Ugrás a fő tartalomra
Az európai polgári kezdeményezés fóruma

Az olasz fiatalok tesztelik az európai polgári kezdeményezést mint az éghajlatért való mobilizáció eszközét

Frissítés dátuma: 14/06/2022

2022. április 30-án Rómában 55 fiatal találkozott, hogy tanuljanak egymás éghajlat-politikai aktivizmussal kapcsolatos tapasztalataiból, és megvizsgálják, hogy az európai polgári kezdeményezés hogyan segíthetne hatékonyan megelőzni az éghajlatváltozást. A rendezvény részét képezte annak a #TheGreenTrack kampánynak, amelyet az Európai Bizottság 2022-ben indított azzal a céllal, hogy fokozza a fiatalok véleményét és részvételét a környezetvédelmi kérdésekkel kapcsolatban, és amelyet fiatal európai nagykövetek szerveztek.

A „Get active!” workshopon Ifjúsági részvétel és európai polgári kezdeményezés az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében” címmel az olaszországi Fiatal európai nagykövetek szervezték. A fiatal európai nagykövetek (YEA) nem politikai és önkéntes kommunikációs hálózat, amely az uniós tagállamokból, az Egyesült Királyságból és Örményországból, Azerbajdzsánból, Belaruszból, Grúziából, Moldovából és Ukrajnából származó fiatalok közötti baráti hidakat kapcsolja össze és építi ki.

A Yeas számos területen dolgozik, köztük a fiatalok részvétele és az éghajlatváltozás kiemelt kérdésén.

A római munkaértekezlet mindkét témával foglalkozott, és olyan eszközöket és programokat vizsgált meg, amelyek révén a helyi közösségek számára az ifjúsági csoportok és az ifjúsági szervezetek hasznos és hasznos projekteket hozhatnak létre.

Presentation

Feliratozás: Az ifjúsági szervezők megosztják egymással tapasztalataikat és megvitatják az éghajlatváltozás kezelésére vonatkozó elképzeléseket 

Fotóhitel: YEAsxRome 

 

A rendezvény első felében tizenhárom ifjúsági szervezet osztotta meg tapasztalatait az éghajlatváltozás hatásainak ellensúlyozására irányuló fellépések megszervezésében. A bemutatott tevékenységek közé tartoznak például a tisztítások, az oktatási programok, az iskolai látogatások, a kampányok és még sok más.

A rendezvény második részében a résztvevőknek lehetőségük nyílt megismerkedni az európai polgári kezdeményezéssel, valamint azzal, hogy hogyan lehet azt felhasználni a környezetvédelmi politikák megváltoztatására és a polgárok véleményének kifejezésére.

A Lorenzo Mineo, a „stopglobalwarming.eu” (befejezett) polgári kezdeményezés aktivistája, a kezdeményezés kidolgozásának első együttműködési gyakorlatát követően megosztotta tapasztalatait az aláírásgyűjtés megszervezésében, a kommunikációs kampány előkészítésében, valamint a hasonló célkitűzésekkel és értékekkel rendelkező különböző szervezetekkel való kapcsolatfelvételben. Arról is beszámolt, hogy a világjárvány milyen negatív hatást gyakorolt a munkájukra: az utcai érdekérvényesítési tevékenységek lehetetlensége, ötleteik online marketingjének nehézségei és a csapattagok motiválása. Kiemel néhány pozitív következményt is, például azt, hogy több idő áll rendelkezésre az aláírások összegyűjtésére és a más országokból érkező kollégákkal való könnyű koordinációra.

A vele folytatott beszélgetést követően a résztvevőket csoportokra osztották, és megbízást kaptak arra, hogy kidolgozzák az európai polgári kezdeményezés új ötletét, beleértve az aláírások összegyűjtésére és ötleteik népszerűsítésére irányuló stratégiát is. Öt miniprojektet dolgoztak ki, amelyek témái az iskolák kötelező szabadtéri tevékenységeinek bevezetésétől a beporzók védelméig terjedtek, különös tekintettel a megújuló energiaforrásokra és a szennyező termékek betiltására.

Presentation

Feliratozás: Az ötletek népszerűsítésére és az aláírásgyűjtésre irányuló stratégiák ismertetése 

Fotóhitel: YEAsxRome 

 

Érdekelnek-e olyan európai polgári kezdeményezések, amelyek sikeresen támogatták a környezetvédelmi kezdeményezéseket? További információk itt olvashatók:

 

Fiatal európai nagykövetek: https://euneighbourseast.eu

A zöld pálya: https://on-the-green-track.campaign.europa.eu/index_en

 

 

Photo of the author Maria

Közreműködők

Maria Pia Napoletano

Maria Pia Napoletano ifjúsági szakember, az EU NEIGHBOURS keleti projektjének koordinátora az EU-ban és az Egyesült Királyságban működő Fiatal Európai Nagykövetek Kezdeményezésében. Szenvedélyes az ifjúsági munka, a demokratikus részvétel és az egyenlőség iránt.

Szóljon hozzá!

Észrevételek beírásához kérjük, jelentkezzen be vagy regisztráljon.

Hozzászólások

emrah ahmed | 19/06/2022

a https://www.stopglobalwarming.eu/ oldalon az adományozási rendszer nem működik.

Észrevételek beírásához kérjük, jelentkezzen be vagy regisztráljon.
Felelősségkizáró nyilatkozat: Az európai polgári kezdeményezés fórumán megosztott vélemények kizárólag a véleménynyilvánító személy álláspontját tükrözik, és semmiképp sem tekinthetők sem az Európai Bizottság, sem az Európai Unió hivatalos álláspontjának.
Készen áll egy kezdeményezés regisztrálására? Támogatni szeretné valamelyik kezdeményezést? Bővebb információra van szüksége jelenlegi vagy korábbi kezdeményezésekről?