Ugrás a fő tartalomra
Európai polgári kezdeményezés

Legfrissebb hírek

Initiative submitted to the EC
  • 26/01/2023

Successful ‘Save Cruelty Free Cosmetics’ ECI submitted to the European Commission for examination

Ez a tartalom magyar nyelven nem áll rendelkezésre, de gépi fordítással lefordítható a „Legfrissebb hírek” oldalon.

‘Save Cruelty Free Cosmetics – Commit to a Europe without animal testing’ initiative has reached 1,217,916 validated statements of support from EU citizens, with thresholds attained in 21 countries and was submitted to the European Commission for examination on 25 January 2023. It has become the ninth successful European Citizens' Initiative (ECI).

The initiative calls on the Commission to initiate legislation, strengthen and broaden the existing EU bans on animal testing for cosmetics and the marketing of ingredients tested on animals, as well as to adopt a legislative proposal setting out a roadmap to phase out all animal testing before the end of Commission’s current mandate.

The Commission will meet its organisers to discuss the initiative in detail in the next weeks. A public hearing will then be organised by the European Parliament. The Commission has until 25 July 2023 to present its official reply, outlining the actions it intends to take.

Policy updates
  • 25/01/2023

Commission addresses concerns of successful 'Save Bees and Farmers!' ECI in 'A New Deal for Pollinators'

Ez a tartalom magyar nyelven nem áll rendelkezésre, de gépi fordítással lefordítható a „Legfrissebb hírek” oldalon.

On 24 January, the European Commission presented 'A New Deal for Pollinators' to tackle the alarming decline in wild pollinating insects in Europe, revising the 2018 EU Pollinators Initiative. Citizens have been increasingly calling for decisive action against pollinator loss, also through the recent successful European Citizens' Initiative ‘Save Bees and Farmers'. 

European Parliament
  • 20/01/2023

Public hearing on ‘Save Bees and Farmers’ ECI on 24 January 2023

Ez a tartalom magyar nyelven nem áll rendelkezésre, de gépi fordítással lefordítható a „Legfrissebb hírek” oldalon.

The European Parliament will hold a public hearing on the seventh successful European Citizens’ Initiative Save Bees and Farmers! Towards a bee-friendly agriculture for a healthy environment on 24 January from 2.30 to 6.30 p.m. The organisers will present the initiative's objectives and engage with Members of the European Parliament. European Commission's representatives will also participate.

The meeting is webstreamed.

New initiative registered
  • 12/01/2023

A Bizottság új kezdeményezést vesz nyilvántartásba „4. cikk: Szálljunk szembe a kínzással és az embertelen bánásmóddal az EU határain” címmel

2023. január 12-én a Bizottság nyilvántartásba vette a 4. cikk: Szálljunk szembe a kínzással és az embertelen bánásmóddal az EU határain elnevezésű európai polgári kezdeményezést.

A kezdeményezés szervezői olyan szabályozási keret létrehozását szorgalmazzák, amely biztosítja, hogy a határellenőrzésre, a menekültügyre és a bevándorlásra vonatkozó uniós szakpolitikák kapcsán nem kerül sor erőszak, illetve embertelen vagy megalázó bánásmód alkalmazására, összhangban az Európai Unió Alapjogi Chartájának 4. cikkével.

2023-ban ez az első, nyilvántartásba vett európai polgári kezdeményezés. A szervezőknek most hat hónapjuk van arra, hogy eldöntsék, mikor kezdik meg a támogató nyilatkozatok gyűjtését.

Initiative reaches 1m
  • 12/01/2023

Konkrét eredményt hozott a legelső sikeres európai polgári kezdeményezés, a „Right2Water”

Most, hogy a mai naptól kezdve Unió-szerte mindenütt meg kell felelni az ivóvízről szóló felülvizsgált irányelv rendelkezéseinek, az európai polgárok biztosak lehetnek abban, hogy az általuk fogyasztott ivóvíz minősége megfelel a legszigorúbb normáknak. Az irányelv felülvizsgálatára az első sikeres európai polgári kezdeményezés – a „Right2Water” (A víz közjó, nem árucikk!) – nyomán került sor, melyet 1,6 millióan támogattak aláírásukkal annak érdekében, hogy Európa-szerte mindenki könnyebben jusson biztonságosan fogyasztható ivóvízhez.

