Věra Jourová bizottsági alelnök beszámol a sikeres európai polgári kezdeményezéseket követő intézkedésekről

Július 15-én Věra Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke eszmecserét folytatott az Európai Parlament Petíciós Bizottságával a sikeres európai polgári kezdeményezések alapján hozott, illetve tervbe vett intézkedésekről.

Věra Jourová ismertette, melyek lesznek a következő lépések az „End the Cage Age” (Vessünk véget a ketreces állattenyésztésnek!) elnevezésű kezdeményezés ügyében, és beszámolt arról, milyen intézkedések születtek a korábban megválaszolt kezdeményezések tárgyában. Az alelnök asszony részletesen válaszolt a Petíciós Bizottság tagjainak kérdéseire és észrevételeire. Az eszmecseréről készült felvétel itt tekinthető meg.

 


New initiatives registered: ‘European EcoScore’ and ‘Save cruelty-free cosmetics - Commit to a Europe without animal testing’

A tartalom nem érhető el magyar nyelven. Választható nyelv(ek): angol

The Commission has registered today two new European citizens' initiatives.

‘European EcoScore’

The organisers of the ‘European EcoScore’ initiative call on the Commission to propose ‘a reliable European EcoScore’ – a mandatory label providing consumers with information about the environmental impact of products manufactured or sold on the EU market. The label would be based on a standardised calculation, starting with food and clothing but ultimately aiming to cover all types of products.

‘Save cruelty-free cosmetics - Commit to a Europe without animal testing’

The organisers of the ‘Save cruelty-free cosmetics - Commit to a Europe without animal testing’ initiative call on the Commission to propose legislation, which would strengthen and broaden the existing EU bans on animal testing for cosmetics and the marketing of ingredients tested on animals. The legislation would also set out a roadmap to phase out all animal testing before the end of the Commission’s current mandate.

With these two registrations, the number of new initiatives registered in the first half of 2021 is 6.


Az Európai Bizottság válasza az „End the Cage Age” kezdeményezésre

A Bizottság közzétette az „End the Cage Age” (Vessünk véget a ketreces állattenyésztésnek!) elnevezésű európai polgári kezdeményezésre adott válaszát. Ez a sorban a hatodik sikeres polgári kezdeményezés, melyet EU-szerte több mint egymillió polgár támogatott az aláírásával.

Olvassa el a Bizottság által kiadott közleményt és sajtóközleményt, és tekintse meg a kezdeményezésről szóló kisfilmet.

 


Új nyilvántartásba vett kezdeményezés: „Tiltsák be a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos reklámokat és szponzori tevékenységeket!”

A Bizottság a mai napon új európai polgári kezdeményezést vett nyilvántartásba.

A „Tiltsák be a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos reklámokat és szponzori tevékenységeket!” kezdeményezés szervezői felkérik a Bizottságot, hogy nyújtson be jogszabályjavaslatot minden olyan reklám és szponzori tevékenység betiltására, amely a fosszilis tüzelőanyagok kereskedelmét támogatja, illetve ösztönzi bármely járműtípus vonatkozásában (az általános gazdasági érdekű közlekedési szolgáltatásokkal összefüggésben használt járművek kivételével).

2021-ben ez már a negyedik kezdeményezés, melyet a Bizottság nyilvántartásba vett.

 


Az Európai Parlament állásfoglalást fogad el az „End the Cage Age” európai polgári kezdeményezésről

Az „End the Cage Age” („Vessünk véget a ketreces állattenyésztésnek!”) elnevezésű európai polgári kezdeményezésről szóló állásfoglalásukban az Európai Parlament képviselői felkérik a Bizottságot, hogy terjesszen elő jogalkotási javaslatot a ketreces állattenyésztés betiltására az EU-ban, lehetőleg már 2027-től, alapos tudományos hatásvizsgálatot követően, és gondoskodva a megfelelő átmeneti időszakról.

Az állásfoglalást a Parlament június 10-én, 558 szavazattal, 37 ellenszavazattal és 85 tartózkodással fogadta el.

Az Európai Parlament honlapján megtekinthető felvételről a plenáris ülésen erről folytatott vita.

 


Az európai polgári kezdeményezést népszerűsítő online rendezvények – Írországban (június 16.) és Luxemburgban (június 18.)

