Preskoči na glavno vsebino
Evropska državljanska pobuda

Zadnje novice

Wed, 28/09/2022

Prijava nove pobude: „Obravnava specifičnih učnih težav na ravni EU“

Komisija je 28. septembra 2022 prijavila evropsko državljansko pobudo z naslovom „Obravnava specifičnih učnih težav na ravni EU“.

Komisijo poziva, naj predstavi predlog skupnih smernic za odkrivanje in obravnavo učnih težav (disleksija, diskalkulija, disgrafija), da bi zagotovili boljše vključevanje oseb s takimi težavami v izobraževalni sistem, pa tudi uveljavljanje njihove pravice do prostega gibanja.

To je osma pobuda, prijavljena v letu 2022. Njeni organizatorji imajo zdaj na voljo šest mesecev, da začnejo zbirati izjave o podpori.

 

Tue, 20/09/2022

Listen to the new season of CitizenCentral podcast!

Novica ni na voljo v slovenščini, vendar lahko uporabite strojni prevod na strani "Zadnje novice".

CitizenCentral podcast returns for a second season of conversations with organisers of European citizens’ initiatives, experts and other speakers.

In chapter 1, we talk to the organisers of ‘ReturnThePlastics’ and ‘Green VAT’ initiatives, taking different approaches to sustainability and consumer behaviour, as well as three climate and sustainability experts across the EU.  

In chapter 2, we check how the European youth feels about voting, EU policymaking, citizen activism and the European Citizens’ Initiative, and we talk to the (young) organisers of the ‘Ending the aviation fuel tax exemption in Europe’ initiative.  

Tune in and discover CitizenCentral (in English only) on Apple PodcastsSpotifyGoogle Podcasts and SoundCloud

Share your views on the 'CitizenCentral' podcast in this survey.

Čet, 15/09/2022

Mesečni bilten evropske državljanske pobude – zdaj v vseh uradnih jezikih EU

Naročite se na mesečne novice evropske državljanske pobude o najnovejšem dogajanju v zvezi z evropsko državljansko pobudo. Bilten je v angleščini, strojni prevod pa je na voljo v 24 uradnih jezikih EU.

Naročite se lahko tukaj ali si ogledate prejšnje številke.

Wed, 07/09/2022

Prijava dveh novih pobud o energiji iz obnovljivih virov in zaščiti dediščine podeželja

Evropska komisija je 7. septembra potrdila prijavi dveh novih državljanskih pobud.

Pobuda Vsaka evropska hiša, opremljena s fotonapetostnimi paneli moči 1 kW in vetrnimi turbinami moči 0,6 kW s financiranjem EU samo prek občin, želi zmanjšati ogljični odtis gospodinjstev in spremeniti javno mnenje o zeleni energiji. 

Pobuda Zaščitimo dediščino podeželja, prehransko varnost in preskrbo v EU je namenjena spodbujanju podeželskih območij EU in prehranske varnosti.

Organizatorji imajo zdaj na voljo šest mesecev, da začnejo zbirati izjave o podpori.

 

Wed, 24/08/2022

Prijava nove pobude: „Za okolje brez tobaka in prvo evropsko generacijo brez tobaka do leta 2030“

Komisija je 24. avgusta 2022 sprejela prijavo evropske državljanske pobude z naslovom „Za okolje brez tobaka in prvo evropsko generacijo brez tobaka do leta 2030“.

Pobuda poziva Komisijo, naj predlaga pravne akte, ki spodbujajo prvo evropsko generacijo brez tobaka do leta 2028 in si prizadevajo za odpravo prodaje tobačnih in nikotinskih izdelkov državljanom, rojenim od leta 2010. Pobuda poziva tudi k sprejetju posebnih ukrepov za vzpostavitev plaž, rečnih nabrežij in nacionalnih parkov brez tobaka in ogorkov, razširitev okolja na prostem brez kajenja in vejpanja ter za odpravo oglaševanje tobaka.

