Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών

Good Clothes, Δίκαιη αμοιβή: Ζητούμε μισθούς διαβίωσης για τους ανθρώπους που κάνουν τα ρούχα μας

Επικαιροποιήθηκε στις: 17/01/2023

Εξάλειψη των μισθών φτώχειας στη βιομηχανία μόδας!

Η μόδα είναι μία από τις πιο άνισες βιομηχανίες στον πλανήτη. Ορισμένοι από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο έχουν κερδίσει τις πλούσιες περιουσίες τους στο λιανικό εμπόριο μόδας, με γρήγορη μόδα έως πολυτέλεια. Ωστόσο, εκατομμύρια άνθρωποι που παράγουν αυτά τα ρούχα — κυρίως νεαρές έγχρωμες — κερδίζουν τόσο ελάχιστα που δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών θέλει να θέσει τέλος σε αυτό.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της ένδυσης σε ολόκληρο τον κόσμο παραλείπουν γεύματα, ζουν σε υπερπλήρεις κατοικίες και στερούνται ιατρικής περίθαλψης όταν είναι άρρωστοι. Είναι χρονικά πενιχρά, καθώς και φτωχά σε χρήμα. Οι ώρες εργασίας, μερικές φορές περισσότερες από 80 ώρες την εβδομάδα, είναι απαραίτητες μόνο για την ολοκλήρωση των εργασιών.

Οι μισθοί φτώχειας στη βιομηχανία της μόδας δεν είναι αναπόφευκτοι — ο κλάδος μετατοπίζεται πάνω από 1.6 τρισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αντιθέτως, οι μισθοί φτώχειας με τη μόδα είναι αποτέλεσμα τεράστιας ανάπτυξης και εκμετάλλευσης. Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε η Oxfam, σε μόλις τέσσερις ημέρες, ένας ανώτατος διευθύνων σύμβουλος μόδας κερδίζει τι θα κερδίσει μια εργαζόμενη στον τομέα της ένδυσης στο Μπανγκλαντές καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της.

Κατώτατοι μισθοί έναντι ημερομισθίων διαβίωσης

Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως φτιάχνουν τα ρούχα μας. Η συντριπτική πλειοψηφία τους κερδίζει τόσο λίγα που είναι παγιδευμένα στη φτώχεια. Σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν και να διατηρήσουν παραγγελίες μόδας, πολλές χώρες παραγωγής ειδών ένδυσης διστάζουν να αυξήσουν τους κατώτατους μισθούς — ακόμη και όταν οι κατώτατοι μισθοί είναι μισθοί φτώχειας.

Επιπλέον, λόγω των τελών πρόσληψης, των ανεξόφλητων υπερωριών, της κλοπής μισθών και άλλων παραβιάσεων των εργασιακών δικαιωμάτων, πολλοί εργαζόμενοι καταλήγουν να αμείβονται λιγότερο από το ελάχιστο νόμιμο όριο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ευάλωτους και κρυφούς εργαζομένους στις αλυσίδες εφοδιασμού μόδας, όπως οι κατ’ οίκον εργαζόμενοι. Σε ορισμένες χώρες παραγωγής, δεν υπάρχουν καν νόμιμοι κατώτατοι μισθοί.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειαζόμαστε νομοθεσία σχετικά με τους μισθούς διαβίωσης, η οποία θα βασίζεται σε αξιόπιστα κριτήρια αναφοράς για δίκαιες αμοιβές που θα απελευθερώνουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Σε αντίθεση με τον κατώτατο μισθό, ο μισθός διαβίωσης είναι ένας μισθός που επιτρέπει στους εργαζομένους να καλύπτουν τον εαυτό τους και τις βασικές ανάγκες του εξαρτώμενου από αυτούς προσώπου — συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, της στέγασης, της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και κάποιου εισοδήματος διακριτικής ευχέρειας για απρόβλεπτα γεγονότα. Ο μισθός διαβίωσης αμείβεται σε μια κανονική εβδομάδα εργασίας που δεν υπερβαίνει τις 48 ώρες και καταβάλλεται πριν από τα επιμίσθια, τα επιδόματα ή τις υπερωρίες και μετά τους φόρους.