Az Európai Bizottság ezekkel a rendezvényekkel alkalmat kínál az uniós polgároknak – június 16-án elsősorban Írország polgárainak, június 18-án pedig Luxemburg polgárainak – arra, hogy megismerjék az európai polgári kezdeményezést. Ezeken az eseményeken – a digitális formátumnak köszönhetően – más uniós országok polgárai is részt vehetnek. Ez arra is lehetőséget teremt, hogy a rendezvények szélesebb közönséghez szóljanak.

A következő rendezvények időpontjáról honlapunkon tájékoztatással szolgálunk. A korábbi, Németországra, Dániára és Svédországra összpontosító rendezvényekről felvétel készült, melyek szabadon megtekinthetők.


A Bizottság a koronavírus-járvány miatt további haladékot ad hat polgári kezdeményezésnek

A koronavírus-világjárvány okozta nehézségek miatt a Bizottság június 3-án úgy döntött, hogy három hónappal meghosszabbítja annak a hat európai polgári kezdeményezésnek a határidejét, amelyek már megkezdték a támogató nyilatkozatok gyűjtését. Hat másik kezdeményezés esetében, melyeknél a gyűjtés még szintén folyamatban van, a határidő-hosszabbítás a 2020 júliusában, 2020 decemberében és idén februárban adott korábbi haladékokkal együtt 12 hónapot tesz ki, ami a megengedhető legnagyobb meghosszabbítás. A Bizottság értesítette az érintett kezdeményezések szervezőit. Olvassa el ezzel kapcsolatban a Bizottság végrehajtási határozatát.

 


Az európai polgári kezdeményezés napja: online rendezvény június 3–4-én

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság immár 10. alkalommal szervezi meg az európai polgári kezdeményezés napját. Az idén virtuálisan zajló rendezvényre június 3–4-én kerül sor. A szervezésben intézményi és civil társadalmi partnerek is közreműködnek.

Június 3-án, csütörtökön egész napos eszmecsere lesz az európai polgári kezdeményezés intézményéről. A vita arra fog összpontosulni, hogy miként lehet eredményesebbé tenni az eszközt, és uniós szinten megerősíteni a részvételi demokráciát.A kezdeményezésszervezők workshopokon vehetnek részt az online kampányolás és a forrásszerzés témájában.Június 4-én a jelenleg zajló kezdeményezések szervezői bemutathatják a kezdeményezéseiket.A programmal, az előadókkal és a workshopokkal kapcsolatban az esemény rendszeresen frissülő weboldalán lehet tájékozódni. A jelentkezés határideje május 31.


Az európai polgári kezdeményezést népszerűsítő online rendezvények az egyes országokban – Dánia (május 20.) és Svédország (május 25.)

Az Európai Bizottság április 28-án indította útnak a tíz online rendezvényből álló 2021. évi rendezvénysorozatát. A sikeres első online vitafórum középpontjában Németország állt. Május 20-án Dánia lakosait, május 25-én pedig a Svédországban élőket invitáljuk arra, hogy ismerjék meg közelebbről az európai polgári kezdeményezést, a részvételi demokráciának ezt a különleges eszközét. A két soron következő eseményre is mindazokat az elkötelezett polgárokat, uniós intézmények képviselőit és érdekelteket várjuk, akiknek szívügye a részvételi demokrácia. Már lezárult, illetve jelenleg folyamatban lévő kezdeményezések szervezői is jelen lesznek, és megosztják majd tapasztalataikat az érdeklődőkkel. 


Az európai polgári kezdeményezés fórumának következő webináriuma: „Az európai polgári kezdeményezés – lépésről lépésre”, május 18.

Vegyen részt Ön is „Az európai polgári kezdeményezés – lépésről lépésre” című május 18-i webináriumon, ahol részletesen tájékozódhat az európai polgári kezdeményezésekkel kapcsolatos eljárás különböző szakaszairól, azelőkészítéstől kezdve a nyilvántartásba vételen és az aláírásgyűjtésen át a támogató nyilatkozatok ellenőrzéséig és a kezdeményezés benyújtásáig. További információkért látogasson el a webinárium honlapjára.

Eseménynaptár

Tájékozódjon az európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatos közelgő eseményekről. Az eseménynaptár a korábbi rendezvények listáját is tartalmazza. Néhány eseményről felvétel is készült, mely szabadon megtekinthető.

Nézze meg a naptárt!