Направо към основното съдържание
Форум на Европейската гражданска инициатива

Учениците, които стоят зад екооценката: Може да имате въздействие дори ако не получите 1 милион подписа

Актуализирано на: 29/09/2022

Европейската гражданска инициатива EcoScore беше стартирана от група студенти и имаше за цел въвеждането на задължителен и надежден универсален етикет в целия ЕС за всички продукти, произвеждани или продавани на пазара на Европейския съюз, като по този начин на европейските потребители се предоставя прозрачна информация за въздействието върху околната среда на стоките, които се продават. Организаторите считат, че това би насърчило потреблението, което спомага за борбата с изменението на климата.

Въпреки че инициативата не успя да събере необходимия брой изявления за подкрепа, хората, които са я инициирали и са убедили, че усилията си си заслужават; и че до голяма степен вече е постигнато желаното въздействие.

Тези интервюта с двама от младежките организатори на инициативата помагат да се обясни защо.

ECI Organiser Antoine

Антоан Тил е 23-годишен студент по право и политически науки.

 

В: Как се ангажирахте с EcoScore и защо смятате, че тази инициатива е важна?

Антоан:  Всъщност повечето от нас участваха в климатичните стачки, но след това в един момент смятаме, че „Не, време е да действаме, много повече от говорим“ и затова решихме да направим нещо много конкретно, което считаме, че би могло да има въздействие, положително въздействие върху околната среда.

Мисля, че европейският екорейтинг е много важен по различни причини: на първо място, важно е всички потребители да получат много ясна информация за това какво действително купуват, тъй като в момента имаме много различни етикети с много различни методологии и хората се объркват. Нашият проект въвежда задължителен етикет с букви от А до Е, указващ дали продуктът е добър или лош за околната среда.

Изключително щастливи сме, че Комисията обяви, че те ще хармонизират начина на включване на отпечатъка на продуктите върху околната среда. Това всъщност е чудесна стъпка, но това, което искаме, отива малко по-далеч, тъй като бихме искали върху всички видове продукти да има задължителен етикет, указващ положителна информация: продуктът е добър, но и отрицателна информация: продуктът може да бъде лош за околната среда.

В: Как се запознахте с идеята за използване на Европейската гражданска инициатива?

Антоан: Следвам курса по европейско право в Брюкселския университет „Сен Луис“ и там имах професор, който ни разказа за този инструмент. Спомням си, че си помислих: „Можете да се опитам да дам начало на нещо като това и да се опитам да оказам въздействие върху европейската политика!“ твърдо вярвам, че всички граждани следва да имат думата в Европейския съюз и наистина вярвам в демокрацията на участието.

А след това една година по-късно, когато разговарях с приятел над кафе, мислехме: „Защо не започваме нещо?“, първо се свързахме с някои приятели от цяла Белгия и след това създадохме международна мрежа. В момента участват 80 млади хора в 10 държави.

 

В: Какви бяха най-големите трудности, с които сте се сблъскали по пътя?

Антоан: Мисля, че има две основни предизвикателства. Първата е хората да бъдат мотивирани в дългосрочен план. Това е малко парадокс, тъй като, от една страна, времето протича — една година е много кратка за събиране на толкова много подписи, но от друга страна е толкова дълга, особено за младите хора като нас, тъй като животът ни непрекъснато се променя от един семестър на друг. Можете да отидете и да живеете в друг град, да отидете на Еразъм или да правите нещо много различно. И също така, разбира се, получаването на един милион подписа е много голямо предизвикателство; понякога може да се окаже малко демотивиращо, ако този брой не се увеличава толкова бързо, колкото бихме обичали.

Много е важно хората да се свързват от самото начало на вашата инициатива, да се организират сгради на екипа, да се разговарят помежду си във възможно най-голяма степен; и ако е възможно, да се срещнете с лице, защото това е от значение за отношенията, които създавате заедно.

Когато започнахме тази инициатива, не знаехме в какво точно се занимавахме, тъй като това е мащабен проект, който изисква огромно време. Тя не само дава начало на идея, а след това изпраща няколко електронни писма, не За мен повече от 20 часа в седмицата трябва да координирам хората на европейско равнище, да се свържете със сдружения, да отговарям на имейли и т.н., така че е необходимо много време.

