Ugrás a fő tartalomra
Az európai polgári kezdeményezés fóruma

Jó ruhák, méltányos díjazás: Megélhetési bért követelünk a ruházatot készítő emberektől

Frissítés dátuma: 17/01/2023

A szegénység elleni bérek a divatiparban!

A divat a bolygó egyik legegyenlőtlenebb iparága. A világ leggazdagabb népei közül néhányan összegyűltek a divat-kiskereskedelem milliárdos vagyonából, amely a gyors divattól a luxusig terjed. Ugyanakkor az ilyen ruházatot készítő emberek milliói – főként fiatal színes nők – olyan kevés jövedelemre tesznek szert, hogy nem tudják kielégíteni alapvető szükségleteiket. Az európai polgári kezdeményezés véget kíván vetni ennek.

A ruhaipari munkások a világ minden táján túlzsúfolt otthonokban élnek, és betegkor nem részesülnek orvosi ellátásban. Időhiányosak és pénzhiányosak is. A büszke, néha heti 80 óránál hosszabb munkaidőre csak az ülések befejezéséhez van szükség.

A divatiparban a szegénységből származó bérek nem elkerülhetetlenek – az ágazat évente 1,6 billió euró felett áll. A szegénységből származó bérek diagnosztikája sokkal inkább a hatalmas lelkesedés és kizsákmányolás eredménye. Az Oxfam által közzétett dokumentum szerint mindössze négy nap múlva egy vezető vezérigazgató keresi azt, amit egy bangladesi ruhaipari munkavállaló egész élete során keresni fog.

Minimálbérek kontra létminimumok

Világszerte emberek milliói készítik ruhánkat. A túlnyomó többség olyan keveset keres, hogy szegénységben rekedjen. A divatrendelők vonzása és megtartása érdekében számos ruhagyártó ország vonakodik emelni a minimálbéreket, még akkor is, ha a minimálbérek szegénységi ráták.

Ráadásul a munkaerő-felvételi díjak, a kifizetetlen túlórák, a bérlopás és egyéb munkajogi jogsértések miatt sok munkavállaló a jogszabályban meghatározott minimumnál kevesebbet keres. Ez különösen igaz a divatellátási láncok kiszolgáltatott és rejtett munkavállalóira, például a háztartási dolgozókra. Egyes termelő országokban még csak nem is léteznek jogszabályban meghatározott minimálbérek.

Ezért van szükségünk a megélhetést biztosító bérekre vonatkozó olyan jogszabályokra, amelyek a tisztességes életszínvonalat biztosító tisztességes bérek hiteles referenciaértékein alapulnak. A minimálbértől eltérően a létminimum olyan bér, amely lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy saját magukról és eltartottjuk alapvető szükségleteiről – többek között élelmezésről, lakhatásról, oktatásról és egészségügyi ellátásról, valamint váratlan események esetén bizonyos diszkrecionális jövedelemről – gondoskodjanak. A megélhetési bért egy legfeljebb 48 órás rendes munkahéten, a bónuszok, juttatások vagy túlórák előtt és adózás után kapjuk meg.

A „Jó ruhák, a méltányos fizetés” kezdeményezés mögött álló polgárok rendszerváltást követelnek. Ez a csoport az EU egész területéről származó, a civil társadalomra, az üzleti életre, a tudományos életre vagy a kormányzatra kiterjedő háttérrel rendelkező polgárokból áll. Rendkívül fontos, hogy mindannyian egységesen gondolkodnak a ruhaipari munkavállalók igazságosságáról és a divat ellátási láncaiban a méltányos díjazásról.

A szegénységi bér divatban nem újdonság. Ez olyan igazságtalanság, amely évtizedek óta állandósult és romlik. Amíg a divat ellátási láncai szabályozatlanok maradnak, a ruházatot készítő emberek munkajogi megsértése továbbra is fennáll. Elfogadhatatlan, hogy az EU, amely a hivatalos adatok szerint a világ legnagyobb ruhaimportőre, nem tesz érdemi lépéseket a dolgok megváltoztatása érdekében.

