Preskoči na glavno vsebino
Evropska državljanska pobuda

Zadnje novice

Initiative submitted to the EC
  • 26/01/2023

Uspešna evropska državljanska pobuda „Obvarujmo kozmetiko, proizvedeno brez krutosti“ predložena Komisiji v preučitev

Pobuda „Obvarujmo kozmetiko, proizvedeno brez krutosti – zavzemajmo se za Evropo brez testiranja na živalih“ je zbrala 1 217 916 potrjenih izjav podpore državljank in državljanov EU, pragovi so bili doseženi v 21 državah. 25. januarja 2023 je bila predložena Evropski komisiji v preučitev. Postala je deveta uspešna evropska državljanska pobuda.

Organizatorji pobude pozivajo Komisijo, naj predlaga zakonodajo, ki bo okrepila in razširila obstoječe prepovedi testiranja kozmetike na živalih in trženje sestavin, testiranih na živalih, ter sprejme zakonodajni predlog, v katerem bo določila časovni načrt za postopno opustitev vsakršnega testiranja na živalih pred koncem mandata trenutne Komisije.

Komisija se bo z organizatorji pobude sestala in v naslednjih tednih podrobno razpravljala o njej. Nato bo Evropski parlament organiziral javno predstavitev. Komisija mora do 25. julija 2023 predložiti uradni odgovor in predstaviti ukrepe, ki jih namerava sprejeti.

Policy updates
  • 25/01/2023

Komisija v novem dogovoru za opraševalce obravnava pomisleke iz uspešne evropske državljanske pobude „Rešimo čebele in kmete!“

Komisija je 24. januarja predstavila revizijo pobude EU za opraševalce iz leta 2018, t. i. nov dogovor za opraševalce, s katerim želi zaustaviti zaskrbljujoče zmanjševanje števila divjih žuželk opraševalk v Evropi. V javnosti so vse pogostejši pozivi k odločnemu ukrepanju proti izgubi opraševalcev, kot je nedavna uspešna evropska državljanska pobuda Rešimo čebele in kmete

European Parliament
  • 20/01/2023

Public hearing on ‘Save Bees and Farmers’ ECI on 24 January 2023

Novica ni na voljo v slovenščini, vendar lahko uporabite strojni prevod na strani "Zadnje novice".

The European Parliament will hold a public hearing on the seventh successful European Citizens’ Initiative Save Bees and Farmers! Towards a bee-friendly agriculture for a healthy environment on 24 January from 2.30 to 6.30 p.m. The organisers will present the initiative's objectives and engage with Members of the European Parliament. European Commission's representatives will also participate.

The meeting is webstreamed.

New initiative registered
  • 12/01/2023

Prijava nove pobude: „Člen 4: Ustavimo mučenje in nečloveško ravnanje na evropskih mejah“

Komisija je 12. januarja 2023 sprejela prijavo evropske državljanske pobude z naslovom „Člen 4: Ustavimo mučenje in nečloveško ravnanje na evropskih mejah“.

Pobuda poziva k vzpostavitvi okvira, ki bo zagotavljal skladnost s prepovedjo nasilja ter nečloveškega in ponižujočega ravnanja iz člena 4 Listine o temeljnih pravicah v zvezi s politikami Unija glede nadzora meja, azila in priseljevanja.

To je prva pobuda, prijavljena v letu 2023. Njeni organizatorji imajo zdaj na voljo šest mesecev, da začnejo zbirati izjave o podpori.

Initiative reaches 1m
  • 12/01/2023

Nadaljnji ukrep po prvi uspešni evropski državljanski pobudi „Pravica do vode“

Danes lahko Evropejcem in Evropejkam zagotovimo, da kakovost pitne vode izpolnjuje najvišje standarde, saj se nove zahteve iz revidirane direktive o pitni vodi vse bolj uveljavljajo po vsej EU. Sprejetje revidirane direktive je odgovor na prvo uspešno evropsko državljansko pobudoPravica do vode“, ki je zbrala 1,6 milijona podpisov za izboljšanje dostopa do varne pitne vode za vse Evropejce in Evropejke.

Initiative submitted to the EC
  • 11/01/2023

Uspešna evropska državljanska pobuda „Ustavimo odstranjevanje plavuti – ustavimo trgovino z njimi“ predložena Komisiji v preučitev

Pobuda „Ustavimo odstranjevanje plavuti – ustavimo trgovino z njimi“ je zbrala 1 119 996 potrjenih izjav podpore državljank in državljanov EU, pragovi so bili doseženi v 15 državah. 11. januarja 2023 je bila predložena Evropski komisiji v preučitev. Postala je osma uspešna evropska državljanska pobuda.

Pobuda poziva Komisijo, naj predlaga pravne ukrepe za ustavitev trgovine s plavutmi morskih psov v EU, vključno z uvozom, izvozom in tranzitom plavuti, ki se ne držijo naravno trupa živali.

Komisija se bo z organizatorji pobude sestala in v naslednjih tednih podrobno razpravljala o njej. Nato bo Evropski parlament organiziral javno predstavitev. Komisija mora do 11. julija 2023 predložiti uradni odgovor in predstaviti ukrepe, ki jih namerava sprejeti.

Policy updates
  • 03/01/2023

Nemški državljani in državljanke lahko po novem podprejo evropske državljanske pobude od 16. leta starosti naprej

Ker se od 1. januarja 2023 uporabljajo spremenjene nacionalne določbe o evropski državljanski pobudi, lahko nemški državljani in državljanke te pobude podprejo od 16. leta starosti naprej.

Nemčija je šesta država, ki je znižala starostno mejo za podporo evropskim državljanskim pobudam na manj kot 18 let.

Podcast
  • 19/12/2022

Prisluhnite novi epizodi podkasta CitizenCentral.

Zdaj na voljo:  nova epizoda podkasta CitizenCentral, v kateri sodelujejo organizatorji evropskih državljanskih pobud, strokovnjaki in drugi govorniki.

V 3. epizodi trije organizatorji evropskih državljanskih pobud iz Nizozemske, Francije in Danske predstavijo pobude „Kakovostna oblačila, pravično plačilo“, „Zmagaj na igrišču“ in „Stop (((5G))) omrežju – ostanimo povezani, ampak varni“.

Prisluhnite in spoznajte CitizenCentral (samo v angleščini) na Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts in SoundCloud.  

Bi želeli izvedeti več in sodelovati?