Ugrás a fő tartalomra
Az európai polgári kezdeményezés fóruma

Az európai polgári kezdeményezés kampányának beindítása közös tudással és tanácsadással

Frissítés dátuma: 20/12/2022

A transznacionális demokrácia előmozdításának egyik legalapvetőbb tényezője annak biztosítása, hogy a polgároknak lehetőségük legyen befolyásolni a döntéshozatalt. A lehetőség azonban azt jelenti, hogy egyenlő versenyfeltételeket kell biztosítani a demokratikus eszközök felhasználói számára annak érdekében, hogy az egyéneknek valódi lehetőségük legyen az emberek mozgósítására és hatásuk kifejtésére. Tekintettel a transznacionális demokrácia összetettségére a különböző nyelvek, kultúrák, sőt a szabályok tekintetében, döntő fontosságú, hogy az egyének hozzáférjenek a támogató eszközökhöz és szolgáltatásokhoz. Ráirányítottuk a figyelmet az európai polgári kezdeményezés támogatási infrastruktúrájára, amely a világ első és egyetlen eszköze a transznacionális demokrácia számára!

A Demokrácia Nemzetközi Globális Fórumának a Modern Közvetlen Demokráciával Foglalkozó Globális Fórumán – amely a világ legnagyobb konferenciája a közvetlen demokráciáról, és amelyet 2022-ben a svájci Lucerne-ben tartottak – munkaértekezletünkön arra törekedtünk, hogy megértsük és azonosítsuk a kampányolók előtt álló kihívásokat, miközben áttekintettük, hogy az európai polgári kezdeményezés támogatási eszközei hogyan kezelik a kampányolók valós kihívásait.

Tony Venables, a „ Voters Without Borders” európai polgári kezdeményezés szervezőjének előadása betekintést nyújtott az eszköz belső működésébe a szervező szemszögéből, és javaslatokat tett a szervezőknek nyújtott támogatás további megerősítésére. Tekintettel arra, hogy a Covid-világjárvány által érintett európai polgári kezdeményezések esetében kiterjesztették az aláírásgyűjtést, a Voters without Borders (határok nélkül) program keretében az európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtésének közel két éve során tapasztalt kihívások megoszlottak. Tapasztalatai tükrözik az európai polgári kezdeményezések szervezői által általánosan hallott tapasztalatokat.

Először is, az egy évnél hosszabb ideig tartó kampány fenntartásának pénzügyi terheit általában a korlátozott erőforrásokkal rendelkező európai polgári kezdeményezések érzik. A pénzügyi terhek azt jelentik, hogy korlátozottak a szükséges kampánytényezők – például az emberi erőforrások és az állandó személyzet, a kommunikációs anyagok és tartalmak, a tájékoztatási stratégia végrehajtása és a következetesség biztosítása – megerősítése és meghatározása. A következetesség különösen fontos az európai polgári kezdeményezések esetében, mivel az egymillió aláírás eléréséhez naponta körülbelül 2800 aláírásra lesz szükség egy éven keresztül (vagy 115 aláírásra/órara). Jelentős források – többek között fenntartható pénzügyi források – nélkül nehéz biztosítani a következetességet.

Másodszor, a Tony Venables megismételte, hogy az európai polgári kezdeményezések egyik fő problémája az, hogy a közvélemény kevéssé ismeri az európai polgári kezdeményezést. A szervezők feladata, hogy közöljék az európai polgári kezdeményezés témáját, és ezzel egyidejűleg közöljék az európai polgári kezdeményezés eszközét annak érdekében, hogy az aláírók megbízzanak személyes adataik rendelkezésre bocsátásában.

Rámutat továbbá egyes kezdeményezések sikerének lehetséges okaira. Tekintettel arra, hogy az állatjóléttel vagy a biológiai sokféleséggel kapcsolatos kezdeményezések a legsikeresebb kezdeményezések közé tartoznak, mint például az „End the Cage Age” (Vessünk véget a ketreces állattenyésztésnek), a Stop Finning és a Save Bees and Farmers Save Bees and Farmers, felmerült az az eset, hogy az érzelmi választ kiváltó kezdeményezések nagyobb valószínűséggel lesznek sikeresek, mint az alkotmányos, eljárási vagy választási kérdésekkel kapcsolatos kezdeményezések. 

Daniela Vancic, a Demokrácia Nemzetközi Európai Programmenedzsere és a workshop moderátora ismerteti a szervezők számára jelenleg rendelkezésre álló támogatási eszközöket és azt, hogy hogyan tudják ellensúlyozni a fent említett kihívásokat.

