Ugrás a fő tartalomra
Európai polgári kezdeményezés

Hogyan kezdjek neki?

Útmutató

Útmutató az európai polgári kezdeményezéshez

Fontos tudni

Az európai polgári kezdeményezés jogintézménye lehetővé teszi az EU polgárainak, hogy egy közös ügy érdekében összefogva aktívan befolyásolják az európai uniós szakpolitikai döntéshozatalt. Ösztönzi a széles körű társadalmi vitát a kezdeményezés tárgyát képező kérdésről, és felkelti a figyelmet a közérdekű ügyekre.

A kezdeményezés menete a következő:

 • A szervezők felkérik az Európai Bizottságot, hogy tegyen javaslatot olyan uniós jogszabályra, amely előrelendíti az általuk felkarolt ügyet – feltéve, hogy a kezdeményezés tárgya olyan területhez tartozik, amelyen az EU jogosult eljárni.
 • Miután a kezdeményezés szervezői (Ön és mások az EU több országából) nyilvántartásba vetették a kezdeményezést, és legalább 7 európai uniós országban – nyomtatott formában és/vagy online – összegyűjtöttek összesen legalább 1 millió aláírást, benyújthatják a kezdeményezést a Bizottságnak.
 • Ezt követően a Bizottság fogadja a szervezőket, hogy megvitassa velük a kezdeményezés céljait.

A Bizottság, miután megvizsgálta a javasolt kezdeményezést, ismerteti, hogy szándékozik-e intézkedéseket hozni, és ha igen, milyen intézkedéseket.

Az európai polgári kezdeményezések szervezőinek az előírt eljárást kell követniük. Egy polgári kezdeményezés életciklusa hónapokig, sőt akár évekig tarthat!

Nagyon fontos a jó előkészítés. A szervezőket ebben a következők segítik:

 • ez a honlap, mely részletes tájékoztatással szolgál az egész folyamatról;
 • az európai polgári kezdeményezés fóruma útmutatást és tanácsadást nyújt a kezdeményezések intézésének jogi és gyakorlati vetületeiről, köztük az alább ismertetett kérdésekről.
  • Mire kell figyelni a kezdeményezés megszövegezésekor?
  • Hogyan lehet másokkal összefogva szervezői csoportot létrehozni?
  • Hogyan lehet aláírásokat gyűjteni?

Érdemes tudni, hogy a szervezők ingyenesen használhatják az Európai Bizottság által működtetett központi online gyűjtési rendszert a támogató nyilatkozatok online gyűjtésére.

Kezdeményezés indítása

Miután megalakult a szervezői csoport, elkészült a kezdeményezés szövege, és a szervezőknek sikerült beszerezniük minden fontos információt, a kezdeményezés nyilvántartásba vételét kell kérniük a Bizottságtól.

Ehhez a szervezői csoport képviselőjének létre kell hoznia egy szervezői fiókot a saját e-mail-címével (a fiók látható lesz a honlapon, amint nyilvántartásba lett véve a kezdeményezés), és ki kell töltenie a szükséges mezőket.

Szervezői fiók

A kezdeményezés nyilvántartásba vételét követően a szervezőnek ki kell választania azt az online gyűjtési rendszert, amelyet a támogató nyilatkozatok online gyűjtésére használni fog. A Bizottság díjmentesen biztosítja a szervezők számára a központi online gyűjtési rendszert. Ez a rendszer gyorsan létrehozható az adott kezdeményezés céljára, és biztosítja az adatvédelmi jogszabályoknak való teljes körű megfelelést. 2022 végéig a szervezők dönthetnek úgy is, hogy saját online gyűjtési rendszerüket használják; az ilyen rendszereket hitelesítenie kell azon tagállam illetékes hatóságának, ahol az adatokat tárolni fogják.

Szeretne többet megtudni vagy közreműködni?