Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Tinerii italieni testează inițiativa cetățenească europeană ca instrument de mobilizare pentru climă

Actualizat la: 14/06/2022

La 30 aprilie 2022, 55 de tineri s-au întâlnit la Roma pentru a învăța din experiența celorlalți în domeniul activismului climatic și pentru a explora modul în care inițiativa cetățenească europeană ar putea fi un instrument eficient pentru a contribui la prevenirea schimbărilor climatice. Evenimentul a făcut parte din campania #TheGreenTrack, lansată în 2022 de Comisia Europeană pentru a amplifica opiniile tinerilor și participarea tinerilor la problemele de mediu, și a fost organizată de tinerii ambasadori europeni.

Atelierul „Să activăm! Participarea tinerilor și Inițiativa cetățenească europeană pentru contracararea schimbărilor climatice” a fost organizată de tinerii ambasadori europeni în Italia. Tinerii ambasadori europeni (YEA) este o rețea de comunicare nepolitică și voluntară care conectează și construiește punți de prietenie în rândul tinerilor din statele membre ale UE, Regatul Unit și Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina.

Printre preocupările prioritare se numără activitatea pe numeroase teme, printre care participarea tinerilor și schimbările climatice.

Atelierul de la Roma a abordat ambele subiecte, explorând instrumente și programe pentru a crea proiecte cu impact pentru comunitățile locale, care pot fi utilizate de grupurile de tineret și organizațiile de tineret și pot fi utile acestora.

Presentation

Legendă: Organizatori de tineri care fac schimb de experiență și discută idei cu privire la modalitățile de combatere a schimbărilor climatice 

Credit foto: YEAsxRoma 

 

În prima jumătate a evenimentului, treisprezece organizații de tineret și-au împărtășit experiența în ceea ce privește organizarea de acțiuni de contracarare a efectelor schimbărilor climatice. Exemple de activități prezentate sunt curățenia, programele educaționale, vizitele școlare, campaniile și multe altele.

În a doua parte a evenimentului, participanții au avut ocazia de a afla mai multe despre inițiativa cetățenească europeană și despre modul în care aceasta poate fi utilizată pentru a modifica politicile de mediu și pentru a face auzită vocea cetățenilor.

După un prim exercițiu de cooperare pentru a învăța diferitele etape ale dezvoltării unei inițiative, Lorenzo Mineo, activist pentru inițiativa cetățenească (finalizată) Stopglobalwarming.eu, și-a împărtășit experiența în ceea ce privește organizarea colectării de semnături, pregătirea campaniei de comunicare și conectarea cu diferite organizații cu obiective și valori similare. De asemenea, el a trecut în revistă modul în care pandemia a avut un impact negativ asupra activității lor: imposibilitatea de a întreprinde acțiuni de promovare pe stradă, dificultățile în ceea ce privește comercializarea ideilor lor online și motivarea membrilor echipei. El subliniază, de asemenea, unele consecințe pozitive, cum ar fi posibilitatea de a dispune de mai mult timp pentru a strânge semnături și pentru a se coordona cu ușurință cu colegii din alte țări.

După o discuție cu el, participanții au fost împărțiți în echipe și au avut sarcina de a dezvolta o nouă idee de ICE, inclusiv o strategie de strângere de semnături și de promovare a ideilor lor. Au fost elaborate cinci miniproiecte, cu teme care variază de la introducerea unor activități în aer liber obligatorii pentru școli până la protecția polenizatorilor, cu accent pe energiile regenerabile și interzicerea produselor poluante.

Presentation

Legendă: Prezentare privind strategiile de promovare a ideilor și de strângere de semnături 

Credit foto: YEAsxRoma 

 

interesează exemple de inițiative cetățenești europene care au obținut cu succes sprijin pentru inițiativele de mediu? Citiți mai multe aici:

 

Tineri ambasadori europeni: https://euneighbourseast.eu

Calea verde: https://on-the-green-track.campaign.europa.eu/index_en

 

 

Photo of the author Maria

Autori

Maria Pia Napoletano

Maria Pia Napoletano este un profesionist pentru tineret, coordonatoare a inițiativei Tineri ambasadori europeni din UE și din Regatul Unit pentru proiectul UE NEIGHBOURS Est. Este pasionată de activitățile pentru tineret, de participarea democratică și de egalitate.

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.

Comentarii

emrah ahmed | 19/06/2022

pe https://www.stopglobalwarming.eu/, sistemul nu funcționează.

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.
Sunteți gata să vă înregistrați inițiativa? Doriți să susțineți o inițiativă? Vreți să aflați mai multe despre anumite inițiative actuale sau încheiate?