Direct la conținutul principal
Inițiativa cetățenească europeană

Podcastul CitizenCentral

CitizenCentral puts a spotlight on European citizens’ initiatives. In each episode, initiative organisers and supporters tell us why their initiative is important, how they experience raising awareness at EU level, and share tips as they aim to have a greater say in polices that affect our lives.

Interviews with different policy experts and academics further explore the issues put forward by these citizen initiatives.

You can listen on Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts and SoundCloud.

The opinions expressed in the podcasts reflect solely the point of view of the speakers and can in no way be taken to reflect the position of the European Commission or of the European Union.

Meet the people behind European citizens' initiatives in the episode show notes below. 

2.1: Recycling and VAT rates: Meet Europeans in search of sustainable solutions

Scurte prezentări ale episoadelor

Să facem cunoștință cu organizatorii inițiativelor cetățenești europene de mai jos!

ICE@10: inițiative noi, amintiri dragi

Despre inițiativele „Cosmetice fără cruzime”, „Un preț al carbonului pentru combaterea schimbărilor climatice” și „Fraternité 2020 - Mobilitate. Progres. Europa.”

În 2022, instrumentul ICE împlinește 10 ani. În acest episod, ne întâlnim cu câțiva organizatori de inițiative încheiate, curente și (poate) viitoare: Simona Pronckutė, dr. Julia Baines și Virginia Fiume.

Cosmetice fără cruzime” este o inițiativă în curs care vizează interzicerea totală a testării pe animale a ingredientelor produselor cosmetice și face apel la modernizarea științei fără studii pe animale. Organizatorii săi vor ca inițiativa să strângă 1 milion de semnături în timp record! După doi ani de campanie și o perioadă de colectare a semnăturilor care s-a încheiat în vara anului 2021, Virginia Fiume ne împărtășește concluziile pe care le-a tras organizând inițiativa „Un preț al carbonului pentru a combate schimbările climatice”. Ea și colegii săi și-au canalizat experiența dobândită cu ICE către proiectul EUMANS.eu și promit să revină pe scena publică.

Și în cele din urmă, vorbim cu un organizator al primei ICE înregistrate: „Fraternité 2020 – Mobilitate. Progres. Europa.” Ce a însemnat participarea la o ICE pentru Simona acum 10 ani? Cum i-a influențat viața?

Notă: Răspunsul Agenției Europene pentru Produse Chimice la campania PETA și la problema cerințelor privind testarea pe animale: https://ec.europa.eu/environment/chemicals/reach/animal_en.htm

6: Vaccinurile și drepturile de autor – europeni care luptă pentru schimbări în politicile UE

Despre inițiativele Freedom to share („Legalizarea partajării”) și „Dreptul la tratament”

Acest episod din „CitizenCentral” se axează pe drepturile de autor și de proprietate intelectuală (PI). Gregory Engels, reprezentând inițiativa Freedom to Share („Legalizarea partajării”), caută să influențeze legislația europeană privind drepturile de autor și să legalizeze partajarea de fișiere prin intermediul rețelelor digitale. Julie Steendam reprezintă inițiativa „Dreptul la tratament” (denumită și „Fără profituri de pe seama pandemiei”), care invită Comisia Europeană să se asigure că toate vaccinurile și tratamentele împotriva coronavirusului sunt disponibile gratuit pentru întreaga omenire. Ambii invitați analizează subiecte complexe legate de impactul legislației privind drepturile de autor și proprietatea intelectuală, de libertatea noastră și de costurile pe care le plătim.

5: Consumatori responsabili – europeni care luptă împotriva schimbărilor climatice în moduri creative

Despre inițiativele „Interzicerea publicității pentru combustibilii fosili și a sponsorizării din partea întreprinderilor din acest sector” și „Ecoscorul european”

În al cincilea episod al CitizenCentral, îi ascultăm pe Silvia Pastorelli și Antoine Thill – doi organizatori care se străduiesc, fiecare în felul său, să responsabilizeze întreprinderile și să îi ajute pe consumatori să facă alegeri durabile. Inițiativa „Interzicerea publicității pentru combustibilii fosili” cere ca UE să elaboreze și să adopte un act legislativ care să interzică publicitatea pentru combustibilii fosili, precum și pentru transporturile rutiere și navale pe bază de combustibili fosili. Inspirată din interzicerea publicității la tutun, valabilă deja în întreaga UE, această inițiativă încearcă să facă schimbări sistemice pentru a tempera criza climatică. În paralel, organizatorii inițiativei „Ecoscorul european” doresc să se înființeze o etichetă obligatorie care să le ofere consumatorilor europeni informații transparente despre impactul de mediu al produselor fabricate sau vândute în UE.

