Vegyen részt az Ön életére is kihatással lévő jogszabályok és közérdekű intézkedések kialakításában. Az európai polgári kezdeményezés egyedülálló módja annak, hogy az uniós polgárok irányt szabjanak az EU jövőjének azáltal, hogy fontos közérdekű ügyekben az Európai Bizottságot jogszabályjavaslat benyújtására kérik fel. Ha egy kezdeményezést legalább egymillióan támogatnak EU-szerte, a Bizottság dönt arról, hogy milyen lépéseket tegyen.

Az eljárás lépésről lépésre
Kisfilm az európai polgári kezdeményezésről
111 nyilvántartásba vételi kérelem
86 nyilvántartásba vett kezdeményezés
6 sikeres kezdeményezés

Legfrissebb hírek

Hallgassa meg a CitizenCentral podcast ötödik epizódját!

Már elérhető az európai polgári kezdeményezésekről szóló új podcastsorozat, a CitizenCentral ötödik része a következő platformokon: Apple PodcastsSpotifyGoogle Podcasts és SoundCloud.

A legújabb epizód, melynek címe: „Tudatos fogyasztók – kreatív európai klímaharcosok beszámolói”, két folyamatban lévő európai polgári kezdeményezéssel foglalkozik: az egyik a Tiltsák be a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos reklámokat és szponzori tevékenységeket!, a másik pedig az Európai ökopontszám (European EcoScore) című kezdeményezés. A podcastban az érintett területek szakértői és aktivistái is megszólalnak.

 


A Bizottság határozatot hoz két új európai polgári kezdeményezés nyilvántartásba vétele iránti kérelem ügyében

A Bizottság a mai napon határozatot hozott, miszerint nyilvántartásba veszi a „Green VAT – zöld héa a fenntartható és környezetbarát termékek és szolgáltatások ösztönzése érdekében” elnevezésű polgári kezdeményezést. A kezdeményezés szervezői felkérik a Bizottságot, hogy tegyen javaslatot jogi aktusra „a zöld termékek és szolgáltatások héamértékének csökkentése” érdekében.

A Bizottság ugyancsak a mai napon úgy döntött, hogy elutasítja az „EVE kezdeményezés a döntési jog megteremtéséért” elnevezésű kezdeményezés nyilvántartásba vételét. A Bizottság most első ízben utasított el európai polgári kezdeményezést azóta, hogy 2020 januárjában életbe léptek az európai polgári kezdeményezésre vonatkozó új szabályok. Az elutasításra egy két szakaszból álló eljárás lefolytatását követően került sor. Az első szakaszban a szervezők felkérést kaptak, hogy a Bizottság első értékelését figyelembe véve módosítsák eredeti kezdeményezésüket.


Megjelent a CitizenCentral podcast negyedik része

Az európai polgári kezdeményezésről szóló podcastsorozat, a CitizenCentral negyedik része már hallgatható a következő platformokon: Apple PodcastsSpotifyGoogle Podcasts és SoundCloud.

Ebben a részben, melyet az alapvető és szociális jogoknak szentelünk, két folyamatban lévő európai polgári kezdeményezést mutatunk be: a tömeges biometrikus megfigyelési gyakorlatok betiltására irányuló civil társadalmi kezdeményezést és a feltétel nélküli alapjövedelmeknek az EU egészében történő bevezetésére irányuló kezdeményezést. A műsorban felszólal egy, a technológiával kapcsolatos etikai és jogi kérdésekkel foglalkozó szakértő, egy oknyomozó újságíró és egy, a munka jövőjével foglalkozó szakértő is.

 

Eseménynaptár

Tájékozódjon az európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatos közelgő eseményekről. Az eseménynaptár a korábbi rendezvények listáját is tartalmazza. Néhány eseményről felvétel is készült, mely szabadon megtekinthető.

Nézze meg a naptárt!