Gå til hovedindholdet
Forum for det europæiske borgerinitiativ

God beklædning, fair løn: Vi kræver lønninger, vi kan leve af, til de mennesker, der fremstiller vores tøj

Opdateret den: 17/01/2023

Slut med fattigdomslønnen i modeindustrien!

Mode er en af de mest ulige industrier på planeten. Nogle af de rigeste mennesker i verden har samlet deres milliardære formuer inden for modedetailhandel, der spænder fra hurtig mode til luksus. Alligevel tjener millioner af mennesker, der får dette tøj — hovedsagelig unge farvede kvinder — så lidt, at de ikke kan opfylde deres grundlæggende behov. Vores europæiske borgerinitiativ ønsker at sætte en stopper for dette.

Tekstilarbejdere over hele verden skipper måltider, bor i overfyldte hjem og mangler lægebehandling, når de er syge. De er både tidsfattige og økonomisk fattige. Det er nødvendigt at rydde arbejdstiden, nogle gange mere end 80 timer om ugen, blot for at få det til at løbe rundt.

Fattigdomslønninger i modeindustrien er ikke uundgåelige — industrien fylder over en iøjnefaldende vanding på 1.6 billioner EUR om året. Løn til fattigdom i mode er snarere et resultat af en enorm grådighed og udnyttelse. Ifølge et dokument udgivet af Oxfam tjener en topmodeadministrerende direktør på blot fire dage, hvad en beklædningsarbejder i Bangladesh vil tjene i hele sin levetid.

Mindstelønninger i forhold til lønninger, som man kan leve af

Millioner af mennesker på verdensplan laver vores tøj. Langt størstedelen tjener så lidt, at de er fanget i fattigdom. I et forsøg på at tiltrække og fastholde modeordrer er mange tekstilproduktionslande tilbageholdende med at hæve mindstelønnen — selv når mindstelønssatserne er fattigdomslønssatser.

På grund af rekrutteringsgebyrer, ubetalt overarbejde, løntyveri og andre krænkelser af arbejdstagerrettigheder ender mange arbejdstagere desuden med at tjene mindre end det lovbestemte minimum. Dette gælder især for sårbare og skjulte arbejdstagere i modeforsyningskæder, såsom hjemmearbejdere. I nogle produktionslande findes der end ikke lovbestemte mindstelønninger.

Derfor har vi brug for lovgivning om lønninger, vi kan leve af, og som bygger på troværdige benchmarks for en rimelig løn, der skaber en anstændig levestandard. I modsætning til en mindsteløn er en løn, der muliggør et eksistensminimum, en løn, der giver arbejdstagerne mulighed for at forsørge sig selv og deres forsørgelsesberettigede personers basale behov — herunder mad, bolig, uddannelse og sundhedspleje samt en vis skønsmæssig indkomst i tilfælde af uventede begivenheder. En løn, man kan leve af, optjenes inden for en standardarbejdsuge på højst 48 timer og optjenes før bonusser, godtgørelser eller overarbejde og efter skat.

Borgerne bag Good Clothes, Fair Pay Initiative, kræver en systemændring. Denne gruppe består af borgere fra hele EU med en baggrund, der spænder over civilsamfundet, erhvervslivet, den akademiske verden eller regeringen. Det er afgørende, at de alle er forenet i deres vision om retfærdighed for tekstilarbejdere og rimelig løn i modeforsyningskæder.

Fattigdomsløn i mode er ikke ny. Det er en uretfærdighed, der har været vedvarende — og forværret — i årtier. Så længe modeforsyningskæderne forbliver uregulerede, vil der fortsat ske krænkelser af arbejdstagernes rettigheder for de mennesker, der fremstiller vores tøj. Det er uacceptabelt, at EU, som ifølge officielle data er verdens største importør af tøj, ikke gør noget meningsfuldt for at ændre tingene.

