Skip to main content

Preuzete obveze

Zauzmite se za klimu i inspirirajte druge. Svatko može doprinijeti i ni jedan doprinos nije premalen.

Svuda u Europi i svijetu vlade, gradovi i mjesta, poduzeća, ulagači i pojedinci već poduzimaju mjere za oblikovanje klimatski prihvatljivog društva.

Pojedinci i organizacije mogu se na mnogo načina uključiti u europski klimatski pakt. Jedan od njih je obvezivanje na konkretne mjere – od malih održivih odluka do velikih, ambicioznih projekata – i dijeljenje ideja i inicijativa s drugima kako bi ih se potaklo da se pridruže.

Svakodnevne odluke u korist klime

Prijevozna sredstva koja biramo, hrana koju jedemo, proizvodi koje kupujemo i bacamo – sve to utječe na naš okoliš. Malim koracima kod kuće, na poslu ili u školi možete uštedjeti energiju i novac te pomoći u zaštiti klime.

Pogledajte naše savjete o klimi

Praktični savjeti o klimi 

Napravite i vi korak na „Count Us In”

Europski klimatski pakt i globalna kampanja „Count Us In” udružuju snage kako bi potaknuli građane i zajednice cijele Europe da poduzmu praktične korake za smanjenje emisija CO2

Preko platforme „Count Us In” svaki će Europljanin moći napraviti svoj korak za smanjenje ugljičnog otiska – od razgovora s prijateljima o toj temi, više pješačenja i vožnje biciklom, manje rasipanja hrane do izolacije stambenog prostora radi uštede energije.

Sa stručnjacima iz Programa UN-a za okoliš odabrano je 16 koraka kao najdjelotvornijih načina na koje pojedinci mogu smanjiti emisije CO2.

Uključeni pojedinci, zajednice, poduzeća i organizacije moći će pratiti koliko su CO2 uštedjeli, udružiti se s prijateljima ili kolegama kako bi ostvarili ciljeve uštede ugljika i potaknuli druge da se uključe.

Europski klimatski pakt i inicijativa „Count Us In” 2021. će otvoriti višejezičnu verziju platforme „Count Us In”, koju gradovi, škole, lokalne skupine i pojedinci iz cijelog EU-a mogu prilagoditi svojim potrebama i koristiti za suzbijanje klimatskih promjena.

Koraci kojima europski građani smanjuju emisije CO2 zajedno će imati velik učinak. Te će korake globalni agregator platforme „Count Us In” pribrajati milijunima drugih koji se poduzimaju u svijetu.

Obveze organizacija

U okviru pakta pozivat će se organizacije i kolektivi da registriraju svoje klimatske inicijative i pretvore ih u obveze zaštite klime, da pojačaju angažman, potiču druge da se pridruže ili pokrenu vlastite inicijative te da prošire i repliciraju dobre ideje i projekte.

Takve obveze mogu preuzimati sve vrste organizacija, od škola i lokalnih skupina do velikih javnih i privatnih organizacija i poduzeća. Obveza bi se mogla odnositi na način na koji organizacija radi, proizvodi, komunicira ili motivira građane, zaposlenike, klijente ili dionike da se angažiraju.

U skladu s vrijednostima pakta preuzete obveze trebale bi nadilaziti zakonske obveze i obuhvaćati konkretne, znanstveno utemeljene mjere kojima se nastoje postići jasni i mjerljivi rezultati koji se mogu pratiti.

Registracijom preuzetih obveza sudionici će se obvezati na dijeljenje relevantnih informacija o svojim aktivnostima kako bi pomogli u praćenju napretka i razumijevanju učinka poduzetih mjera. Sudionici će moći iskazati interes za rad drugih i s njima se povezati kako bi pokrenuli dodatne mjere i održali njihovu dinamiku u duhu zajedništva.

Obveze preuzete u okviru pakta nadovezat će se na brojne i raznovrsne inicijative koje se već provode u Europi, pri čemu će se istaknuti postojeća rješenja kao izvor inspiracije i saznanja, a mrežama klimatskih aktivista i zajednicama pomagat će se da ostvare svoje klimatske ciljeve ili udruže snage.

Sustav preuzimanja obveza u potpunosti će se razviti u suradnji sa zainteresiranim dionicima 2021. Sada prikupljamo iskaze interesa za preuzimanje obveza. Podijelite svoje ideje s nama, pomozite nam u oblikovanju obveza i pridružite se europskom klimatskom paktu!

Želite preuzeti obvezu?

Javite nam se