Siirry pääsisältöön
Eurooppalainen kansalaisaloite
Eurooppalaisen kansalaisaloitteen avulla tavalliset ihmiset voivat pyytää Euroopan komissiota tekemään lakiehdotuksia heille tärkeistä aiheista. Se on mahdollisuus vaikuttaa suoraan EU:n toimiin ja politiikkaan. Kun aloitteelle on kerätty vähintään miljoona allekirjoitusta, komissio ottaa sen käsiteltäväkseen. Kansalaisaloite vaihe vaiheelta
Jos haluat aloittaa aloitteen, tutustu kansalaisaloitteen foorumiin (ECI Forum) oikeudellisen ja käytännön neuvonnan saamiseksi.
The European Citizens’ Initiative: Your right as an EU citizen 

Uutiset

Initiative submitted to the EC
  • 26/01/2023

Eläinkokeita vastustava kansalaisaloite eteni komission käsittelyyn

Pelastetaan eläinkokeeton kosmetiikka – Ei eläinkokeille Euroopassa -kansalaisaloite on toimitettu Euroopan komission käsiteltäväksi 25.1.2023. Aloitteelle kerättiin yhteensä 1 217 916 hyväksyttyä allekirjoitusta, ja maakohtainen vähimmäismäärä ylittyi 21 EU-maassa. Kyseessä on yhdeksäs eurooppalainen kansalaisaloite, jolle on saatu kerätyksi jatkokäsittelyn edellyttämä määrä kannattajia.

Tämän eurooppalaisen kansalaisaloitteen järjestäjät kehottavat komissiota ehdottamaan lainsäädäntöä, jolla vahvistetaan ja laajennetaan EU:n nykyisiä kosmetiikan eläinkoekieltoja ja eläinkokeilla testattujen ainesosien myyntikieltoja. Lisäksi komissiota pyydetään antamaan lakiehdotus, jossa vahvistetaan etenemissuunnitelma kaikkien eläinkokeiden vaiheittaiseksi lopettamiseksi EU:ssa ennen nykyisen komission toimikauden päättymistä.

Komissio kutsuu kansalaisaloitteen järjestäjät lähiviikkoina keskustelemaan aloitteesta. Sen jälkeen Euroopan parlamentti järjestää aiheesta julkisen kuulemistilaisuuden. Komission on viimeistään 25.7.2023 annettava virallinen vastauksensa ja ilmoitettava mahdollisista toimista, jotka se aikoo toteuttaa.

Policy updates
  • 25/01/2023

Komission esitys pölyttäjien elinolojen parantamisesta tukee Pelastakaa mehiläiset ja maanviljelijät -kansalaisaloitteen tavoitteita

Komissio julkaisi 24.1.2023 ehdotuksen pölyttäjien olosuhteiden parantamisesta. Sen tavoitteena on pysäyttää luonnonvaraisten pölyttäjähyönteisten hälyttävä väheneminen tarkistamalla vuonna 2018 annettua pölyttäjiä koskevaa EU:n aloitetta. Eurooppalaiset ovat vaatineet yhä painokkaammin tehokkaita toimia pölyttäjäkadon pysäyttämiseksi. Aiheesta on tehty myös eurooppalainen Pelastakaa mehiläiset ja maanviljelijät -kansalaisaloite, joka eteni komission käsittelyyn saatuaan yli miljoona allekirjoitusta. 

Haluatko saada lisätietoa ja tehdä yhteistyötä?