Но нашият основен ресурс като ученици не е пари, а мотивация. Ние имаме тази страст, вярваме в този проект и мисля, че ако имате тази мотивация, ако се обедините около себе си мотивирани и вдъхновяващи хора, това може да ви помогне да намериш времето дори в много натоварена програма.

ECI Organiser Antoine

Antione Till: Понякога е трудно, но все още си струва да го направите.

Разбира се, понякога трябва да мисля: „Добре, не, ще обърна внимание на тази инициатива сега и ще се съсредоточа върху моите проучвания“.

Мисля, че когато започнете европейска гражданска инициатива, трябва да знаете какво бихте могли да постигнете. Разбира се, основната цел е да получим 1 милион подписа, като се стремихме и към това, когато започнахме, но много скоро разбрахме, че достигането на този брой е изключително трудно, особено когато нямате парите и когато не можете да отделите 100 % от времето си за проекта в продължение на една година. Когато започнете инициатива, разбира се, ще се опитате да достигнете до един милион подписа, но също така трябва да имате предвид, че идеята ви ще бъде чута на целия континент и че можете да окажете въздействие дори ако не достигнете 1-те милиона подписа.

Много добър пример е европейската гражданска инициатива Fairosene, която използвахме като вдъхновение, тъй като беше водена и от млади хора, събра 60 000 или 70 000 подписа (което е постижимо) и беше чута от Европейската комисия! Мисля, че е важно да се вдъхновите от тези примери.

 

В: Как успяхте да ръководите инициативата по време на кризата с Covid-19?

Антоан: Бяхме в изолация от толкова седмици, че всички ние бяхме подготвени с помощта на технологии и с онлайн срещи, така че си помислихме: „Не, време е да се свържете директно с хората. Направихме дълга обиколка с велосипед по целия път от Брюксел до Люксембург, за да можем да се срещнем с хора — граждани по улиците, НПО, предприятия, политици и др. За нас беше изключително интересно да изградим мрежата, но и да имаме първия си опит като активисти. Нито един от нас не е имал предишен опит в провеждането на кампании, всички ние започнахме от нулата. Трябва да кажа, че първият път, когато отидох на улицата, за да убедя хората да подпишат нашата инициатива, тя беше доста запомняща, защото това е различно равнище на ангажираност.

Най-голямото предизвикателство е хората да се подпишат. Много от тях се интересуват от вашия проект, те се вслушват в вас, получаваме много приятни думи и насърчаваме и т.н., но извършването на този етап на подписване е по-трудно, на първо място, защото отнема малко време.

Бих казал, че подписването онлайн е доста лесно за младото поколение, но за по-възрастните поколения е малко по-трудно или за тези, които не са запознати с процеса. Знам, че много приятели на моите родители наистина се интересуваха от проекта, но им отне много време да се подпишат.

 

В: Какво е вашето лично впечатление за цялото преживяване?

Антоан: Европейската гражданска инициатива със сигурност е много интересен инструмент и аз съм изключително щастлив да започна такъв инструмент, тъй като ви помага да установите толкова много контакти, създава истински приятелства с хората във вашата страна и в цяла Европа. За мен беше много добър начин да се развивам и като личност, да засилим участието си като гражданин, активист. Научиш толкова много и се научиш да говориш с различни видове хора. В зависимост от това дали става въпрос за НПО, предприятие или гражданин, ще трябва да говорите по малко по-различен начин. Европейската гражданска инициатива е и много чудесен инструмент за популяризиране на идея на европейско равнище, за участие като гражданин и за учене. Създадох много добри приятели.

Много е важно да осъзнаете, че сте част от нещо по-голямо от вашата страна, че сте европеец в благородния смисъл.

ECI Organiser Severin

Séverin Berthet изучава право в KU Leuven и е част от екипа на Европейската гражданска инициатива EcoScore.

В: Как научихте за Европейската гражданска инициатива и как решихте да участвате?

Séverin: Чух за него в клас, аз съм студент по право. Посещавам курсове по европейско право. За първи път те говориха за това: „WOW, не е възможно, изглежда толкова далече“. В клас Европейската гражданска инициатива е спомената съвсем накратко, като „има и тази възможност гражданите да съберат един милион подписа, но това не е така“. Това е поне идеята, която получаваме като студенти от преподавателите. Мисля, че без моето обучение по право не бих бил запознат и с тази възможност. Въпреки това, след като преминете по-задълбочено към проекта и към идеята за започване на инициатива, можете да видите, че той всъщност е доста достижим.

