Direct la conținutul principal
Inițiativa cetățenească europeană
Influențați mai mult politicile care vă afectează viața. Inițiativa cetățenească europeană este o modalitate unică de a vă implica în procesul de elaborare a politicilor UE, solicitându-i Comisiei Europene să propună noi acte legislative. Dacă o inițiativă obține 1 milion de semnături, Comisia decide ce măsuri să adopte. Cum funcționează pas cu pas
Dacă aveți în vedere lansarea unei inițiative, consultați Forumul inițiativei cetățenești europene pentru sfaturi juridice și practice.
The European Citizens’ Initiative: Your right as an EU citizen 

Actualitate

Initiative submitted to the EC
  • 26/01/2023

Inițiativa reușită „Cosmetice fără cruzime”, prezentată Comisiei Europene spre examinare

Inițiativa „Cosmetice fără cruzime – Pentru o Europă fără testare pe animale” a colectat de la cetățenii europeni 1 217 916 declarații de susținere validate, atingând pragurile în 21 de țări. Pe 25 ianuarie 2023, inițiativa a fost prezentată Comisiei Europene pentru examinare. Aceasta este cea de a noua inițiativă cetățenească europeană (ICE) reușită.

Inițiativa îi solicită Comisiei să inițieze acte legislative, să consolideze și să extindă interdicțiile existente la nivelul UE privind testarea pe animale a produselor cosmetice și comercializarea ingredientelor testate pe animale, precum și să adopte o propunere legislativă care să stabilească o foaie de parcurs pentru eliminarea treptată a tuturor testelor pe animale înainte de încheierea mandatului actual al Comisiei.

Comisia se va întâlni în următoarele săptămâni cu organizatorii, pentru a discuta în detaliu inițiativa. Parlamentul European va organiza o audiere publică. Comisia trebuie să-și dea răspunsul oficial până pe 25 iulie 2023, răspuns în care să prezinte acțiunile pe care intenționează să le întreprindă.

Policy updates
  • 25/01/2023

Comisia acționează în urma inițiativei cetățenești reușite „Salvați albinele și fermierii!”: „Un nou pact pentru polenizatori”

Pe 24 ianuarie, Comisia Europeană a prezentat „Un nou pact pentru polenizatori” pentru a combate declinul alarmant al insectelor polenizatoare sălbatice în Europa. Pactul revizuiește Inițiativa UE privind polenizatorii (2018). Cetățenii au solicitat din ce în ce mai mult să se întreprindă acțiuni decisive împotriva pierderii polenizatorilor, inclusiv prin recenta inițiativă cetățenească europeană de succes intitulată „Salvați albinele și fermierii!”. 

European Parliament
  • 20/01/2023

Public hearing on ‘Save Bees and Farmers’ ECI on 24 January 2023

Articolele nu sunt disponibile în limba română, dar pot fi traduse automat pe pagina "„Actualitate”".

The European Parliament will hold a public hearing on the seventh successful European Citizens’ Initiative Save Bees and Farmers! Towards a bee-friendly agriculture for a healthy environment on 24 January from 2.30 to 6.30 p.m. The organisers will present the initiative's objectives and engage with Members of the European Parliament. European Commission's representatives will also participate.

The meeting is webstreamed.

Doriți să descoperiți totul despre ICE și să comunicați despre instrument?