Glavni sadržaj
Forum europske građanske inicijative

Mladi Talijani testiraju europsku građansku inicijativu kao alat za razvoj klime

Ažurirano: 14/06/2022

U Rimu se 30. travnja 2022. sastalo 55 mladih kako bi učili iz iskustva s klimatskim aktivizmom i istražili kako bi europska građanska inicijativa mogla biti učinkovit alat za sprečavanje klimatskih promjena. Događanje je bilo dio kampanje #TheGreenTrack koju je Europska komisija pokrenula 2022. kako bi povećala glasove mladih i sudjelovanje mladih u pitanjima okoliša, a organizirali su ju mladi europski ambasadori.

Radionica „Pokrenite aktivan! Sudjelovanje mladih i europska građanska inicijativa za borbu protiv klimatskih promjena” organizirali su mladi europski ambasadori u Italiji. Mladi europski ambasadori (YEA) nepolitička je i dobrovoljna komunikacijska mreža koja povezuje i gradi mostove prijateljstva među mladima iz država članica EU-a, Ujedinjene Kraljevine i Armenije, Azerbajdžana, Bjelarusa, Gruzije, Moldove i Ukrajine.

Yeas radi na mnogim temama, među kojima su sudjelovanje mladih i klimatske promjene prioritetna pitanja.

Radionica u Rimu bavila se objema temama, istraživanjem alata i programa za stvaranje učinkovitih projekata za lokalne zajednice koje skupine mladih i organizacije mladih mogu koristiti i korisne za njih.

Presentation

Naslov: Organizatori mladih razmjenjuju iskustva i raspravljaju o idejama o borbi protiv klimatskih promjena 

Fotografski bodovi: YEAsxRim 

 

Tijekom prve polovice događanja trinaest organizacija mladih podijelilo je svoje iskustvo u organiziranju mjera za suzbijanje učinaka klimatskih promjena. Primjeri predstavljenih aktivnosti su čišćenje, obrazovni programi, školski posjeti, kampanje i još mnogo toga.

Tijekom drugog dijela događanja sudionici su imali priliku saznati više o europskoj građanskoj inicijativi i o tome kako se ona može iskoristiti za promjenu politika zaštite okoliša i davanje mišljenja građanima.

Nakon prvog postupka suradnje kako bi se upoznali s različitim koracima u razvoju inicijative Lorenzo Mineo, aktivist za (dovršenu) građansku inicijativu stopglobalwarming.eu, podijelio je svoje iskustvo u organizaciji prikupljanja potpisa, pripremi komunikacijske kampanje i povezivanju s različitim organizacijama sa sličnim ciljevima i vrijednostima. Također se osvrnuo na to kako je pandemija negativno utjecala na njihov rad: nemogućnost poduzimanja aktivnosti zagovaranja na ulici, poteškoće u oglašavanju njihovih ideja na internetu i motiviranje članova tima. Također je istaknuo neke pozitivne posljedice, kao što je prilika da se prikupi više vremena za prikupljanje potpisa i laku koordinaciju s kolegama iz drugih zemalja.

Nakon razgovora s njim sudionici su bili podijeljeni u timove i imali su zadatak razviti novu ideju o europskoj građanskoj inicijativi, uključujući strategiju za prikupljanje potpisa i promicanje svojih ideja. Razvijeno je pet mini projekata, od uvođenja obveznih aktivnosti na otvorenom za škole do zaštite oprašivača, s naglaskom na obnovljivoj energiji i zabrani onečišćujućih proizvoda.

Presentation

Naslov: Predstavljanje strategija za promicanje ideja i prikupljanje potpisa 

Fotografski bodovi: YEAsxRim 

 

Zanimaju li vas primjeri europskih građanskih inicijativa koje su uspješno prikupile potporu za inicijative u području okoliša? Više informacija dostupno je ovdje:

 

Mladi europski ambasadori: https://euneighbourseast.eu

Zelena pruga: https://on-the-green-track.campaign.europa.eu/index_en

 

 

Photo of the author Maria

Objavitelji

Maria Pia Napoletano

Maria Pia Napoletano stručnjakinja je za mlade, koordinatorica Inicijative mladih europskih ambasadora u EU-u i Ujedinjenoj Kraljevini za projekt EU NEIGHBOURS na istoku. Strastvena je u pogledu rada s mladima, demokratskog sudjelovanja i ravnopravnosti.

Unos komentara

Da biste mogli ostaviti komentar, morate proći provjeru autentičnosti ili se registrirati.

Komentari

emrah ahmed | 19/06/2022

na https://www.stopglobalwarming.eu/ sustav doniranja ne radi.

Da biste mogli ostaviti komentar, morate proći provjeru autentičnosti ili se registrirati.
Izjava o ograničenju odgovornosti: Mišljenja izražena na forumu europske građanske inicijative isključivo odražavaju stajalište njihovih autora i ni na koji se način ne mogu smatrati odrazom stajališta Europske komisije ili Europske unije.
Vaša je inicijativa spremna za registraciju? Željeli biste podržati određenu inicijativu? Htjeli biste saznati više o sadašnjim ili prošlim inicijativama?