Preskoči na glavno vsebino
Evropska državljanska pobuda

Podkast CitizenCentral

Uvod

CitizenCentral v središče pozornosti postavlja evropske državljanske pobude. Organizatorji in podporniki pobud nam v vsaki epizodi povejo nekaj o tem, zakaj je njihova pobuda pomembna in kako doživljajo ozaveščanje na ravni EU.

Moderatorka, novinarka Méabh Mc Mahon, se za podkast pogovarja tudi z različnimi strokovnjaki za politike in znanstveniki, da bi pobliže osvetlili vprašanja, povezana s temi pobudami.

graphic image of microphone and headphones

V posameznih epizodah je podrobneje predstavljen postopek evropske državljanske pobude, vsebujejo pa tudi nasvete z vidika organizatorjev.

V podkastu CitizenCentral boste izvedeli več o tem, kaj je evropska državljanska pobuda in kako ta instrument omogoča večji vpliv na politike, ki učinkujejo na vaše življenje.

Epizode podkasta CitizenCentral so na voljo prek aplikacij Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts in SoundCloud.

Mnenja, izražena v podkastu, odražajo izključno mnenja sodelujočih in nikakor ne odražajo stališč Evropske komisije ali Evropske unije.

Povzetki epizod

V nadaljevanju več o organizatorjih evropskih državljanskih pobud.

10 let evropske državljanske pobude: nove pobude in prijetni spomini

Predstavitev evropskih državljanskih pobud „Obvarujmo kozmetiko, proizvedeno brez krutosti“, „Cena za ogljik v boju proti podnebnim spremembam“ in „Fraternité 2020 – Mobilnost. Napredek. Evropa“

Leta 2022 praznujemo deseto obletnico evropske državljanske pobude in v tej epizodi gostimo organizatorke preteklih, sedanjih in (morebiti) prihodnjih pobud – Simono Pronckutė, dr. Julio Baines in Virginio Fiume.

Obvarujmo kozmetiko, proizvedeno brez krutosti je pobuda, ki je trenutno v teku, njena cilja pa sta popolna prepoved testiranja sestavin kozmetičnih izdelkov na živalih in modernizacija znanosti, da se ne bo več zanašala na testiranje na živalih. Organizatorji so si zastavili cilj, da bo ta pobuda najhitreje doslej zbrala milijon podpisov. Po dveh letih kampanje in po tem, ko se je poleti 2021 zaključilo zbiranje podpisov, je Virginia Fiume z nami delila poučne izkušnje s pobudo Ustavimo globalno segrevanje. Skupaj s sodelavci je izkušnje z evropsko državljansko pobudo usmerila v projekt EUMANS.eu in obljublja, da se bodo vrnili!

Pogovarjali pa smo se tudi z eno od organizatorjev prve prijavljene evropske državljanske pobude, Fraternité 2020 – Mobilnost. Napredek. Evropa. Kako je Simona doživela sodelovanje pri evropski državljanski pobudi pred desetimi leti in kako je to vplivalo na njeno življenje?

Opomba: Odziv Evropske agencije za kemikalije na testiranje na živalih in na kampanjo organizacije PETA: https://ec.europa.eu/environment/chemicals/reach/animal_en.htm

6: Cepiva in avtorske pravice – spoznajte Evropejca, ki se borita za spremembe v politikah EU

Predstavitev evropskih državljanskih pobud „Svobodna izmenjava vsebin“ in „Pravica do zdravljenja“

Ta epizoda podkasta CitizenCentral obravnava avtorske pravice in pravice intelektualne lastnine. Gregory Engels, predstavnik pobude Svobodna izmenjava vsebin, pojasnjuje, da je cilj pobude vplivati na evropsko avtorsko pravo in doseči legalizacijo izmenjave datotek prek digitalnih omrežij. Julie Steendam pa je predstavnica pobude Pravica do zdravljenja (znane tudi pod imenom „Brez dobička na pandemijo“), ki Evropsko komisijo poziva, naj poskrbi, da bodo vsa cepiva in zdravila za COVID-19 brezplačno na voljo vsem po vsem svetu. Oba obravnavata kompleksne teme, povezane z učinkom zakonodaje o avtorskih pravicah in intelektualni lastnini, našo svobodo in ceni, ki jo plačamo.

5: Osveščeni potrošniki – spoznajte Evropejca, ki se ustvarjalno borita proti podnebnim spremembam

Predstavitev evropskih državljanskih pobud „Prepovejmo oglaševanje in sponzorstvo fosilnih goriv“ in „Evropski ekoindeks“

V peti epizodi podkasta CitizenCentral sodelujeta Silvia Pastorelli in Antoine Thill – organizatorja pobud, ki si vsak na svoj način prizadevata, da bi podjetja odgovarjala za svoja dejanja in potrošnikom pomagala pri trajnostnih odločitvah. Cilj pobude Prepovejmo oglaševanje in sponzorstvo fosilnih goriv je zakonodajni akt EU, ki prepoveduje oglaševanje fosilnih goriv ter zračnega, cestnega in vodnega prometa na fosilna goriva. Pobuda se pri tem zgleduje po prepovedi oglaševanja tobaka, ki že velja po vsej EU, in se zavzema za sistemske spremembe ob upoštevanju podnebne krize. Organizatorji pobude Evropski ekoindeks pa se zavzemajo za uvedbo obvezne oznake, ki bi evropskim potrošnikom zagotovila pregledne informacije o okoljskem vplivu izdelkov, ki se proizvajajo ali prodajajo v EU.

