Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών

Οι νέοι Ιταλοί δοκιμάζουν την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών ως εργαλείο κινητοποίησης για το κλίμα

Επικαιροποιήθηκε στις: 14/06/2022

Στις 30 Απριλίου 2022, 55 νέοι συναντήθηκαν στη Ρώμη για να διδαχθούν ο ένας από την εμπειρία τους στον τομέα του ακτιβισμού για το κλίμα και να διερευνήσουν πώς η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών θα μπορούσε να αποτελέσει αποτελεσματικό εργαλείο για την πρόληψη της κλιματικής αλλαγής. Η εκδήλωση ήταν μέρος της εκστρατείας #TheGreenTrack, η οποία δρομολογήθηκε το 2022 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση της φωνής των νέων και της συμμετοχής των νέων σε σχέση με περιβαλλοντικά ζητήματα, και διοργανώθηκε από νέους Ευρωπαίους πρεσβευτές.

Το εργαστήριο «Πραγματοποιήστε ενεργό! Συμμετοχή των νέων και Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» διοργανώθηκε από τους νέους Ευρωπαίους πρεσβευτές στην Ιταλία. Οι νέοι Ευρωπαίοι Πρέσβεις (YEA) είναι ένα μη πολιτικό και εθελοντικό δίκτυο επικοινωνίας που συνδέει και κατασκευάζει γέφυρες φιλίας μεταξύ των νέων από τα κράτη μέλη της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Οι δραστηριότητες των Yeas σε πολλά θέματα, μεταξύ των οποίων η συμμετοχή των νέων και η κλιματική αλλαγή, αποτελούν ζητήματα προτεραιότητας.

Το εργαστήριο στη Ρώμη ασχολήθηκε και με τα δύο θέματα, διερευνώντας εργαλεία και προγράμματα για τη δημιουργία αποτελεσματικών έργων για τις τοπικές κοινότητες, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να είναι χρήσιμα για ομάδες νέων και οργανώσεις νεολαίας.

Presentation

Λεζάντα: Οι διοργανωτές νέων ανταλλάσσουν εμπειρίες και συζητούν ιδέες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής 

Πίστωση φωτογραφίας: YEAsxΡώμη 

 

Κατά το πρώτο ήμισυ της εκδήλωσης, δεκατρείς οργανώσεις νεολαίας μοιράστηκαν την εμπειρία τους στην οργάνωση δράσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Παραδείγματα των δραστηριοτήτων που παρουσιάζονται είναι ο καθαρισμός, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, οι σχολικές επισκέψεις, οι εκστρατείες και πολλά άλλα.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου μέρους της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αλλαγή των περιβαλλοντικών πολιτικών και να δώσει φωνή στους πολίτες.

Μετά από μια πρώτη συνεργατική άσκηση για να μάθουμε τα διάφορα στάδια της ανάπτυξης μιας πρωτοβουλίας, ο Lorenzo Mineo, ακτιβιστής για την (τελική) πρωτοβουλία πολιτών stopglobalwarming.eu, μοιράστηκε την εμπειρία του στην οργάνωση της συλλογής υπογραφών, στην προετοιμασία της επικοινωνιακής εκστρατείας και στη σύνδεση με διάφορους οργανισμούς με παρόμοιους στόχους και αξίες. Επίσης, περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο η πανδημία επηρέασε αρνητικά το έργο τους: η αδυναμία ανάληψης δράσεων υπεράσπισης στον δρόμο, οι δυσκολίες όσον αφορά την προβολή των ιδεών τους στο διαδίκτυο και η παροχή κινήτρων στα μέλη της ομάδας. Τόνισε επίσης ορισμένες θετικές συνέπειες, όπως την ευκαιρία να υπάρχει περισσότερος χρόνος για τη συγκέντρωση υπογραφών και τον εύκολο συντονισμό με συναδέλφους από άλλες χώρες.

Μετά από συζήτηση με τον ίδιο, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες και ανέλαβαν να αναπτύξουν μια νέα ιδέα μιας ΕΠΠ, συμπεριλαμβανομένης μιας στρατηγικής για τη συγκέντρωση υπογραφών και την προώθηση των ιδεών τους. Αναπτύχθηκαν πέντε μικρά έργα, με θέματα που κυμαίνονται από την εισαγωγή υποχρεωτικών υπαίθριων δραστηριοτήτων για τα σχολεία έως την προστασία των επικονιαστών, με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την απαγόρευση των ρυπογόνων προϊόντων.

Presentation

Λεζάντα: Παρουσίαση των στρατηγικών για την προώθηση ιδεών και τη συγκέντρωση υπογραφών 

Πίστωση φωτογραφίας: YEAsxΡώμη 

 

Ενδιαφέρεστε για παραδείγματα ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών πολιτών που έχουν συγκεντρώσει με επιτυχία στήριξη για περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες; Διαβάστε περισσότερα εδώ:

 

Νέοι Ευρωπαίοι πρεσβευτές: https://euneighbourseast.eu

Η πράσινη διαδρομή: https://on-the-green-track.campaign.europa.eu/index_en

 

 

Photo of the author Maria

Συντελεστές

Maria Pia Napoletano

Η Maria Pia Napoletano είναι επαγγελματίας στον τομέα της νεολαίας και συντονίστρια της Πρωτοβουλίας Νέων Ευρωπαίων Πρεσβευτών στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο για το έργο της ΕΕ NEIGHBOURS East. Είναι πάθος για τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους, τη δημοκρατική συμμετοχή και την ισότητα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Για να προσθέσετε τα σχόλιά σας, πρέπει να γίνει η ταυτοποίησή σας ή να εγγραφείτε.

Σχόλια

emrah ahmed | 19/06/2022

στη διεύθυνση https://www.stopglobalwarming.eu/ το σύστημα δωρεάς δεν λειτουργεί.

Για να προσθέσετε τα σχόλιά σας, πρέπει να γίνει η ταυτοποίησή σας ή να εγγραφείτε.
Δήλωση αποποίησης ευθύνης: Τα σχόλια που διατυπώνονται στο φόρουμ της ΕΠΠ αντανακλούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι αντανακλούν τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είστε έτοιμοι να καταχωρίσετε την πρωτοβουλία σας; Θέλετε να υποστηρίξετε μια πρωτοβουλία; Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τρέχουσες ή παλαιότερες πρωτοβουλίες;