер
Живата странноприемница, режисьор Матиас Хьоне
Живата странноприемница, режисьор Матиас Хьоне
„Oona“, режисьор Зайда Бергрот
„Oona“, режисьор Зайда Бергрот
„Party Animal“, режисьор Йоргос Зоис
„Party Animal“, режисьор Йоргос Зоис
САМОТНИКЪТ, режисьор Томаш Конецки
САМОТНИКЪТ, режисьор Томаш Конецки
„Debut“, режисьор Далибор Матанич
„Debut“, режисьор Далибор Матанич

Как ЕС Ви помага да правите това, което обичате?

Някога мечтали ли сте си да започнете бизнес, да учите в чужбина или да станете доброволец, за да помагате на хора в нужда? А знаете ли, че ЕС може да Ви помогне да постигнете всичко това? Разберете кои са всички неща, които ЕС прави, за да можете да отключите потенциала си.

Изберете друго увлечение