Luister naar de vijfde aflevering van de podcast CitizenCentral!

De vijfde aflevering van de podcast-reeks over het Europees burgerinitiatief, CitizenCentral, is nu live op Apple PodcastsSpotifyGoogle Podcasts en SoundCloud.

In deze episode, onder de titel: “Bewuste consumenten - hoe Europeanen de klimaatverandering creatief bestrijden”, gaat het om de lopende Europese burgerinitiatieven Verbod op reclame voor fossiele brandstoffen en Europese eco-score. U kunt ook luisteren naar deskundigen en activisten op belangrijke domeinen.

 


Commissie neemt besluit over registratieverzoeken van twee nieuwe Europese burgerinitiatieven

Vandaag heeft de Europese Commissie besloten het Europees burgerinitiatief “Groene btw – Een groene EU-btw om duurzame en milieuvriendelijke producten en diensten te stimuleren” te registreren. De organisatoren van het initiatief verzoeken de Commissie een voorstel te doen voor een rechtshandeling om de btw op groene producten en diensten te verlagen.

Daarnaast heeft de Commissie vandaag de registratie van het “EVE-initiatief inzake het recht om te beslissen” afgewezen. Deze afwijzing was de eerste sinds de invoering van de nieuwe regels in januari 2020 en volgde na procedure in twee fasen. In een eerste fase werd de organisatoren verzocht hun oorspronkelijke initiatief te wijzigen en daarbij rekening te houden met de beoordeling van de Commissie.


Luister nu naar de vierde aflevering van de podcast CitizenCentral!

De vierde aflevering van CitizenCentral, de podcast over het Europees burgerinitiatief, is nu live op Apple PodcastsSpotifyGoogle Podcasts en SoundCloud.

Deze aflevering gaat over grondrechten en sociale rechten. Je hoort meer over het initiatief van het maatschappelijk middenveld voor een verbod op grootschalig biometrisch toezicht en het initiatief Voor onvoorwaardelijke basisinkomens in de hele EU. Aan het woord komen ook een specialist op het gebied van ethiek en rechten met betrekking tot technologie, een onderzoeksjournalist en een deskundige op het gebied van de toekomst van werk.

 


Podcast CitizenCentral: luister naar de derde aflevering!

De derde aflevering van CitizenCentral, de nieuwe podcast over het Europees burgerinitiatief, is nu live op Apple PodcastsSpotifyGoogle Podcasts en SoundCloud.

Deze aflevering gaat over milieukwesties op het land en op zee en belicht twee lopende Europese burgerinitiatieven: “Stop het ontvinnen van haaien – Stop de handel” en “Groene daktuinen”. Daarnaast is het woord aan een vertegenwoordiger van een al gesloten initiatief “De teelt van wetenschappelijke vooruitgang: gewassen zijn belangrijk!” en aan een aantal mariene biologen.

 


Workshop on sources of funding for ECIs - 10 November 2021, 14:00-16:30 CET

Niet beschikbaar in het Nederlands, maar wel in het Engels

Workshop for (potential) organisers of European citizens’ initiatives, to discover how to find funds for the initiative, how to report donations and to gather tips for fundraising strategy.

Workshop organised by Democracy International, under subcontract of the European Commission.

10 November, 14:00-16:30 CET. Register here.


Nieuw initiatief geregistreerd: "Oproep tot actie – Milieubescherming op alle beleidsgebieden"

De Commissie heeft vandaag een nieuw Europees burgerinitiatief geregistreerd onder de naam "Oproep tot actie – Milieubescherming op alle beleidsgebieden"

Dit is het tiende nieuwe initiatief dat in 2021 is geregistreerd. De organisatoren hebben nu zes maanden de tijd om te beginnen met het verzamelen van steunbetuigingen.

 


CitizenCentral podcast: de tweede aflevering is live!

De tweede aflevering van de nieuwe podcastserie over het Europees burgerinitiatief CitizenCentral, is nu beschikbaar op Apple PodcastsSpotifyGoogle Podcasts en SoundCloud.

"Citizen Central" vestigt de aandacht op de mensen achter Europese burgerinitiatieven. Organisatoren, beleidsdeskundigen en burgers geven hun mening over de onderwerpen van de verschillende initiatieven.

In de tweede aflevering hoort u de organisatoren van de initiatieven Uitwisselingsprogramma voor ambtenaren/Civil Servant Exchange Program (CSEP) en Kiezers zonder grenzen/Voters Without Borders en andere sprekers die zich inzetten voor deelname aan de democratie.

 


Onlinecursus over Europees burgerinitiatief is nu beschikbaar

De onlinecursusover essentiële vaardigheden voor organisatoren van Europese burgerinitiatieven is nu beschikbaar op de site van de EU Academy. De cursus is gericht op de praktische aspecten van het Europees burgerinitiatief en biedt gebruikers de kans om onder leiding van gerenommeerde deskundigen te leren hoe zij met succes een Europees burgerinitiatief kunnen organiseren. Na afloop van de cursus ontvangen de deelnemers een certificaat. De cursus wordt gratis aangeboden en is beschikbaar tot 10 december 2021.


Nieuw initiatief geregistreerd: Stop (((5G))) - Stay Connected but Protected (Stop (((5G))) - Blijf verbonden, maar beschermd)

De Commissie heeft vandaag een nieuw Europees burgerinitiatief, "Stop (((5G)) - Blijf verbonden, maar beschermd", geregistreerd.

Dit is het negende nieuwe initiatief dat in 2021 is geregistreerd.

 


Webinar: 'The European Citizens’ Initiative and how to collect signatures', 7 October 2021

Niet beschikbaar in het Nederlands, maar wel in het Engels

Join ECI Forum experts and the ECI organisers Helmut Burtscher-Schaden ('Save bees and farmers!) and Attila Dabis (‘Cohesion policy for the equality of regions and sustainability of regional cultures’) to learn more about collecting statements of support for a European citizens' initiative. The webinar will also allow participants to learn more about the European Citizens’ Initiative as a tool to impact European public policy making. Find out more on the event webpage.

 

Evenementenkalender

Bekijk de komende evenementen in verband met het Europees burgerinitiatief. Er is ook een lijst van voorbije evenementen, in sommige gevallen met video.

Check de kalender!