To je peta pobuda, prijavljena v letu 2022. Njeni organizatorji imajo zdaj na voljo šest mesecev, da začnejo zbirati izjave o podpori.

 

Wed, 27/07/2022

Sodelovanje evropske državljanske pobude na festivalih demokracije v Evropi

Letos bo evropska državljanska pobuda prisotna na več festivalih po vsej EU z informativno stojnico, kvizi, tablo za izražanje mnenj, sodelovanjem v razpravah in drugimi dejavnostmi.

Prireditve, na katerih lahko izveste več o evropski državljanski pobudi:

  • Politični festival Evrope – štiridnevni festival demokracije, ki bo potekal med 25. in 28. avgustom v mestu Mariager na Danskem
  • PrinsjesFestival – festival demokracije, ki bo potekal septembra v Haagu na Nizozemskem, zlasti v okviru dogodka PrinsjesMarkt (17. september)
  • Ciprski forum – letna konferenca za spremembe (Nikozija, 29.–30. september)

Načrtujemo, da bomo dejavnosti evropske državljanske pobude pripravili tudi v Belgiji (Level up!, festival v Bruslju konec oktobra), Grčiji (filmski festival novembra v Solunu) in na Češkem.

Wed, 29/06/2022

Belgija – peta država, v kateri lahko mlajši od 18 let podprejo evropsko državljansko pobudo

Najnižja starost za podporo evropskim državljanskim pobudam je starost, pri kateri je dovoljeno voliti na volitvah v Evropski parlament. Belgija je znižala starostno mejo za sodelovanje na teh volitvah z 18 na 16 let za vse državljane in državljanke EU, ki živijo v državi. Ukrep začne veljati 1. maja 2023. Od takrat bodo tudi mladi, stari od 16 do 18 let, lahko podprli evropske državljanske pobude.

Mon, 20/06/2022

Nova posodobitev centralnega sistema spletnega zbiranja

V centralnem sistemu spletnega zbiranja so od nedavnega na voljo nove funkcije, s katerimi želimo izboljšati funkcionalnost sistema za organizatorje evropske državljanske pobude. Za predloge sporočil družbenih medijev je zdaj denimo več možnosti oblikovanja, logotipi pobud pa se lahko prikažejo v sporočilih na Facebooku. Organizatorji lahko enostavno prenesejo najnovejšo metriko, najdejo povratne informacije uporabnikov v izvirnih jezikih, kot so jih navedli državljani, poleg tega pa so na voljo boljša navodila za državljane, ki vnesejo napačno poštno številko.

Komisija bo poleg tega povratne informacije oseb, ki so izrazile podporo pobudi, uporabila pri pripravi prihodnjih izboljšav. Večina tekočih pobud uporablja centralni sistem spletnega zbiranja, ki ga bodo morale uporabljati tudi vse nove pobude, registrirane po 1. januarju 2023.

 

Fri, 17/06/2022

Webinar 'Campaigning During a Global Crisis: How to Make your Topic Feature when External Events Take Away Attention?' (Wed 6 July 2022)

Novica ni na voljo v slovenščini, vendar lahko uporabite strojni prevod na strani "Zadnje novice".

How to get heard when people’s attention is focused on something else?

Register for this webinar on 6 July (12:30 – 1:45 CET) and learn about campaigning in difficult circumstances and how to make your citizens' initiative feature when these external events deter attention from it.

Communication expert, John Holland, and ECI organiser from the "Stop Finning - Stop the Trade" European citizens' initiative, Nils Kluger, will share their expertise and experiences on the subject.

Tue, 14/06/2022

New podcast series in preparation - share your views!

Novica ni na voljo v slovenščini, vendar lahko uporabite strojni prevod na strani "Zadnje novice".

With 7 episodes released in season 1 and production for season 2 kicking off, we invite you to share your views on the 'CitizenCentral' podcast. This survey takes approximately 8-10 minutes and closes on 23 June.

Bi želeli izvedeti več in sodelovati?