Ugrás a fő tartalomra
Az európai polgári kezdeményezés fóruma

A civil társadalmi szervezetek jelentős támogatása döntő fontosságúnak bizonyult a kezdeményezés sikere szempontjából, de hogyan biztosítható a kezdeményezés?

Frissítés dátuma: 19/12/2022

Van egy olyan kulcsfontosságú elem, amely meghatározza az európai polgári kezdeményezés sikerét: a kezdeményezést támogató civil társadalmi szervezetek hálózata. Manapság egyetlen sikeres európai polgári kezdeményezés sem érte el az egymilliót anélkül, hogy azt a civil társadalmi szervezetek jelentős mértékben támogatták volna. A közelmúltban sikeres „Stop Finning”és „ Save Cruelty Free Cosmetics” (Stop Finning) és „Save Cruelty Free Cosmetics” (Stop Cruelty Free Cosmetics) kezdeményezés például közel 100 szervezetet vett fel kampánytevékenységeibe. Erős hálózataik egyértelműen fontos szerepet játszottak mindkét kezdeményezés sikerében.

De mit tesz annak érdekében, hogy a nem kormányzati szervezetek döntsenek az európai polgári kezdeményezés támogatásáról? És melyek azok a tévhitek az eszközzel és a támogatás gyűjtésének folyamatával kapcsolatban, amelyek akadályozzák a nem kormányzati szervezeteket abban, hogy támogassák az európai polgári kezdeményezést? Áttekintettük a civil társadalom véleményét, reményeit és aggályait az európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatban – először az európai polgári kezdeményezés 2022-es napján, ahol olyan szakértőktől és civil társadalmi szervezetektől hallottunk, akik hozzájárultak az európai polgári kezdeményezések sikeréhez, majd felmérést végeztünk, amelyre több mint 50 nem kormányzati szervezet válaszolt, akik osztották az eszközről alkotott véleményüket.

A válaszadókat először arról kérdezték, hogy milyen szinten és hogyan népszerűsítették az európai polgári kezdeményezést mint eszközt. A válaszok egy konkrét kezdeményezés népszerűsítésétől a veterán szintű támogatásig, például az európai polgári kezdeményezéssel és annak hatásával kapcsolatos szisztematikus és tudományos kutatások elvégzéséig, az európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatos munkaértekezletek és előadások megtartásáig terjedtek. Két válaszadó járult hozzá az európai polgári kezdeményezés bevezetéséhez. A szervezetek gyakran úgy döntöttek, hogy egy olyan konkrét kezdeményezés népszerűsítésével támogatják az európai polgári kezdeményezést, amelynek céljai szorosan kapcsolódnak a szervezet saját céljaihoz. Ez konkrétabb promóciós fellépést tesz lehetővé a szervezet számára, mivel felhívja a figyelmet egy olyan fontos kérdésre, amely az európai polgári kezdeményezést használja fel az eszközei megvalósításához.

Egy másik fő gondolat az, hogy az európai polgári kezdeményezésnek nyújtott támogatás minősége ugyanolyan fontos, mint az európai polgári kezdeményezést támogató szervezetek száma. A kezdeményezés mögött álló nem kormányzati szervezetek jelentős támogatását teljes mértékben ki kell aknázni azáltal, hogy a lehető legtöbb támogató szervezetet mozgósítják annak érdekében, hogy gyakorlati és aktív támogatást nyújtsanak. A civil társadalmi felmérés azon válaszadóinak 85%-a, akik korábban egy adott európai polgári kezdeményezést népszerűsítettek vagy támogattak, azt állítja, hogy az érdemi támogatás nyújtása és a kampányterhek megosztása kulcsfontosságú a kampány sikeréhez. Ez azt jelenti, hogy a kampánynak a lehető legdecentralizáltabbnak kell lennie annak érdekében, hogy a partnerszervezetek magukénak érezhessék a kampányt, és képesek legyenek személyre szabni az üzeneteket és a célközönséget megszólító megközelítéseket, és ezáltal maximalizálni a potenciális aláírók hatókörét. Ezt a civil társadalmi szervezetekkel az európai polgári kezdeményezés napján tartott munkaértekezletünkön is megismételtük.

Egyes szervezetek arra is rámutattak, hogy a kampány iránti elkötelezettség érzékelt szintje miatt még nem támogatták az európai polgári kezdeményezést, különösen azon szervezetek esetében, amelyek nem uniós szinten működnek. Tekintettel azonban arra, hogy egy európai polgári kezdeményezésre irányuló kampányt decentralizálni kell, a helyi és nemzeti szinten tevékenykedő szervezetek gyakran lehetnek az európai polgári kezdeményezések legjobb multiplikátorai és támogatói, mivel képesek megszólítani a helyi embereket. A kampány iránti elkötelezettség szintje a teljes napi kampánypartnertől a támogatás gyenge jeleiig terjedhet, például a kampány hivatalos jóváhagyása és a weboldal logójának rendelkezésre bocsátása vagy a kezdeményezésről szóló tweetelés formájában. Ha egy nem kormányzati szervezet érdeklődik egy kezdeményezés témája iránt, akkor habozás nélkül részt kell vennie bármilyen módon.