Tekintettel arra, hogy az elmúlt években nőtt a sikeres kezdeményezések száma, valamint nőtt a nyilvántartásba vett és sikeres kezdeményezések száma, az európai polgári kezdeményezés fórumának sikertörténetei lehetővé teszik a bevált gyakorlatokról és a levont tanulságokról szóló több esettanulmány áttekintését. Ezeket az esettanulmányokat az európai polgári kezdeményezés fóruma emeli ki, amely további oktatási segédanyagokat kínál, például azt, hogy hogyan lehet hálózatot építeni és partnereket találni, és hogyan lehet forrásokat szerezni, amelyek az aktivista által felvetett számos kérdéssel foglalkoznak.

A testreszabottabb megközelítés érdekében a fórum olyan szolgáltatást is nyújt, amely személyre szabott tanácsadást, kampány- vagy adománygyűjtési tanácsadást nyújt a szervezőknek. Az európai polgári kezdeményezés fórumának „Connect” funkciója lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kapcsolatba lépjenek egymással és kapcsolatba lépjenek egymással, és adott esetben új partnereket találjanak a kampányhoz különböző témákban. Ami az európai polgári kezdeményezés csekély ismertségét illeti, a moderátor elismerte, hogy az eszköz általános ismertségének növelése az egyes európai polgári kezdeményezéseket is segítené, ugyanakkor elismerte, hogy a #EUTakeTheInitiative figyelemfelkeltő kampány segített elérni Európa új sarkait, és segített tovább kommunikálni és oktatni az európai polgári kezdeményezést.

Annak meghatározása során, hogy a résztvevők hogyan kezelnék az aktivisták előtt álló kihívásokat, a résztvevők rendszerszintű vagy szabályozási javaslatokat javasoltak és összpontosítottak a kihívások kezelésének módjára vonatkozóan. Néhány javaslatuk között szerepelt az európai polgári kezdeményezés aláírási kritériumainak kiterjesztése a potenciális támogatók szélesebb körének elérése érdekében, például az aláírási korhatár leszállítása vagy annak lehetővé tétele, hogy az uniós lakosok aláírhassák az európai polgári kezdeményezéseket, az európai polgári kezdeményezés más eszközökkel vagy folyamatokkal való összekapcsolásának javítása, valamint egy központosított és vonzó platform létrehozása az összes aktív európai polgári kezdeményezés bemutatására és aláírására.

A résztvevők azt is megjegyezték, hogy mivel az EU jelentős finanszírozást fektet a kutatásba, az EU-nak több finanszírozást kellene fordítania az európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatos kutatásra. Valamennyi résztvevő egyetértett abban, hogy az európai polgári kezdeményezés eszközével kapcsolatos tájékoztatáshoz és oktatáshoz való demokratikus jog alapvető fontosságú az EU számára.

A megszerzett információk segíteni fogják az európai polgári kezdeményezésekkel foglalkozókat, például Daniela-t abban, hogy jobban előre jelezzék az európai polgári kezdeményezések előtt álló akadályokat és kihívásokat. A résztvevők összességében elégedettek voltak a munkaértekezlet során szerzett gyakorlati eszközökkel, és készek voltak arra, hogy saját potenciális európai polgári kezdeményezésükre rábírják a labdát.

 

Segítette-e Ön az európai polgári kezdeményezés támogatási infrastruktúráját a kampányában? Ön szerint hol lehetne megerősíteni az európai polgári kezdeményezés támogatási eszközeit annak érdekében, hogy jobban meg lehessen felelni a kampányolók előtt álló kihívásoknak?

Kérjük, ossza meg velünk észrevételeit az alábbiakban, vagy tegyen javaslatot a fórum vitaoldalára.

 

Vannak-e kérdései egy sikeres európai polgári kezdeményezésre irányuló kampány lebonyolításával kapcsolatban? Kérdezzen bennünket a fórum Seek Advice szekciójában!

További információk a sikeres európai polgári kezdeményezésekről itt találhatók.

 

 

Author of Blog Post - Obakeng Kamela

Közreműködők

Obakeng Kamela

Obakeng Kamela Dél-Afrikából származó könyvelőhallgató. Jelenleg a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Minisztérium Weltwärts-programja keretében működik a Demokrácia Nemzetközi Segítségnyújtási Programja keretében. Úgy határozza meg magát, mint egy Afro, gender és Queer aktivista, aki érdeklődik a politika kialakítása iránt.

Categories
Bevált módszerek

Szóljon hozzá!

Észrevételek beírásához kérjük, jelentkezzen be vagy regisztráljon.
Felelősségkizáró nyilatkozat: Az európai polgári kezdeményezés fórumán megosztott vélemények kizárólag a véleménynyilvánító személy álláspontját tükrözik, és semmiképp sem tekinthetők sem az Európai Bizottság, sem az Európai Unió hivatalos álláspontjának.
Készen áll egy kezdeményezés regisztrálására? Támogatni szeretné valamelyik kezdeményezést? Bővebb információra van szüksége jelenlegi vagy korábbi kezdeményezésekről?