Preskoči na glavno vsebino
Forum evropske državljanske pobude

Mladi Italijani preizkus evropske državljanske pobude kot orodja za uporabo podnebja

Spremenjeno dne: 14/06/2022

30. aprila 2022 se je 55 mladih sestalo v Rimu, da bi se učilo iz izkušenj drug drugega na področju podnebnega aktivizma in preučilo, kako bi lahko bila evropska državljanska pobuda učinkovito orodje za preprečevanje podnebnih sprememb. Dogodek je bil del kampanje #TheGreenTrack, ki jo je leta 2022 začela Evropska komisija, da bi okrepila glas mladih in udeležbo mladih v zvezi z okoljskimi vprašanji, organizirala pa so jo mladi evropski ambasadorji.

Delavnica „Get active! Udeležba mladih in evropska državljanska pobuda za boj proti podnebnim spremembam“ so organizirali mladi evropski ambasadorji v Italiji. Mladi evropski ambasadorji (YEA) so nepolitično in prostovoljno komunikacijsko omrežje, ki povezuje in gradi prijateljske mostove med mladimi iz držav članic EU, Združenega kraljestva in Armenije, Azerbajdžana, Belorusije, Gruzije, Moldavije in Ukrajine.

Delo v zvezi s številnimi temami, med katerimi sta sodelovanje mladih in podnebne spremembe, sta prednostni nalogi.

Delavnica v Rimu je obravnavala obe temi, pri čemer je raziskala orodja in programe za oblikovanje učinkovitih projektov za lokalne skupnosti, ki jih lahko uporabljajo in so koristni za mladinske skupine in mladinske organizacije.

Presentation

Navedba: Mladinski organizatorji izmenjujejo izkušnje in razpravljajo o zamislih o tem, kako se spoprijeti s podnebnimi spremembami 

Našteta fotografija: YEAsx Rimme 

 

V prvi polovici dogodka je trinajst mladinskih organizacij delilo svoje izkušnje z organizacijo ukrepov za preprečevanje učinkov podnebnih sprememb. Primeri predstavljenih dejavnosti so čiščenje, izobraževalni programi, šolski obiski, kampanje in še veliko več.

V drugem delu dogodka so se udeleženci lahko seznanili z evropsko državljansko pobudo in kako jo je mogoče uporabiti za spremembo okoljskih politik in za izražanje stališč državljanom.

Lorenzo Mineo, aktivist za (dokončano) državljansko pobudo, je po prvi kooperativni vaji, da bi spoznali različne korake pri pripravi pobude, izmenjal svoje izkušnje z organizacijo zbiranja podpisov, pripravo komunikacijske kampanje in povezovanjem z različnimi organizacijami s podobnimi cilji in vrednotami. Poročal je tudi o tem, kako je pandemija negativno vplivala na njihovo delo: nezmožnost zagovorništva na ulici, težave s trženjem njihovih zamisli na spletu in motiviranje članov ekipe. Izpostavil je tudi nekatere pozitivne posledice, kot je možnost, da bi imeli več časa za zbiranje podpisov in lažje usklajevanje s kolegi iz drugih držav.

Udeleženci so bili po pogovoru z njim razdeljeni v skupine in so imeli nalogo, da razvijejo novo zamisel o evropski državljanski pobudi, vključno s strategijo za zbiranje podpisov in promocijo svojih zamisli. Razvitih je bilo pet mini projektov, od uvedbe obveznih dejavnosti na prostem za šole do zaščite opraševalcev, s poudarkom na obnovljivih virih energije in prepovedi onesnažujočih proizvodov.

Presentation

Navedba: Predstavitev strategij za spodbujanje zamisli in zbiranje podpisov 

Našteta fotografija: YEAsx Rimme 

 

Ali vas zanimajo primeri evropskih državljanskih pobud, ki so uspešno zbrale podporo okoljskim pobudam? Več informacij je na voljo tukaj:

 

Mladi evropski ambasadorji: https://euneighbourseast.eu

Zelena pot: https://on-the-green-track.campaign.europa.eu/index_en

 

 

Photo of the author Maria

Avtorji člankov

Maria Pia Napoletano

Maria Pia Napoletano je mladinska strokovnjakinja, koordinatorka pobude mladih evropskih ambasadorjev v EU in Združenem kraljestvu za projekt EU NEIGHBOURS East. Navdušena je nad mladinskim delom, demokratično udeležbo in enakostjo.

Komentiraj

Za dodajanje komentarjev se morate avtenticirati ali registrirati.

Komentarji

emrah ahmed | 19/06/2022

na https://www.stopglobalwarming.eu/ sistem darovanja ne deluje.

Za dodajanje komentarjev se morate avtenticirati ali registrirati.
Izjava o omejitvi odgovornosti: Mnenja, izražena na forumu o evropski državljanski pobudi, odražajo izključno mnenja avtorjev in nikakor ne odražajo stališč Evropske komisije ali Evropske unije.
Želite prijaviti pobudo? Želite podpreti pobudo? Želite vedeti več o trenutnih in preteklih pobudah?