Ugrás a fő tartalomra
Európai polgári kezdeményezés
Vegyen részt az Ön életére is kihatással lévő jogszabályok és közérdekű intézkedések kialakításában. Az európai polgári kezdeményezés egyedülálló módja annak, hogy az uniós polgárok irányt szabjanak az EU jövőjének azáltal, hogy fontos közérdekű ügyekben az Európai Bizottságot jogszabályjavaslat benyújtására kérik fel. Ha egy kezdeményezést legalább egymillióan támogatnak EU-szerte, a Bizottság dönt arról, hogy milyen lépéseket tegyen. Az eljárás lépésről lépésre
Ha kezdeményezést kíván indítani, jogi és gyakorlati tanácsért látogasson el az európai polgári kezdeményezés fórumára.
Kisfilm az európai polgári kezdeményezésről

Legfrissebb hírek

'Discover the European Citizens’ Initiative' webinar - 3 May 2022

A tartalom nem érhető el magyar nyelven. Választható nyelv(ek): angol

Taking the initiative matters! Discover how to make a difference with the European Citizens’ Initiative.

Watch the recording of the webinar to find out about this unique participatory democracy tool and listen to people who have started initiatives and experts.

Staff from the European Commission and the ECI Forum gave an overview of the European Citizens’ Initiative, focusing on recent improvements and the different ways people can get involved. People who have decided to start European citizens’ initiatives shared their experience and explained why they chose to use the ECI for their cause and what impact they have reached so far.  

The webinar was organised on 3 May 2022. Follow the link below to watch it.


Újonnan nyilvántartásba vett kezdeményezés: „End The Slaughter Age” (Vessünk véget az állatok levágásának!)

A Bizottság 2022. április 27-én úgy döntött, hogy nyilvántartásba veszi az „End The Slaughter Age” című európai polgári kezdeményezést. 2022-ben ez a harmadik, nyilvántartásba vett kezdeményezés.

A kezdeményezés felszólítja a Bizottságot, hogy szüntesse be az állattenyésztés támogatását, támogasson viszont olyan etikus és környezetbarát alternatívákat, mint pl. a sejttenyésztés és a növényi fehérjék előállítása, valamint vezessen be ösztönzőket a növényi alapú és sejtszaporítással készült mezőgazdasági termékek előállítására és értékesítésére.

A kezdeményezés szervezőinek hat hónapjuk van arra, hogy eldöntsék, mikor kezdik meg a támogató nyilatkozatok gyűjtését.

 


Hallgassa meg a CitizenCentral podcast nemrég készített epizódjait!

2022-ben ünnepeljük az európai polgári kezdeményezés tizedik évfordulóját. A CitizenCentral podcast „ECI @10: új kezdeményezések és szép emlékek” című fejezetében megismerkedhet múltbeli, jelenleg zajló és (esetleges) jövőbeli kezdeményezések szervezőivel. A műsorban felszólal Simona Pronckutė, a „Fraternité 2020 – Mobilitás. Haladás. Európa.” kezdeményezés szervezője, Dr. Julia Baines, a „Támogassuk az állatkínzás nélkül előállított kozmetikai termékeket” kezdeményezés szervezője és Virginia Fiume, a „Szén-dioxid-árazás az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében” kezdeményezés szervezője.

Az „Oltóanyagok és szellemitulajdon-jogok – ismerje meg azokat az európaiakat, akik az uniós szabályok megváltoztatásáért küzdenek” című epizódban bemutatjuk „A megosztás szabadsága” és a „Jog a gyógykezeléshez” elnevezésű kezdeményezést, és szellemitulajdonjog-szakértőket szólaltatunk meg. 

Hallgassa meg Ön is a CitizenCentral adásait (csak angol nyelven érhetők el) a következő platformokon: Apple PodcastsSpotifyGoogle Podcasts és SoundCloud.

 

Eseménynaptár

Tájékozódjon az európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatos közelgő eseményekről. Az eseménynaptár a korábbi rendezvények listáját is tartalmazza. Néhány eseményről felvétel is készült, mely szabadon megtekinthető.

Nézze meg a naptárt!
Szeretne többet megtudni vagy közreműködni?