Vegyen részt az Ön életére is kihatással lévő jogszabályok és közérdekű intézkedések kialakításában. Az európai polgári kezdeményezés egyedülálló módja annak, hogy az uniós polgárok irányt szabjanak az EU jövőjének azáltal, hogy fontos közérdekű ügyekben az Európai Bizottságot jogszabályjavaslat benyújtására kérik fel. Ha egy kezdeményezést legalább egymillióan támogatnak EU-szerte, a Bizottság dönt arról, hogy milyen lépéseket tegyen.

Az eljárás lépésről lépésre
Kisfilm az európai polgári kezdeményezésről
99 nyilvántartásba vételi kérelem
76 nyilvántartásba vett kezdeményezés
6 sikeres kezdeményezés

Legfrissebb hírek

The Commission grants further extensions to citizens' initiatives due to the COVID-19 pandemic

A tartalom nem érhető el magyar nyelven. Választható nyelv(ek): angol

Due to the challenges caused by the COVID-19 pandemic, the Commission decided on 19 February to grant a further 3-month extension for citizens' initiatives that were in the process of collecting statements of support on 1 February 2021. Organisers of the initiatives concerned have been notified by the Commission. Read the text of the Commission implementing decision.


Az Európai Bizottság válasza a „Minority SafePack” kezdeményezésre

Az Európai Bizottság közzétette a „Minority SafePack – Egymillió aláírás a sokszínű Európáért” elnevezésű európai polgári kezdeményezésre adott válaszát. Ez az ötödik sikeres kezdeményezés, amelyet Unió-szerte több mint egymillió polgár támogatott. Olvassa el a Bizottság közleményét.


Hatályba lép a felülvizsgált ivóvíz-irányelv

A mai napon hatályba lép a felülvizsgált ivóvíz-irányelv. A felülvizsgálatra az első sikeres európai polgári kezdeményezés eredményeképpen került sor, melynek címe: Minden embernek joga van a vízhez és a megfelelő higiénés körülményekhez! A víz közjó, nem árucikk! Az új szabályozás előírja, hogy az ivóvíz biztonságos és jó minőségű legyen, és hogy a hátrányos helyzetű társadalmi csoportoknak könnyebben hozzá kell férniük.

Eseménynaptár

Tájékozódjon az európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatos közelgő eseményekről. Az eseménynaptár a korábbi rendezvények listáját is tartalmazza. Néhány eseményről felvétel is készült, mely szabadon megtekinthető.

Nézze meg a naptárt!