Ambele inițiative au fost înregistrate și au început colectarea semnăturilor la jumătatea anului 2021. Aflați cum au evoluat până acum!

4: Europeni care luptă pentru revendicarea chipurilor cetățenilor cinstiți și pentru reducerea sărăciei pe întregul continent 

Despre inițiativele „Reclaim Your Face – Inițiativa societății civile pentru interzicerea practicilor de supraveghere biometrică în masă” și „Introducerea unor venituri de bază necondiționate (VBN) în întreaga UE”

În cel de-al patrulea episod al CitizenCentral, le ascultăm pe Ella Jakubowska și pe Catarina Neves, vorbind despre diferite modalități de protejare a drepturilor fundamentale și de reducere a inegalităților în întreaga UE. Reclaim Your Face – „Inițiativa societății civile pentru interzicerea practicilor de supraveghere biometrică în masă” încearcă să reglementeze cu strictețe utilizarea tehnologiilor biometrice pentru a evita atingerea nejustificată la adresa drepturilor fundamentale. Cum folosesc cetățenii, întreprinderile și guvernele tehnologia biometrică? În ce scop? Cum ne afectează acest lucru viața? Iată câteva din subiectele abordate în acest episod. Organizatorii inițiativei „Introducerea unor venituri de bază necondiționate (VBN) în întreaga UE” îi cer Comisiei Europene să prezinte o propunere de introducere a unui venit universal de bază în întreaga UE, pentru a îmbunătăți traiul cetățenilor europeni în toate statele membre.

3: Voci din spatele valului verde european

Despre inițiativele Stop Finning - Stop the trade („Opriți practica de îndepărtare a înotătoarelor rechinilor – Opriți comerțul cu înotătoare de rechini”), „Acoperișuri transformate în grădini ecologice” și „Să cultivăm progresul științific: recoltele contează!”

În cel de-al treilea capitol al CitizenCentral, discutăm cu Nils Kluger, Almog Sade și Martina Helmlinger pe teme legate de mediu, evocând uscatul și mările deopotrivă. Inițiativa cetățenească Stop Finning - Stop the trade urmărește să pună capăt comerțului cu înotătoare de rechin în UE. Inițiativa „Acoperișuri transformate în grădini ecologice”, lansată de doi frați și de un grup de prieteni, urmărește ca spațiul nefolosit de pe acoperișurile marilor companii să fie transformat în spații verzi. Și în cele din urmă, discutăm cu unul din organizatorii inițiativei „Să cultivăm progresul științific: recoltele contează!”. Inițiativa s-a încheiat în vara anului 2021, însă reflecțiile sale pot fi foarte utile pentru cei care doresc să se implice într-o ICE.

2: Putere cetățenilor – vocile care doresc mai puține granițe în Europa

Despre inițiativele cetățenești europene „Program de schimb pentru funcționarii publici” și „Alegători fără frontiere, drepturi politice depline pentru cetățenii UE”

În cel de-al doilea episod al CitizenCentral, îi ascultăm pe Adam Mazoyer și pe Rosalie van den Brink, care discută despre două inițiative cetățenești europene axate pe consolidarea implicării civice în comunitățile noastre. Inițiativa „Program de schimb pentru funcționarii publici (CSEP)” își propune să ajute funcționarii publici să învețe unii de la alții și să soluționeze mai eficient problemele transnaționale – de la dezastre naturale la incidente de securitate cibernetică etc. Inițiativa „Alegători fără frontiere” pledează pentru consolidarea drepturilor democratice ale cetățenilor UE care doresc să voteze la alegerile naționale din țara în care locuiesc.

1: Bine ați venit pe CitizenCentral

Despre inițiativele cetățenești „Vineri pentru viitor” și „Salvați albinele și fermierii!”

În primul episod al CitizenCentral, îi ascultăm pe Paula Reyes și Helmut Burtscher, care discută despre două inițiative cetățenești europene a căror perioadă de colectare a semnăturilor s-a încheiat la sfârșitul lunii septembrie 2021. „Acțiuni referitoare la urgența climatică” (a cărei perioadă de colectare s-a încheiat pe 23 septembrie 2021) și „Salvați albinele și fermierii! Către o agricultură propice albinelor pentru un mediu sănătos” (a cărei perioadă de colectare s-a încheiat pe 30 septembrie 2021) sunt două dintre numeroasele inițiative cetățenești legate de schimbările climatice și biodiversitate lansate de-a lungul anilor.

Doriți să descoperiți totul despre ICE și să comunicați despre instrument?