Initiative submitted to the EC
  • 11/01/2023

A „Stop Finning – Stop the Trade” (a cápauszony-leválasztás és -kereskedelem megállítása) sikeres európai polgári kezdeményezést a szervezők benyújtották a Bizottsághoz vizsgálatra

A cápauszony-leválasztás és -kereskedelem megállítását célzó „Stop Finning - Stop the Trade” európai polgári kezdeményezéshez EU-szerte 1 119 996 érvényes támogató nyilatkozat gyűlt össze, és az aláírók száma 15 országban elérte az adott országra vonatkozóan előírt küszöbértéket. Így a szervezők 2023. január 11-én benyújtották a kezdeményezést vizsgálat céljából az Európai Bizottságnak. Ez a nyolcadik sikeres európai polgári kezdeményezés.

kezdeményezés révén a szervezők felkérik a Bizottságot, hogy javasoljon jogi intézkedéseket a cápauszonyok kereskedelmének megszüntetésére az EU-ban, ideértve azok behozatalát, kivitelét és továbbítását, kivéve, ha az uszonyok természetes módon kapcsolódnak az állat testéhez.

A Bizottság a következő hetekben találkozni fog a szervezőkkel, hogy részletesen megvitassák a kezdeményezést. Ezt követően nyilvános meghallgatásra kerül sor az Európai Parlamentben. A Bizottságnak 2023. július 11-ig hivatalos választ kell adnia a kezdeményezésre, körvonalazva az általa tervezett intézkedéseket.

Policy updates
  • 03/01/2023

A német állampolgárok mostantól kezdve már 16 éves kortól támogathatnak európai polgári kezdeményezéseket

A vonatkozó német jogszabályi rendelkezések módosításának köszönhetően, mely 2023. január 1-jén lépett hatályba, a német állampolgárok ezentúl már 16 éves kortól támogathatják aláírásukkal a nekik tetsző európai polgári kezdeményezéseket.

Németország a hatodik azoknak az európai uniós tagállamoknak a sorában, amelyek 18 év alá csökkentették az európai polgári kezdeményezések aláírására vonatkozó korhatárt.

Podcast
  • 19/12/2022

Hallgassa meg a CitizenCentral podcast legújabb epizódját!

Már hallgatható:  a CitizenCentral podcast új epizódja, amelyben európai polgári kezdeményezések szervezői, szakértők és mások szólalnak fel.

A 3. részben három európai polgári kezdeményezés, a „Jó ruhák, tisztességes fizetés”, a „Nyerj a pályán!” és a „Stop 5G – Kapcsolódjunk biztonságosan!” címet viselő kezdeményezés holland, francia, illetve dán szervezőjével beszélgetünk.

Hallgassa meg a CitizenCentral összes eddigi adását (csak angol nyelven érhetők el) a következő platformokon: Apple PodcastsSpotifyGoogle Podcasts és SoundCloud.  

Meeting with EC
  • 25/11/2022

Az Európai Bizottság fogadja a „Mentsük meg a méheket és a mezőgazdasági termelőket!” elnevezésű kezdeményezés szervezőit

A „Mentsük meg a méheket és a mezőgazdasági termelőket! Méhbarát mezőgazdaságot az egészséges környezetért” kezdeményezés szervezői november 25-én találkoztak Věra Jourovával, az értékekért és az átláthatóságért felelős alelnökkel, valamint Sztella Kiriakídisszel, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztossal, hogy részletesebben ismertessék elképzeléseiket. 

New initiative registered
  • 22/11/2022

A Bizottság új európai polgári kezdeményezést vesz nyilvántartásba: „»Mindent megteszünk« (»Whatever it Takes«) európai nap”

A Bizottság 2022. november 22-én nyilvántartásba vette a „»Mindent megteszünk« (»Whatever it Takes«) európai nap” elnevezésű kezdeményezést.

A kezdeményezés szervezői a páneurópai eszme jegyében új európai nap bevezetését szorgalmazzák „Mindent megteszünk” („Whatever it Takes”) néven, az Európai Központi Bank korábbi elnöke, Mario Draghi 2012. július 26-i nyilatkozatára hivatkozva.

2022-ben ez a tizedik nyilvántartásba vett kezdeményezés. A szervezőknek most hat hónapjuk van arra, hogy eldöntsék, mikor kezdik meg a támogató nyilatkozatok gyűjtését.

Szeretne többet megtudni vagy közreműködni?