Direct naar de inhoud
Forum voor het Europees burgerinitiatief

Jonge Italianen testen het Europees burgerinitiatief als instrument om te mobiliseren voor het klimaat

Bijgewerkt op: 14/06/2022

Op 30 april 2022 kwamen 55 jongeren in Rome bijeen om van elkaars ervaringen op het gebied van klimaatactivisme te leren en na te gaan hoe het Europees burgerinitiatief een efficiënt instrument kan zijn om klimaatverandering te helpen voorkomen. Het evenement maakte deel uit van de #TheGreenTrack-campagne, die in 2022 door de Europese Commissie werd gelanceerd om de stem van jongeren en de participatie van jongeren met betrekking tot milieukwesties te versterken, en georganiseerd door jonge Europese ambassadeurs.

De workshop „Get active!” Youth Participation „European Citizens ’Initiative to counteraction Climate change” werd georganiseerd door de jonge Europese ambassadeurs in Italië. Jonge Europese ambassadeurs (YEA) is een niet-politiek en vrijwillig communicatienetwerk dat jongeren uit de EU-lidstaten, het Verenigd Koninkrijk en Armenië, Azerbeidzjan, Belarus, Georgië, Moldavië en Oekraïne met elkaar verbindt en bruggen slaan over vriendschap.

Jas werk aan tal van onderwerpen, waaronder jongerenparticipatie en klimaatverandering zijn prioritaire aandachtspunten.

Tijdens de workshop in Rome kwamen beide onderwerpen aan bod, waarbij werd gekeken naar instrumenten en programma’s om impactvolle projecten voor lokale gemeenschappen op te zetten die kunnen worden gebruikt door en nuttig zijn voor jongerengroepen en jongerenorganisaties.

Presentation

Bijschrift: Jongerenorganisatoren delen ervaringen en bespreken ideeën over de aanpak van klimaatverandering 

Foto-krediet: YEAsxRome 

 

Tijdens de eerste helft van het evenement deelden dertien jongerenorganisaties hun ervaringen met het organiseren van acties om de gevolgen van de klimaatverandering tegen te gaan. Voorbeelden van de gepresenteerde activiteiten zijn schoonmaakacties, onderwijsprogramma’s, schoolbezoeken, campagnes en nog veel meer.

Tijdens het tweede deel van het evenement kregen de deelnemers de gelegenheid om meer te weten te komen over het Europees burgerinitiatief en hoe het kan worden gebruikt om het milieubeleid te veranderen en de burgers een stem te geven.

Na een eerste samenwerkingsoefening om de verschillende stappen in de ontwikkeling van een initiatief te leren, deelde Lorenzo Mineo, activist voor het (voltooide) burgerinitiatief Stopglobalwaring.eu, zijn ervaringen met het organiseren van het verzamelen van handtekeningen, het voorbereiden van de communicatiecampagne en het in contact brengen met verschillende organisaties met soortgelijke doelstellingen en waarden. Hij wees ook op de negatieve gevolgen van de pandemie voor hun werk: de onmogelijkheid om belangenbehartiging op straat te voeren, de moeilijkheden om hun ideeën online te promoten en om teamleden te motiveren. Hij wees ook op een aantal positieve gevolgen, zoals de mogelijkheid om meer tijd te krijgen om handtekeningen te verzamelen en gemakkelijk met collega’s uit andere landen samen te werken.

Na een gesprek met hem werden de deelnemers verdeeld in teams en kregen zij de opdracht een nieuw idee van een EBI te ontwikkelen, met inbegrip van een strategie om handtekeningen te verzamelen en hun ideeën te promoten. Er werden vijf miniprojecten ontwikkeld, variërend van de invoering van verplichte buitenactiviteiten voor scholen tot de bescherming van bestuivers, met de nadruk op hernieuwbare energie en een verbod op vervuilende producten.

Presentation

Bijschrift: Presentatie van strategieën om ideeën te promoten en handtekeningen te verzamelen 

Foto-krediet: YEAsxRome 

 

Bent u geïnteresseerd in voorbeelden van Europese burgerinitiatieven die met succes steun hebben gekregen voor milieuinitiatieven? Lees hier meer:

 

Jonge Europese ambassadeurs: https://euneighbourseast.eu

Het groene spoor: https://on-the-green-track.campaign.europa.eu/index_en

 

 

Photo of the author Maria

Auteurs

Maria Pia Napoletano

Maria Pia Napoletano is een jongerenwerker, coördinator van het initiatief voor jonge Europese ambassadeurs in de EU en het VK voor het NEIGHBOURS oostelijke project van de EU. Ze is gepassioneerd over jeugdwerk, democratische participatie en gelijkheid.

Reageren

Om een reactie te plaatsen, moet u zich eerst aanmelden of registreren.

Reacties

emrah ahmed | 19/06/2022

op https://www.stopglobalwarming.eu/ werkt het donatiesysteem niet.

Om een reactie te plaatsen, moet u zich eerst aanmelden of registreren.
Disclaimer: De op het EBI-forum geventileerde meningen geven uitsluitend het standpunt van de auteurs weer en mogen beslist niet worden beschouwd als het standpunt van de Europese Commissie of van de Europese Unie.
Klaar om uw initiatief te registreren? Wilt u een initiatief steunen? Wilt u meer weten over lopende of eerdere initiatieven?