Siirry pääsisältöön
EU:n kansalaisaloitefoorumi

Sosiaalisen median ja uuden digitaalisen median sääntely ikäluokittain

Laatija: Jordi Nebot Carda |
Päivitetty: 15/10/2021 |
Näyttökertojen määrä: 363

Hyvää iltapäivää,

 

Halusin osallistua foorumiin, koska olen palannut huoleen minulle isänä, en tiennyt, missä kansalaisaloite voitaisiin esittää tällä alalla. Haluaisin saada neuvoja siitä, onko kyseessä todella aihe tällä foorumilla.

 

Sain ajatuksen ja kiitos paljon etukäteen:)

 

Tavoite:

Varmistaa, että Euroopan unionin kansalaisten kunkin ikäryhmän kuluttama sisältö on riittävä kiinnittäen erityistä huomiota pienimpiin. 

 

Ehdotus:

Yksi lasten suurimmista ongelmista on lasten altistuminen sosiaalisessa mediassa. Riippuvuuden lisäksi meillä on myös masennukseen, mercantilitisoitumiseen, hyperseksuaalisoitumiseen jne. liittyviä ongelmia. 

Voi olla naiivia ajatella, että tulevina vuosikymmeninä näiden ongelmien ratkaiseminen on yksin vanhempien käsissä. Koska uusien teknologioiden käyttö perustuu yhä enemmän yhteiskuntaan, on väistämätöntä, että lapset saavat yhä enemmän käyttöönsä digitaalista sisältöä. 

Jotta sääntely saataisiin vastaamaan näiden teknologioiden kehitystä, on tarpeen säännellä sitä sisältöä, johon nuorimmat ja heikoimmassa asemassa olevat ovat saatavilla. Tämä on erittäin järkevää, kun otetaan huomioon, että useimmilla audiovisuaalisilla tiedotusvälineillä on jo erityissäännöksiä samasta aiheesta. Esimerkiksi videopelit on sertifioitu PEGI:ksi (Paneuropean Game Information) tai elokuvissa ikäluokitusjärjestelmä vaihtelee maantieteellisen sijainnin mukaan. 

Sen vuoksi ehdotamme, että kaikkien voittoa tavoittelevan sosiaalisen median sisällön luojien kanava luokiteltaisiin sen mukaan, minkä tyyppisestä sisällöstä ne julkaisevat, ja että sosiaalisen median olisi estettävä tämän sisällön tavoittaminen alaikäisille. 

Tätä varten sosiaalinen media olisi jollakin tavalla velvoitettava käyttämään käyttäjiinsä yksinkertaista KYC-koodia, jotta voidaan varmistaa sisältöä katsovien ikä. Toisaalta sisällöntuottajat luokitellaan videopeleissä ja elokuvissa käytettäviä muuttujia vastaavien muuttujien mukaan painottaen erityisesti seuraavia tietoja:

 

Sukupuolikuvien käyttö

Ihmiskehon erotukset tai stereotyyppiset stereotypiat 

Väkivalta 

solvaukset ja epäasianmukainen sanasto 

Tuotteiden markkinointi ja mainonta 

Emme väitä, että tämä sisältö olisi kiellettävä. Tämä ei ole kysymys, emme käsittele, onko eroottinen sisältö asianmukainen vai ei. Ratkaisevaa on päättää, missä iässä jokainen asia voidaan nähdä. 

Esimerkiksi viisivuotias lapsi ei saisi olla tiettyjen kanavien vaikuttajien kautta toteutettavan markkinointikampanjan kohteena. Tai ehkä seitsemän vuoden ikäinen, on liian aikaista tarkastella sisältöä, joka voi auttaa lasten hyperseksuaalisoitumisessa. 

Jos sisällön laatija haluaa saada joitakin julkaisuja, jotka on tarkoitettu kaikille ja toisille aikuisille sopivampia, olisi tarkoituksenmukaisempaa, että sillä olisi erilliset kanavat ja että kullakin näistä kanavista olisi tarkoituksenmukaisin ikäluokitus.

 

0
Piste

Lisää kommentti

Jos haluat lisätä kommentteja, kirjaudu sisään tai rekisteröidy.

Kommentit

Jordi Nebot Carda | 23/10/2021

Onko siellä kenen tahansa taho, joka voisi antaa jonkin verran valoa siitä, mitä on syytä yrittää ryhtyä käsittelemään sitä intoivoivana?

Jos haluat lisätä kommentteja, kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Forum Team | 26/10/2021

Arvoisa Jordi Nebot Carda

Kiitos mielipiteesi keskustelufoorumista. Luemme sen hyvin kiinnostuneena.

Jotta voisitte vastata kysymykseenne, pyydän Teitä toimittamaan kysymyksenne kyselynäfoorumin Seek Advice—toimintoon. Näin oikeudelliset asiantuntijat voivat antaa sinulle räätälöidyn vastauksen kysymykseen.

Pyydämme teitä ilmoittamaan, onko sinulla kysyttävää tai kommentoitavaa.

Ystävällisin terveisin

Eurooppalainen kansalaisaloitefoorumi -tiimi

Jos haluat lisätä kommentteja, kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Simon Schmeisser | 30/10/2021

Hei

Ikään perustuva sääntely ei mielestäni ole tarkoituksenmukaista. Koska myös tämänkaltaisia säännöksiä voidaan helposti kiertää, ne eivät myöskään ole järkeviä.

Mielestäni on pikemminkin tarpeen antaa tietoa kouluissa joko EU:n jäsenvaltioiden tai EU:n itsensä kautta. Lapsille ja nuorille on tiedotettava sosiaalisen median käyttöön liittyvistä riskeistä. Ongelma voidaan ratkaista vain koulutuksen avulla. Asetukset ja kiellot eivät sovi liberaaliin eu:hun.

Jos haluat lisätä kommentteja, kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Jenni Carbone | 22/02/2023

Ikäluokitusjärjestelmät ovat yksi ratkaisu, joka voi auttaa vanhempia hallitsemaan paremmin sitä, minkä tyyppistä sisältöä heidän lapsensa altistuvat verkossa.

Jos haluat lisätä kommentteja, kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Vastuuvapauslauseke: EU:n kansalaisaloitefoorumissa esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajien omia. Ne eivät millään tapaa edusta Euroopan komission tai Euroopan unionin kantaa.
Onko kansalaisaloitteesi valmis rekisteröitäväksi? Haluatko allekirjoittaa kansalaisaloitteen? Haluatko lisätietoja muista kansalaisaloitteista?