Οι πολίτες πίσω από την πρωτοβουλία «Good Clothes, Fair Pay Initiative» απαιτούν αλλαγή συστήματος. Ηομάδα αυτή αποτελείται από πολίτες από όλη την ΕΕ που προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών, τις επιχειρήσεις, την ακαδημαϊκή κοινότητα ή την κυβέρνηση. Είναι καθοριστικής σημασίας το γεγονός ότι όλοι είναι ενωμένοι στο όραμά τους για δικαιοσύνη των εργαζομένων στον τομέα της ένδυσης και δίκαιη αμοιβή στις αλυσίδες εφοδιασμού μόδας.

Η φτώχεια στη μόδα δεν είναι καινούργια. Πρόκειται για μια αδικία που εξακολουθεί να υφίσταται — και επιδεινώνεται — εδώ και δεκαετίες. Όσο οι αλυσίδες εφοδιασμού της μόδας παραμένουν ανεξέλεγκτες, θα συνεχιστούν οι παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων για τα άτομα που κάνουν τα ρούχα μας. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η ΕΕ, η οποία σύμφωνα με επίσημα στοιχεία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ενδυμάτων στον κόσμο, δεν αναλαμβάνει ουσιαστική δράση για την αλλαγή των πραγμάτων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο συνασπισμός « Good Clothes, Fair Pay Coalition» συνήλθε για να σχηματίσει μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών για να καλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεσπίσει νομοθεσία σχετικά με τις αποδοχές διαβίωσης στους τομείς της ένδυσης, της κλωστοϋφαντουργίας και της υπόδησης. Αγωνιζόμαστε για την κινητοποίηση 1 εκατομμυρίων υπογραφών από πολίτες της ΕΕ έως τον Ιούλιο του 2023, προκειμένου να ασκηθεί πίεση για τη θέσπιση νομοθεσίας που απαιτεί από τις εταιρείες να επιδεικνύουν δέουσα επιμέλεια όσον αφορά τις αποδοχές διαβίωσης στις αλυσίδες εφοδιασμού τους. Μέχρι στιγμής έχουμε συγκεντρώσει πάνω από 100,000 υπογραφές. Πρόκειται για μια μεγάλη αρχή, αλλά δεν έχουμε ακόμη πολύ δρόμο.

Ως συνεπικεφαλής της εκστρατείας «Good Clothes, Fair Pay», είμαι προσωπικά απίστευτος ευγνώμων στην κοινότητα της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών για το γεγονός ότι διαθέτω τόσο γενναιόδωρες συμβουλές και πληροφορίες. Με βάση τις συζητήσεις που είχαμε με άλλες εκστρατείες ΕΠΠ, στο παρελθόν και στο παρόν, ένας τομέας εστίασης για εμάς είναι οι ειδικές ταχυδρομικές αποστολές, καθώς έχουμε ακούσει πόσο κρίσιμες είναι αυτές οι εκστρατείες για την επίτευξη του ορίου των 1 εκατομμυρίων +. Ως το μεγαλύτερο κίνημα του ακτιβισμού της μόδας στον κόσμο, η FļRevolution ήταν τυχερή να διαθέτει ήδη μια πλατφόρμα και μια κοινότητα που θα μας βοηθήσει να μας βοηθήσουμε. Ωστόσο, δεδομένου ότι η μεγαλύτερη κοινότητά μας έχει την έδρα της στο Ηνωμένο Βασίλειο και, ως εκ τούτου, δεν είναι σε θέση να υπογράψει, οι ειδικές ταχυδρομικές αποστολές προς τους πολίτες της ΕΕ είναι πραγματικά σημαντικές για την κινητοποίηση των υπογραφών που χρειαζόμαστε.

