Eurooppalaisen kansalaisaloitteen avulla tavalliset ihmiset voivat pyytää Euroopan komissiota tekemään lakiehdotuksia heille tärkeistä aiheista. Se on mahdollisuus vaikuttaa suoraan EU:n toimiin ja politiikkaan. Kun aloitteelle on kerätty vähintään miljoona allekirjoitusta, komissio ottaa sen käsiteltäväkseen.

Kansalaisaloite vaihe vaiheelta
Video kansalaisaloitteesta
101 rekisteröintipyyntöä
76 rekisteröityä aloitetta
6 komission käsittelemää aloitetta

Uutiset

Julkinen kuulemistilaisuus End the Cage Age -kansalaisaloitteesta

Euroopan parlamentissa järjestetään julkinen kuulemistilaisuus End the Cage Age -aloitteesta 15.4.2021 klo 9.00–12.00 (Belgian aikaa). Kyseessä on kuudes eurooppalainen kansalaisaloite, joka on edennyt komission käsittelyyn. Covid-19-pandemiaan liittyvien rajoitusten vuoksi tilaisuus järjestetään osittain etäyhteydellä ja paikan päälle voidaan ottaa vain pieni määrä osallistujia. Yleisö voi seurata tilaisuutta suoratoistolähetyksenä verkossa.


Verkkoseminaari: Allekirjoitusten kerääminen kansalaisaloitteelle

Tässä verkkoseminaarissa annetaan kansalaisaloitteiden järjestäjille käytännön ohjeita tuenilmausten keruuta varten. Seuraa tilaisuutta suorana 30.3.2021 tai katso tallenne jälkikäteen. 


Esimerkki kansalaisaloitteen vaikutuksesta EU:n politiikkaan

Asetusta elintarvikeketjuun kohdistuvan EU:n riskinarvioinnin avoimuudesta ja kestävyydestä aletaan soveltaa 27.3.2021. Komissio laati aiheesta asetusehdotuksen käsiteltyään eurooppalaisen kansalaisaloitteen ”Kielletään glyfosaatti ja suojellaan ihmisiä ja ympäristöä myrkyllisiltä torjunta-aineilta”. Asetus tuli voimaan vuonna 2019. Asetuksen soveltamisen alkamisen kunniaksi Euroopan komissio ja EU:n puheenjohtajamaa Portugali järjestävät 30.3.2021 verkkotapahtuman, jossa on mukana kyseisen kansalaisaloitteen järjestäjiä. 

Tapahtumakalenteri

Seuraa kalenterista, mitä kansalaisaloiterintamalla tapahtuu. Mukana ovat myös menneet tapahtumat, joista osan voi katsoa tallenteena.

Siirry tapahtumakalenteriin