Obe pobudi sta bili prijavljeni in sta začeli z zbiranjem podpisov sredi leta 2021, v tej epizodi pa boste izvedeli, koliko sta pri tem napredovali.

4: Spoznajte Evropejki, ki se borita proti biometričnemu množičnemu nadzoru in revščini po vsej celini 

Predstavitev evropskih državljanskih pobud „Reclaim your Face“ in „Uvedba univerzalnih temeljnih dohodkov (UTD) v celotni EU“

V četrti epizodi podkasta CitizenCentral sodelujeta Ella Jakubowska in Catarina Neves, ki razpravljata o različnih načinih za zaščito temeljnih pravic in zmanjšanje neenakosti v EU. Reclaim Your Face – Pobuda civilne družbe za prepoved praks biometričnega množičnega nadzora se zavzema za strogo regulacijo uporabe biometričnih tehnologij, da bi preprečili nedopustno poseganje v temeljne pravice. Ta epizoda osvetljuje, kako različno ljudje, podjetja in vlade uporabljajo tehnologijo, za katere namene in kako to vpliva na naša življenja. Organizatorji pobude Uvedba univerzalnih temeljnih dohodkov (UTD) v celotni EU Evropsko komisijo pozivajo, naj predstavi predlog o univerzalnem osnovnem dohodku po vsej EU, da bi se izboljšala blaginja evropskih državljanov v vseh državah članicah.

3: Prisluhnite glasovom za zelenim valom Evrope

Predstavitev evropskih državljanskih pobud „Ustavimo odstranjevanje plavuti – ustavimo trgovino z njimi“, „Zeleni strešni vrtovi“ in „Ustvarimo znanstveni napredek: važen je pridelek“

V tretji epizodi podkasta CitizenCentral sodelujejo Nils Kluger, Almog Sade in Martina Helmlinger, ki razpravljajo o okoljskih temah na kopnem in v morju. Cilj pobude Ustavimo odstranjevanje plavuti – ustavimo trgovino z njimi je ustaviti trgovino s plavutmi morskih psov v EU. Pobuda Zeleni strešni vrtovi, ki sta jo začela brat in sestra s skupino prijateljev, se zavzema za to, da bi ozelenili neuporabljene površine na strehah podjetij. V epizodi sodeluje tudi organizatorka pobude Ustvarimo znanstveni napredek: važen je pridelek. Pobuda se je zaključila poleti 2021, vendar so izkušnje z njo lahko v pomoč ljudem, ki želijo sodelovati pri evropski državljanski pobudi.

2: Moč ljudem – prisluhnite glasovom, ki pozivajo k odpravi meja v Evropi

Predstavitev evropskih državljanskih pobud „Program za izmenjavo javnih uslužbencev“ in „Volivci brez meja“

V drugi epizodi podkasta CitizenCentral sta sodelovala Adam Mazoyer in Rosalie van den Brink, ki sta nam povedala več o dveh evropskih državljanskih pobudah, osredotočenih na krepitev državljanskega udejstvovanja v naših skupnostih. Cilj pobude Program za izmenjavo javnih uslužbencev je javnim uslužbencem omogočiti lažje vzajemno učenje in boljše reševanje nadnacionalnih vprašanj – od naravnih nesreč do kibernetske varnosti. Pobuda Volivci brez meja se zavzema za krepitev demokratičnih pravic državljanov EU, ki želijo voliti na nacionalnih volitvah v državi svojega prebivališča.

1: Dobrodošli v podkastu CitizenCentral

Predstavitev evropskih državljanskih pobud „Petki za prihodnost“ ter „Rešimo čebele in kmete“

Prisluhnite prvi epizodi podkasta CitizenCentral, v kateri Paula Reyes in Helmut Burtscher razpravljata o dveh evropskih državljanskih pobudah, pri katerih se je zbiranje podpisov zaključilo konec septembra 2021. Ukrepi za reševanje podnebne krize (zaključek 23. septembra 2021) in Rešimo čebele in kmete! Čebelam prijazno kmetijstvo za zdravo okolje (zaključek 30. septembra 2021) sta dve od številnih evropskih državljanskih pobud, ki so bile v preteklih letih povezane s podnebnimi spremembami in biotsko raznovrstnostjo.

Bi želeli izvedeti več in sodelovati?