Direct la conținutul principal
Inițiativa cetățenească europeană

Actualitate

Miercuri, 27/07/2022

Inițiativa cetățenească europeană și festivalurile dedicate democrației în Europa

Anul acesta, inițiativa cetățenească europeană (ICE) va fi prezentă la mai multe festivaluri din UE - standuri de informare, quizuri, o frescă murală, participări la dezbateri...

Festivalurile la care puteți să aflați mai multe despre ICE sunt:

  • Festivalul politic al Europei, un festival dedicat democrației, organizat la Mariager (Danemarca) în perioada 25-28 august
  • PrinsjesFestival, un festival dedicat democrației care va avea loc la Haga (Țările de Jos) în septembrie și, în special, în PrinsjesMarkt la 17 septembrie
  • Cyprus Forum, o conferință anuală pe tema schimbării (Nicosia, 29-30 septembrie)

De asemenea, sunt prevăzute activități legate de ICE și în Belgia (Level up!, un festival care va avea loc la Bruxelles la sfârșitul lunii octombrie), Grecia (Festivalul de film de la Salonic, în luna noiembrie) și Cehia.

Miercuri, 29/06/2022

Belgia, a cincea țară care le va permite cetățenilor sub 18 ani să sprijine ICE

Vârsta minimă pentru sprijinirea inițiativelor cetățenești europene corespunde celei care oferă drept de vot la alegerile pentru Parlamentul European. Belgia a redus vârsta minimă de vot pentru alegerile europene de la 18 la 16 ani, pentru toți cetățenii UE care locuiesc în această țară. Această măsură va intra în vigoare la 1 mai 2023. Începând de atunci, tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani vor putea, de asemenea, să sprijine inițiativele cetățenești europene.

Luni, 20/06/2022

O nouă actualizare a sistemului central de colectare online

Recent au fost adăugați noi parametri în sistemul central de colectare online, pentru a veni în sprijinul organizatorilor ICE. Exemplele de mesaje de pe platformele de comunicare socială au mai multe opțiuni de formatare, iar logourile inițiativelor pot figura în mesaje pe Facebook. Acum, organizatorilor le este ușor să descarce cei mai recenți indicatori și să găsească observațiile utilizatorilor în limba originală, așa cum au fost redactate de aceștia. De asemenea, sunt furnizate mai multe informații pentru cetățenii care introduc un cod poștal greșit.

În plus, observațiile transmise în cadrul unui sondaj de către persoanele care sprijină inițiativele îi vor permite Comisiei să prevadă noi îmbunătățiri. Majoritatea inițiativelor deschise utilizează SCCO și toate noile inițiative înregistrate începând cu 1 ianuarie 2023 vor trebui să îl utilizeze.

 

Vineri, 17/06/2022

Webinar 'Campaigning During a Global Crisis: How to Make your Topic Feature when External Events Take Away Attention?' (Wed 6 July 2022)

How to get heard when people’s attention is focused on something else?

Register for this webinar on 6 July (12:30 – 1:45 CET) and learn about campaigning in difficult circumstances and how to make your citizens' initiative feature when these external events deter attention from it.

Communication expert, John Holland, and ECI organiser from the "Stop Finning - Stop the Trade" European citizens' initiative, Nils Kluger, will share their expertise and experiences on the subject.

Marți, 14/06/2022

Sondaj despre sprijinul societății civile față de Inițiativa cetățenească europeană

Apel la toate organizațiile societății civile: împărtășiți-vă experiența și punctul de vedere cu privire la Inițiativa cetățenească europeană (ICE)! Cum alegeți ce inițiativă să sprijiniți? Spuneți-ne răspunzând la acest scurt sondaj, deschis până la 31 iulie.

Vom integra rezultatele sondajului în revizuirea periodică a Regulamentului privind ICE, pe care o vom publica până la sfârșitul lui 2023.

Marți, 14/06/2022

New podcast series in preparation - share your views!

With 7 episodes released in season 1 and production for season 2 kicking off, we invite you to share your views on the 'CitizenCentral' podcast. This survey takes approximately 8-10 minutes and closes on 23 June.

Miercuri, 08/06/2022

Statistici naționale legate de Inițiativa cetățenească europeană (infografic actualizat)

V-ați întrebat vreodată care este profilul organizatorilor ICE (ex. vârstă, naționalitate) sau câte semnături s-au obținut în diverse țări, mai ales în raport cu mărimea populației lor? Consultați cele mai recente cifre privind inițiativele cetățenești europene în infograficul ICE (actualizat în mai 2022), pe Forumul ICE. 

Miercuri, 08/06/2022

Principalele puncte ale Zilei ICE 2022

Ediția din 2022 a Zilei ICE, organizată de Comitetul Economic și Social European și de partenerii săi pe 2 iunie 2022, s-a axat pe tema „Inițiativa cetățenească europeană după 10 ani: suntem pregătiți pentru viitor?”. 

Atelierul pe tema sistemului central de colectare online (SCCO) ne-a permis să prezentăm noile funcționalități ale SCCO și să aflăm cum cred utilizatorii și părțile implicate că am putea îmbunătăți și mai mult sistemul.

Atelierul „Inițiative reușite: când ONG-uri din întreaga Europă luptă pentru o cauză comună” ne-a permis să vedem ICE din perspectiva societății civile.

Detalii în comunicatul de presă publicat de Comitetul Economic și Social European (CESE).

Marți, 07/06/2022

Curs online despre Inițiativa cetățenească europeană

Cursul online „Competențe importante pentru organizatorii inițiativelor cetățenești europene este acum disponibil pe site-ul EU Academy.

Acesta se axează pe aspectele practice ale derulării unei inițiative cetățenești europene. Cursanții pot afla cum să organizeze o inițiativă de succes, cu sprijinul unor experți consacrați. La final, primesc un certificat. Cursul este gratuit.

Miercuri, 01/06/2022

A fost înregistrată o nouă inițiativă cetățenească: Good Clothes, Fair Pay („Haine de calitate, salariu echitabil”)

Pe 1 iunie 2022, Comisia a înregistrat o inițiativă cetățenească europeană sub numele Good Clothes, Fair Pay („Haine de calitate, salariu echitabil”). Aceasta invită Comisia Europeană să propună legislație care să impună întreprinderilor ce își desfășoară activitatea în sectorul confecțiilor și încălțămintei să asigure diligența necesară în ceea ce privește veniturile de subzistență din lanțurile lor de aprovizionare.

Aceasta este cea de-a patra inițiativă înregistrată în 2022 și cea de-a 90-a înregistrată de la lansarea ICE, în 2012. Organizatorii săi au la dispoziție șase luni pentru a decide data la care încep să colecteze declarații de susținere.

Doriți să descoperiți totul despre ICE și să comunicați despre instrument?