Οι αποδοχές διαβίωσης ως ευνοϊκό δικαίωμα

Η νομοθετική μας πρόταση, εάν εγκριθεί, θα επιτρέψει σε εκατομμύρια εργαζομένους στον τομέα της ένδυσης να βγουν από τη φτώχεια, τις οικογένειές τους και ακόμη και ολόκληρες κοινότητες. Η ανακούφιση της φτώχειας είναι από μόνη της μετασχηματιστική. Ωστόσο, είναι απίστευτα εμπνευσμένο να ληφθούν υπόψη οι ευρύτερες θετικές επιπτώσεις που θα έχουν οι μισθοί διαβίωσης στους ανθρώπους που κάνουν τα ρούχα μας. Οι μισθοί διαβίωσης θα αμβλύνουν τη φτώχεια του χρόνου που αντιμετωπίζουν σήμερα εκατομμύρια εργαζόμενοι στον τομέα της ένδυσης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι πλέον υποχρεωμένοι να εργάζονται πολύ πολλές ώρες μόνο για να καλύψουν το τέλος τους. Η φτώχεια αποτελεί βασική αιτία της παιδικής εργασίας και της έμφυλης βίας και, ως εκ τούτου, οι μισθοί διαβίωσης θα δώσουν στις γυναίκες τη δυνατότητα να ζουν ασφαλείς και σίγουρες ζωές και θα αυξήσουν την πιθανότητα να ολοκληρώσουν τα παιδιά το σχολείο.

Επιπλέον, γνωρίζουμε ότι η πληρωμή των μισθών των ενδυμάτων μας είναι ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους για την επιβράδυνση της βιομηχανίας της μόδας και τη μείωση της υπερπαραγωγής και των υπερβολικών αποβλήτων που παράγει σήμερα η βιομηχανία της μόδας. Η δικαιοσύνη των εργαζομένων είναι η κλιματική δικαιοσύνη.

Αναλάβετε δράση τώρα!

Εάν είστε πολίτης της ΕΕ, παρακαλείστε να σας αποστείλετε το «goodclothesfair pay.eu» και να υπογράψετε το όνομά σας. Εάν δεν είστε πολίτης της ΕΕ, βοηθήστε μας να διαδώσουμε το μήνυμα μοιραζόμενοι την εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στους φίλους και την οικογένειά σας στην ΕΕ.

 

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο της πρωτοβουλίας εδώ: www.goodclothesfairpay.eu

Επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα της πρωτοβουλίας εδώ: https://europa.eu/citizens-initiative/initiatives/details/2022/000004_en

 

Author of Blog Post - Ciara Barry

Συντελεστές

Ciara Barry

Η Ciara Barry είναι η Διευθύντρια Πολιτικής και Εκστρατειών στο FļRevolution, το μεγαλύτερο κίνημα ακτιβισμού της μόδας στον κόσμο. Ηγείται από κοινού της εκστρατείας υπογραφής «Good Clothes, Fair Pay» και είναι επίσης συγγραφέας και επικεφαλής ερευνητής για τον ετήσιο Παγκόσμιο Δείκτη Διαφάνειας Πραγμάτων. Εκφράζει πραγματικά πάθος για την ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών στις αλυσίδες εφοδιασμού μόδας, οι οποίες αποτελούν σημαντικό εργοδότη γυναικών παγκοσμίως.

Αφήστε ένα σχόλιο

Για να προσθέσετε τα σχόλιά σας, πρέπει να γίνει η ταυτοποίησή σας ή να εγγραφείτε.
Δήλωση αποποίησης ευθύνης: Τα σχόλια που διατυπώνονται στο φόρουμ της ΕΠΠ αντανακλούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι αντανακλούν τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είστε έτοιμοι να καταχωρίσετε την πρωτοβουλία σας; Θέλετε να υποστηρίξετε μια πρωτοβουλία; Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τρέχουσες ή παλαιότερες πρωτοβουλίες;