Исках да се включа по някакъв начин в областта на климата. Един от моите приятели участва в европейската гражданска инициатива European EcoScore, така че реших да се присъединя. Надяваме се, че Комисията ще наложи задължителен етикет за екорейтинг навсякъде в Европейския съюз за всеки продукт. Поискахме също така много ясна методология за този екорейтинг, тъй като понастоящем е много трудно да се изчисли екологичното въздействие на продуктите. Много различни марки правят свои собствени изчисления и предлагаме хармонизация на европейско равнище, която би била голяма.

 

В: Какво ви харесва за Европейската гражданска инициатива?

Séverin: Днес, със сигурност в Белгия, имаме много дебати относно демокрацията и начините, по които можем да включим гражданите в демократичния процес, а европейските граждански инициативи са чудесен начин за гражданите да се включат в демокрацията и да предложим законодателство. Европейската гражданска инициатива е добър инструмент, тъй като можете да участвате като гражданин, без да се налага да се занимавате с политици в Белгия или с Вашите членове на Европейския парламент. Много хора смятат, че Европейският съюз е отдалечен от нас и че всичко се решава далеч от нас „в Брюксел“, но сега можем да предложим законодателство само като започнем инициатива. Това е възможно и ние го правим!

 

В: Кое според Вас е най-голямото предизвикателство?

Séverin: Най-голямото предизвикателство е да накараме хората да се подпишат онлайн. Понякога е трудно да се спечели доверието на хората, когато подписват европейската гражданска инициатива онлайн, тъй като те трябва да предоставят някои много лични данни и дори да са готови да се подпишат, когато виждат, че трябва да предоставят лични данни, които вече не желаят да подпишат. Трябва да ги накарате да се доверят на вас и това може да се окаже трудно. Трябва да бъдете много убедителни. Работата с младите хора е доста лесна, тъй като те не са толкова склонни да споделят своята информация от моите родители, например. Най-добрият начин да се спечели доверието на хората е да се подпишат с тях, да бъдат с тях по време на подписването им и да кажем: „Първо поставяте страната си, след това правите това по този начин, но можете да използвате своята електронна идентификация; и просто им помагате по време на процеса, обяснявате всеки етап от процеса, който наистина работи. Ако сте там и те могат да задават въпроси като „Ох, трябва да посоча този идентификационен номер? „и можете да кажете „Ях, но не се притеснявайте, че е много безопасно, просто е сигурно, че това е истинското лице, което е подписало, а не някой друг!“

ECI Organiser Severin

European EcoScore Organiser Séverin.

В: Информация за съвета на другите организатори?

Séverin: Да, като студент определено е възможно да се започне европейска гражданска инициатива. Това е осъществимо и аз съм живото доказателство за това!

 

Гледайте целия видеоклип с Antoine и Séverin тук:

European Ecoscore Interview

 

Вижте повече статии за младите хора и Европейската гражданска инициатива:

За всички потенциални организатори: Отидете, защото наистина си струва и можете да научите много!

Да го опознаем, да направим така, че да се будят, да покажем въздействието!

Инициативата на студентите, която я превърна в Зелен пакт: „Битките, за които си струва да се борим, почти никога не са спечелени с пари“

„Модел на ЕГИ“: Как учениците се печелят на практика, за да станат активни европейски граждани

Младите италианци тестват Европейската гражданска инициатива като инструмент за мобилизиране на средства за климата

Sinead O’Keeffe, „Гласоподаватели без граници“: Инструментът на Европейската гражданска инициатива е най-добрият инструмент, чрез който младите хора могат да участват пряко в изготвянето на политиките на ЕС

Ангажиране на студентите във висшето образование с Европейската гражданска инициатива

Оставете коментар

За да можете да добавяте коментари, трябва да влезете в системата или да се регистрирате.
Отказ от отговорност: мненията, споделени във Форума на ЕГИ, изразяват единствено гледната точка на техните автори и по никакъв начин не може да се смята, че изразяват позицията на Европейската комисия или Европейския съюз.
Готови сте да регистрирате вашата инициатива? Искате да подкрепите инициатива? Искате да научите повече за текущи и минали инициативи?