Ezért jött létre a Good Clothes, a Fair Pay koalíció azért, hogy európai polgári kezdeményezést hozzon létre, amelyben felkéri az Európai Bizottságot, hogy vezessen be a létminimumra vonatkozó jogszabályokat a ruházati, textil- és cipőiparban. Arra törekszünk, hogy 2023 júliusáig 1 millió aláírást mozgósítsunk az uniós polgároktól annak érdekében, hogy olyan jogszabályokat szorgalmazzunk, amelyek előírják a vállalatok számára, hogy ellátási láncaikban a tisztességes bérek átvilágítását végezzék el. Eddig több mint 100,000 aláírást gyűjtöttünk össze. Ez egy nagyszerű kezdet, de még sok a tennivalónk.

A „Jó ruhák, tisztességes fizetés” kampány társvezetőjeként személyesen hálás vagyok az európai polgári kezdeményezés közösségének azért, mert ennyire bőkezű tanácsokkal és meglátásokkal rendelkezik. Az európai polgári kezdeményezés korábbi és jelenlegi más kampányaival folytatott beszélgetéseink alapján az egyik kiemelt terület számunkra célzott levelezés, mivel hallottuk, hogy ezek mennyire kritikusak az 1 millió feletti küszöbérték eléréséhez. A világ legnagyobb divataktivista mozgalomaként a Fashion Revolution szerencsés volt, hogy már most is van egy platform és egy elkötelezett közösség, amely segít minket. Mivel azonban legnagyobb közösségünk az Egyesült Királyságban található, és ezért nem tudunk aláírni, az uniós polgárokhoz intézett levelek valóban fontosak a szükséges aláírások mozgósításához.

A megélhetést biztosító bérek mint támogató jogok

Jogalkotási javaslatunk elfogadása esetén több millió ruhaipari dolgozó, családja, sőt egész közösség kiemelheti magát a szegénységből. A szegénység enyhítése önmagában is átalakító hatású. Hihetetlenül inspiráló azonban annak mérlegelése, hogy a megélhetést biztosító bérek milyen szélesebb körű pozitív hatásokkal járnak a ruházatot készítő emberekre nézve. A megélhetést biztosító bérek enyhítenék az időszegénységet, amellyel jelenleg több millió ruhaipari munkavállaló szembesül, ami azt jelenti, hogy már nem kényszerülnek arra, hogy nagyon hosszú órákat dolgozzanak csupán a megélhetés érdekében. A szegénység a gyermekmunka és a nemi alapú erőszak egyik kiváltó oka, ezért a létminimum lehetővé teszi a nők számára, hogy biztonságos életet éljenek, és növeli annak valószínűségét, hogy a gyermekek befejezik az iskolát.

Mi több, tudjuk, hogy a megélhetési bér fizetése az egyik leghatékonyabb módja a divatipar lelassításának, valamint a divatipar által jelenleg termelt túltermelés és túlzott pazarlás csökkentésének. A munkavállalók igazságszolgáltatása az éghajlati igazságosság.

Cselekedj most!

Ha Ön uniós polgár, kérjük, szólaljon fel afairpay.eu címre, és írja alá nevét. Ha Ön nem uniós polgár, kérjük, segítsen a kampánynak a közösségi médiában, valamint az uniós barátokkal és családdal való megosztásában.

 

Látogasson el a kezdeményezés honlapjára: www.goodclothesfairpay.eu

Látogasson el a kezdeményezés hivatalos oldalára: https://europa.eu/citizens-initiative/initiatives/details/2022/000004_en

 

Author of Blog Post - Ciara Barry

Közreműködők

Ciara Barry

Ciara Barry a Fashion Revolution-nak, a világ legnagyobb divataktivista mozgalomának politikai és kampánymenedzsere. Társvezetője a „ Jó ruhák, tisztességes fizetés” elnevezésű aláírási kampánynak, és a divatát érintő éves globális átláthatósági index szerzője és vezető kutatója is. Igazán szenvedélyes a nemek közötti egyenlőség és a nők társadalmi szerepvállalásának növelése iránt a divatellátási láncokban, amelyek világszerte a nők egyik fő munkáltatói.

Szóljon hozzá!

Észrevételek beírásához kérjük, jelentkezzen be vagy regisztráljon.
Felelősségkizáró nyilatkozat: Az európai polgári kezdeményezés fórumán megosztott vélemények kizárólag a véleménynyilvánító személy álláspontját tükrözik, és semmiképp sem tekinthetők sem az Európai Bizottság, sem az Európai Unió hivatalos álláspontjának.
Készen áll egy kezdeményezés regisztrálására? Támogatni szeretné valamelyik kezdeményezést? Bővebb információra van szüksége jelenlegi vagy korábbi kezdeményezésekről?