Skip to main content

Angajamente

Implicați-vă în acțiunile climatice și alte persoane vă vor urma exemplul. Oricine își poate aduce contribuția, fiecare gest contează.

Peste tot în Europa și în lume, guvernele, orașele, întreprinderile, investitorii și cetățenii iau deja măsuri pentru a construi o societate care să respecte mediul.

Cetățenii și organizațiile se pot implica în Pactul climatic european în multe feluri. Puteți, de exemplu, să vă angajați să întreprindeți acțiuni concrete, fie că este vorba de mici alegeri durabile sau de proiecte îndrăznețe mai ample, și să vă împărtășiți ideile și inițiativele cu alții pentru a-i încuraja să participe.

Alegeri ecologice în fiecare zi

Mijloacele noastre de transport, alimentele pe care le consumăm, produsele pe care le cumpărăm și deșeurile pe care le aruncăm, toate au un impact asupra mediului. Cu fiecare mic gest pe care îl faceți acasă, la locul de muncă sau la școală, puteți economisi energie și bani și puteți contribui la protejarea mediului.

Citiți sfaturile noastre

Ce puteți face pentru climă 

Faceți primul pas pe „Count Us In”

Pactul climatic european și campania mondială „Count Us In” își unesc forțele pentru a-i inspira pe cetățeni și comunitățile din întreaga Europă să ia măsuri concrete pentru a reduce poluarea cu dioxid de carbon. 

Prin intermediul platformei „Count Us In”, toți europenii vor putea face câte ceva, un mic pas, pentru a-și reduce propria amprentă de carbon, de exemplu să încerce să își convingă prietenii, să meargă mai mult pe jos și cu bicicleta, să nu mai risipească alimente sau să își izoleze locuința pentru a economisi energie.

Cei 16 pași au fost selectați împreună cu experți ai Programului Națiunilor Unite pentru Mediu ca fiind cele mai eficiente modalități prin care cetățenii pot reduce poluarea cu dioxid de carbon.

Cetățenii, comunitățile, întreprinderile și organizațiile participante vor putea să urmărească cât dioxid de carbon nu au mai generat, să se grupeze cu prietenii sau colegii lor pentru a atinge obiectivele de reducere a emisiilor și să-i încurajeze și pe alții să participe.

În 2021, Pactul climatic european și și campania „Count Us In” vor lansa o versiune multilingvă a platformei „Count Us In”, pe care orașele, școlile, comunitățile și cetățenii din toate țările UE o pot adapta și utiliza pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice.

Fiecare pas făcut de cetățenii europeni pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon se va adăuga la efortul global. Acești pași vor fi contabilizați de către agregatorul mondial al campaniei „Count Us In”, venind în completarea milioanelor de alte măsuri luate în întreaga lume.

Angajamentele organizațiilor

Pactul va invita organizațiile și comunitățile să își înregistreze inițiativele în domeniul climei și să le transforme în angajamente, să stimuleze acțiuni, să încurajeze alte organizații să participe sau să își lanseze propriile inițiative, precum și să elaboreze și să multiplice idei și proiecte valoroase.

Orice fel de organizație își poate asuma un astfel de angajament, de la instituții de învățământ și comunități locale, până la mari organizații publice și private și întreprinderi. Un angajament poate fi legat de modul în care organizația funcționează, produce, comunică sau de cum îi motivează pe cetățeni, angajați, clienți sau parteneri să ia măsuri.

Respectând valorile Pactului, angajamentele ar trebui să meargă dincolo de cadrul impus de legislație și să propună acțiuni concrete, bazate pe date științifice, cu scopul de a obține rezultate clare și măsurabile care pot fi monitorizate.

Înregistrând un angajament, participanții se obligă să comunice informații relevante cu privire la acțiunile lor pentru a contribui la monitorizarea progreselor și la înțelegerea impactului acțiunilor întreprinse. Participanții vor putea să își exprime interesul față de activitatea altora și să ia legătura cu aceștia pentru a genera acțiuni suplimentare și pentru a-i încuraja, într-un spirit comunitar.

Angajamentele asumate în cadrul Pactului se vor baza pe multitudinea și diversitatea inițiativelor deja existente în Europa. Ele vor expune soluțiile existente pentru ca acestea să poată servi ca sursă de inspirație și de studiu, și vor ajuta rețelele de susținători ai acțiunilor climatice și comunitățile locale să își realizeze propriile obiective în materie de climă sau să își unească forțele cu alții.

Sistemul complet de asumare a angajamentelor va fi dezvoltat și creat împreună cu părțile interesate în 2021. În prezent, colectăm manifestările interesului. Împărtășiți-ne ideile dumneavoastră, contribuiți la crearea de angajamente și alăturați-vă mișcării europene de combatere a schimbările climatice!

Doriți să vă asumați un angajament?

Dați-ne de veste!