A felmérés civil társadalmi válaszadói felfedtek néhány indokolt okot az európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatos aggályaikra, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy vonakodjanak a kezdeményezés támogatása iránt. Az európai polgári kezdeményezésről szóló, 2020. január 1-jén hatályba lépett új rendelet azonban számos ilyen tétlenséget megoldott. Például a felmérés válaszadóinak a központi online gyűjtési rendszerrel kapcsolatos aggályai közé tartozott a támogatókkal való kapcsolattartás képessége, az aláírókra vonatkozó statisztikák gyűjtésének képessége, valamint az aláírási eljárás egyszerűsítése. Az elmúlt években azonban a központi online gyűjtési rendszer számos olyan fejlesztést hajtott végre, amelyek eloszlatják ezeket a pontos aggályokat, amelyek itt találhatók a blogbejegyzésen.

A felmérésre adott válaszokban tízszer említették az eszköz ismeretének hiányát is. Az európai polgári kezdeményezés azonban a nem kormányzati szervezetekre támaszkodik annak érdekében, hogy Brüsszelen kívül is felhívja a figyelmet az európai polgári kezdeményezésre. Emellett a felmérésben részt vevő szervezetek 92%-a közép- vagy nagyon érdekelt volt abban, hogy az európai polgári kezdeményezés népszerűsítését beépítse saját tevékenységeibe. Arra a kérdésre, hogy a szervezeteknek milyen követelményeknek kellene megfelelniük az európai polgári kezdeményezés népszerűsítésében, a legfontosabb válaszok között szerepelt a közösségi médiában megjelenő tartalmak és grafikák vagy videók helyi nyelvükön való megjelenítése. Jó hír, hogy az európai polgári kezdeményezés kommunikációs kampánya (#EUTakeTheInitiative) többnyelvű kommunikációs anyagokat kínál, amelyeket a szervezetek és más multiplikátorok felhasználhatnak az európai polgári kezdeményezés üzenetének terjesztésére, ezáltal segítve a tudatosság növelését. Itt található.

A válaszadók által felvetett aggályok némelyike az európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatos elavult tényeken, illetve az európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatos félreértéseken is alapult, például a sikeres európai polgári kezdeményezések nyomon követésével kapcsolatban. Ez a Mythbusters oldal az európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatos benyomások egy részét tárgyalja.

Az európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatban a válaszadók további javaslatai közé tartozott például a kezdeményezések valamennyi uniós nyelvre történő lefordítására irányuló felhívás, egy központi online gyűjtési rendszer létrehozására irányuló felhívás, amely lehetővé teszi az aláírások online gyűjtését, lehetővé teszi az aláírások offline gyűjtését, lehetővé teszi a szervezők számára, hogy megválaszthassák saját kezdési időpontjukat, nyilvános meghallgatást tartottak az Európai Parlamentben és lehetővé teszik az Európai Parlament számára, hogy szavazzon a kezdeményezésről, valamint egy hivatalos támogató központ létrehozását. Ezek a szolgáltatások és eljárások már most is léteznek és igénybe vehetők, ami azt mutatja, hogy az európai polgári kezdeményezés hosszú utat tett meg 10 éve!

 

Kérdései vannak azzal kapcsolatban, hogyan bővítheti hálózatát vagy hogyan találhat kampánypartnereket? Kérdezzen bennünket a fórum Seek Advice szekciójában!

További információk a sikeres kampányokról

Tanácsokat talál arról, hogyan kereshet partnereket

 

Daniela

 

Közreműködők

Daniela Vancic

Daniela Vancic a Democracy International európai programmenedzsere, ahol érdekképviseleti kampányokat folytat a polgárok uniós szintű részvételének növelése érdekében, többek között lobbitevékenységet folytat az európai polgári kezdeményezés jobb végrehajtása érdekében.

Categories
Bevált módszerek

Szóljon hozzá!

Észrevételek beírásához kérjük, jelentkezzen be vagy regisztráljon.
Felelősségkizáró nyilatkozat: Az európai polgári kezdeményezés fórumán megosztott vélemények kizárólag a véleménynyilvánító személy álláspontját tükrözik, és semmiképp sem tekinthetők sem az Európai Bizottság, sem az Európai Unió hivatalos álláspontjának.
Készen áll egy kezdeményezés regisztrálására? Támogatni szeretné valamelyik kezdeményezést? Bővebb információra van szüksége jelenlegi vagy korábbi kezdeményezésekről?