Derfor mødtes koalitionen Good Clothes, Fair Pay Coalition, for at danne et europæisk borgerinitiativ for at opfordre Kommissionen til at indføre lovgivning om løn, der muliggør et eksistensminimum, i beklædnings-, tekstil- og fodtøjssektoren. Vi kæmper for at mobilisere 1 mio. underskrifter senest i juli 2023 fra EU-borgere for at presse på for lovgivning, der kræver, at virksomheder skal udvise rettidig omhu i deres forsyningskæder, når de lever. Indtil videre har vi indsamlet over 100,000 underskrifter. Det er en fantastisk start, men der er lang vej endnu.

Som medleder af kampagnen "Good Clothes", "Fair Pay signature", er jeg personligt utroligt taknemmelig for det europæiske borgerinitiativs fællesskab for at være så generøs med råd og indsigt. På grundlag af de samtaler, vi har haft med andre ECI-kampagner, både tidligere og nuværende, er et fokusområde for os dedikeret post, da vi har hørt, hvor kritiske disse er for at nå tærsklen på 1 mio. +. Som verdens største bevægelse for modeaktivisme var Fashion Revolution heldig allerede at have en platform og engageret fællesskab til at hjælpe os. Da vores største fællesskab er baseret i Det Forenede Kongerige og derfor ikke er i stand til at underskrive, er dedikerede forsendelser til EU-borgere imidlertid virkelig vigtige for at mobilisere de underskrifter, vi har brug for.

Løn, man kan leve af, som en understøttende rettighed

Vores lovgivningsforslag vil, hvis det vedtages, gøre det muligt for millioner af tekstilarbejdere at løfte sig selv, deres familier og endda hele samfund ud af fattigdom. Bekæmpelse af fattigdom er i sig selv en forandring. Men det er utroligt inspirerende at overveje de bredere positive virkninger, som lønninger, der muliggør et eksistensminimum, vil få for de mennesker, der fremstiller vores tøj. Lønninger, som man kan leve af, vil afhjælpe den tids fattigdom, som millioner af tekstilarbejdere i øjeblikket står over for, hvilket betyder, at de ikke længere er tvunget til at arbejde meget længe, blot for at få dem til at løbe rundt. Fattigdom er en grundlæggende årsag til børnearbejde og kønsbaseret vold, og lønninger, der muliggør et eksistensminimum, vil sætte kvinder i stand til at leve et sikkert liv og øge sandsynligheden for, at børn afslutter skolen.

Desuden ved vi, at betaling af de mennesker, der får vores tøj til et eksistensminimum, er en af de mest effektive metoder til at bremse modeindustrien og reducere overproduktion og overdrevent affald, som modeindustrien i øjeblikket genererer. Arbejdstagernes retfærdighed er klimaretfærdighed.

Skriv handling nu!

Hvis du er EU-borger, bedes du gå i spidsen til Good clothesfairpay.eu og underskrive dit navn. Hvis du ikke er EU-borger, kan du hjælpe os med at sprede budskabet ved at dele kampagnen på de sociale medier og med dine venner og familie i EU.

 

Besøg initiativets websted her: www.goodclothesfairpay.eu

Besøg initiativets officielle side her: https://europa.eu/citizens-initiative/initiatives/details/2022/000004_en

 

Author of Blog Post - Ciara Barry

Blogartikelforfattere

Ciara Barry

Ciara Barry er leder af politik og kampagner ved Fashion Revolution, verdens største bevægelse for modeaktivisme. Hun står i spidsen for signaturkampagnen for Good Clothes, Fair Pay, og er også forfatter og førende forsker til det årlige Global Fashion Transparency Index. Hun er virkelig engageret i ligestilling mellem kønnene og styrkelse af kvinders indflydelse og status i modeforsyningskæder, som er en vigtig arbejdsgiver for kvinder på verdensplan.

Skriv en kommentar

For at tilføje kommentarer, skal du logge ind eller registrere dig.
Ansvarsfraskrivelse: De holdninger, der gives udtryk for i forummet for det europæiske borgerinitiativ, er alene udtryk for forfatternes synspunkter og kan ikke på nogen måde anses for at afspejle Europa-Kommissionens eller EU's holdning.
Er du klar til at registrere dit borgerinitiativ? Vil du skrive under på et borgerinitiativ? Vil du gerne vide mere om nuværende eller tidligere borgerinitiativer?