Direct naar de inhoud
Europees burgerinitiatief

Hoe begin ik eraan?

Gids

Gids over het Europees burgerinitiatief

Wat u moet weten

Het Europees burgerinitiatief geeft u de kans invloed uit te oefenen op de beleidsvorming van de EU. U kunt het debat stimuleren over onderwerpen die u na aan het hart liggen en problemen onder de aandacht brengen.

Concreet betekent het dat u:

 • de Europese Commissie kunt vragen om nieuwe EU-wetgeving voor te stellen over een kwestie die u belangrijk vindt, op voorwaarde dat de EU bevoegd is op dat terrein
 • nadat u uw initiatief heeft geregistreerd en ten minste één miljoen handtekeningen (op papier of online) in ten minste zeven EU-landen heeft opgehaald, het initiatief samen met uw medestanders bij de Europese Commissie kunt indienen
 • daarna uw doelstellingen met de Europese Commissie kunt bespreken

De Commissie zal uw voorstel onderzoeken en u laten weten of zij actie onderneemt of niet.

Wanneer u een Europees burgerinitiatief start, moet u een aantal procedures volgen. Een burgerinitiatief neemt maanden en soms zelfs jaren in beslag!

Een goed begin is het halve werk! Om u daarbij te helpen, vindt u:

 • op deze website uitleg over het hele proces
 • op het Forum voor het Europees burgerinitiatief hulp en advies over de juridische en praktische aspecten van het beheer van een burgerinitiatief, waaronder:
  • een burgerinitiatief opstellen
  • medestanders vinden om samen een groep organisatoren te vormen
  • handtekeningen verzamelen

Als organisator van een burgerinitiatief kunt u voor het verzamelen van steunbetuigingen gratis gebruikmaken van het centrale online verzamelsysteem van de Europese Commissie.

Organiseer zelf een burgerinitiatief!

Als u een groep organisatoren heeft opgezet, een tekst heeft opgesteld en alle nodige informatie heeft verzameld, kunt u de Commissie vragen uw initiatief te registreren.

Daarvoor moet de vertegenwoordiger van uw groep organisatoren een organisatoraccount aanmaken met zijn/haar e-mailadres (dat zichtbaar zal zijn op deze website nadat het initiatief geregistreerd is) en alle verplichte velden invullen.

Organisatoraccount

Zodra uw initiatief is geregistreerd moet u kiezen welke online verzamelsysteem u wilt gebruiken voor het verzamelen van steunbetuigingen. De Commissie stelt gratis haar centrale online verzamelsysteem ter beschikking. Dit systeem kan snel worden aangepast aan uw initiatief en voldoet volledig aan de gegevensbeschermingsregels. Tot eind 2022 kunt u ook kiezen voor een eigen verzamelsysteem, dat moet worden gecertificeerd door de bevoegde autoriteit in de lidstaat waar de gegevens worden opgeslagen.

Meer weten en samenwerken?