Audiere publică pentru inițiativa „End the Cage Age”

Pe 15 aprilie, între orele 9:00-12:00 (ora Belgiei), Parlamentul European organizează o audiere publică pentru cea de-a șasea inițiativă cetățenească europeană de succes, „End the Cage Age”. Având în vedere constrângerile actuale legate de COVID-19, reuniunea se va desfășura parțial de la distanță, cu o prezență limitată în sală. Ea va fi însă transmisă pe internet în întregime.


Webinar despre colectarea de semnături pentru inițiativa dumneavoastră cetățenească

Urmăriți seminarul online din 30 martie 2021 pentru a obține orientări practice cu privire la colectarea de declarații de susținere pentru o inițiativă cetățenească europeană. 


Impactul politic direct al unei inițiative cetățenești europene

Astăzi devine aplicabil regulamentul privind transparența și durabilitatea modelului UE de evaluare a riscurilor în cadrul lanțului alimentar. Propunerea Comisiei privind acest regulament a fost adoptată în 2019, în urma unei inițiative cetățenești europene despre interzicerea glifosatului și protecția oamenilor și a mediului împotriva pesticidelor toxice. Cu această ocazie, la 30 martie, va fi organizat online un eveniment cu participarea organizatorilor acestei inițiative. 


Pandemia de COVID-19 determină Comisia să acorde prelungiri suplimentare pentru inițiativele cetățenești în derulare

Având în vedere problemele cauzate de pandemia de COVID-19, Comisia a decis, pe 19 februarie, să acorde încă o prelungire de 3 luni pentru inițiativele cetățenești care colectau declarații de susținere la 1 februarie 2021. Comisia i-a informat pe organizatorii inițiativelor vizate de acest lucru. Citiți Decizia de punere în aplicare a Comisiei.


Comisia Europeană răspunde inițiativei „Minority Safepack”

Comisia Europeană a publicat răspunsul său la inițiativa cetățenească europeană „Minority Safepack – un milion de semnături pentru diversitate în Europa”, a cincea inițiativă cetățenească care a reușit să colecteze declarații de susținere de la peste 1 milion de cetățeni din mai multe țări ale UE. Consultați Comunicarea Comisiei.


Intră în vigoare Directiva revizuită privind apa potabilă

Astăzi intră în vigoare Directiva revizuită privind apa potabilă, un răspuns direct la prima inițiativă cetățenească europeană de succes, Apa și salubritatea sunt un drept al omului! Apa este un bun public, nu o marfă! Noua legislație caută să garanteze siguranța și calitatea apei potabile și să faciliteze accesul grupurilor vulnerabile la apă potabilă.


A fost înregistrată inițiativa pentru „interzicerea practicilor de supraveghere biometrică în masă”

Comisia a înregistrat astăzi o nouă inițiativă cetățenească: „Inițiativa societății civile pentru interzicerea practicilor de supraveghere biometrică în masă”. Organizatorii îndeamnă Comisia să propună un act juridic care să pună capăt permanent utilizărilor nediferențiate și arbitrare ale datelor biometrice în moduri care pot conduce la o supraveghere în masă sau la interferențe nejustificate cu drepturile fundamentale.


Pandemia de COVID-19 determină Comisia să acorde prelungiri pentru inițiativele cetățenești în derulare

Având în vedere problemele cauzate de pandemia de COVID-19, Comisia a decis, pe 17 decembrie, să acorde o prelungire de trei luni pentru inițiativele cetățenești care colectau declarații de susținere la 1 noiembrie 2020. Organizatorii inițiativelor vizate au fost informați de acest lucru de către Comisie. Citiți Decizia de punere în aplicare a Comisiei.


Săptămâna Inițiativei cetățenești europene

Săptămâna Inițiativei cetățenești europene a avut loc online între 16 și 20 noiembrie 2020. Lansată de vicepreședinta Comisiei, Věra Jourová, aceasta a reunit reprezentanți la nivel înalt ai instituțiilor europene, reprezentanți ai societății civile și organizatori ai inițiativelor cetățenești. Dacă ați ratat evenimentul, puteți urmări acum înregistrările tuturor sesiunilor.

Sursa:

Comisia Europeană îi primește pe organizatorii inițiativei „End the Cage Age” („Să punem capăt erei cuștii”).

Organizatorii inițiativei „End the Cage Age” s-au întâlnit cu vicepreședinta pentru valori și transparență, Věra Jourová, și cu comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides.

Calendarul evenimentelor

Aflați ce evenimente legate de Inițiativa cetățenească europeană sunt planificate. Consultați și lista evenimentelor deja desfășurate. Puteți urmări încă înregistrări ale unora dintre ele.

Consultați calendarul