Meer inspraak in EU-beleid dat invloed heeft op uw dagelijks leven. Dat biedt het Europees burgerinitiatief, een unieke manier om de EU mee vorm te geven. U kunt de Europese Commissie oproepen om nieuwe wetten voor te stellen. Zodra een initiatief één miljoen handtekeningen haalt, moet de Commissie beslissen wat er wordt ondernomen.

Bekijk hoe het werkt, stap voor stap
Video over het Europees burgerinitiatief
110 registratieverzoeken
86 geregistreerde initiatieven
6 succesvolle initiatieven

Laatste nieuws

Luister naar de vijfde aflevering van de podcast CitizenCentral!

De vijfde aflevering van de podcast-reeks over het Europees burgerinitiatief, CitizenCentral, is nu live op Apple PodcastsSpotifyGoogle Podcasts en SoundCloud.

In deze episode, onder de titel: “Bewuste consumenten - hoe Europeanen de klimaatverandering creatief bestrijden”, gaat het om de lopende Europese burgerinitiatieven Verbod op reclame voor fossiele brandstoffen en Europese eco-score. U kunt ook luisteren naar deskundigen en activisten op belangrijke domeinen.

 


Commissie neemt besluit over registratieverzoeken van twee nieuwe Europese burgerinitiatieven

Vandaag heeft de Europese Commissie besloten het Europees burgerinitiatief “Groene btw – Een groene EU-btw om duurzame en milieuvriendelijke producten en diensten te stimuleren” te registreren. De organisatoren van het initiatief verzoeken de Commissie een voorstel te doen voor een rechtshandeling om de btw op groene producten en diensten te verlagen.

Daarnaast heeft de Commissie vandaag de registratie van het “EVE-initiatief inzake het recht om te beslissen” afgewezen. Deze afwijzing was de eerste sinds de invoering van de nieuwe regels in januari 2020 en volgde na procedure in twee fasen. In een eerste fase werd de organisatoren verzocht hun oorspronkelijke initiatief te wijzigen en daarbij rekening te houden met de beoordeling van de Commissie.


Luister nu naar de vierde aflevering van de podcast CitizenCentral!

De vierde aflevering van CitizenCentral, de podcast over het Europees burgerinitiatief, is nu live op Apple PodcastsSpotifyGoogle Podcasts en SoundCloud.

Deze aflevering gaat over grondrechten en sociale rechten. Je hoort meer over het initiatief van het maatschappelijk middenveld voor een verbod op grootschalig biometrisch toezicht en het initiatief Voor onvoorwaardelijke basisinkomens in de hele EU. Aan het woord komen ook een specialist op het gebied van ethiek en rechten met betrekking tot technologie, een onderzoeksjournalist en een deskundige op het gebied van de toekomst van werk.

 

Evenementenkalender

Bekijk de komende evenementen in verband met het Europees burgerinitiatief. Er is ook een lijst van voorbije evenementen, in sommige gevallen met video.

Check de kalender!