Preskoči na glavno vsebino
Forum evropske državljanske pobude

Poišči pomoč pri vaši evropski državljanski pobudi Idea: Koristi od brezplačnih nasvetov o pravnih vprašanjih, kampanjah in zbiranju sredstev od najboljših strokovnjakov s tega področja

Spremenjeno dne: 31/03/2020

Poišči pomoč pri vaši evropski državljanski pobudi Idea: Koristi od brezplačnih nasvetov o pravnih vprašanjih, kampanjah in zbiranju sredstev od najboljših strokovnjakov s tega področja

 

seek advice

 

Ko je leta 2012 začela veljati uredba o evropski državljanski pobudi, so se morda skeptiki in navijači ukvarjali s tem, ali je bil datum 1. april izbran naključno.

Veliko milijonov izjav o podpori in osem let pozneje je očitno, da ta priložnost za državljane, da neposredno vplivajo na politike EU, ni aprilska igra Foola. Vloženih je bilo 36 prijav za prijavo pobud, dvainsedemdeset prijav, pet pobud pa je uspešno zbralo več kot milijon podpisov.

Forum evropske državljanske pobude v podporo sedanjim in potencialnim organizatorjem zagotavlja prilagojene in neodvisne nasvete na področjih, kot so pravna vprašanja, kampanje, zbiranje sredstev ali katera koli druga pomembna tema.

V tem členu dva strokovnjaka, ki delujeta v okviru oddelka za mnenje tega foruma, opisujeta vrsto podpore, na katero lahko organizatorji računajo.

Pravno svetovanje:

Komisija lahko pobudo prijavi le, če je na področju, na katerem je pristojna za predlaganje zakonodaje. Morda imate zamisel ali razmišljate o pobudi za spremembo evropske zakonodaje, ki jo želite organizirati, vendar morda ne veste, kakšna bi bila pravna podlaga za to. Morda tudi veste, da že obstaja zakonodaja na tem področju, ki vas zanima in bi jo želeli spremeniti.

Tu sodelujemo, tj. skupina pravnih svetovalcev evropske državljanske službe, ki želi pomagati organizatorjem evropske državljanske pobude. Preučimo lahko, ali je Komisija dejansko pristojna za to, kar predlagate. Obvestili vas bomo, ali obstaja pravna podlaga za vašo pobudo, ali pa vam bomo svetovali tudi, kako prilagoditi besedilo vaše pobude, da bo imela več možnosti za uspeh v smislu prijave pri Komisiji. Ko boste predložili vprašanje, bomo preučili tudi, ali je že obstajala pobuda o isti zadevi in ali obstaja zakonodaja EU na tem področju. Tako boste prihranili veliko časa. 

Naš nasvet je neodvisen od Evropske komisije. Je prilagojen in prilagojen vašim potrebam. Konkretnejše informacije o namerah, ki jih vsebuje vaša poizvedba, natančneje so nasveti. 

Vaši zahtevki so obravnavani zaupno. Ne bodo nikoli poslani ali prikazani nikomur. To je izključno med vami in pravnimi svetovalci.

Nasveti so na voljo v vseh evropskih jezikih. Vprašanja lahko postavite, odgovor pa dobite v svojem jeziku.  Če je vaše vprašanje v angleščini, lahko svetujemo v petih delovnih dneh, vendar bomo morda potrebovali največ osem delovnih dni, če boste vprašanje zastavili v drugem jeziku.

Kampanja

Ko boste odgovorili na pravna vprašanja, boste morali razviti celovito strategijo kampanje, tukaj pa vam bomo pomagali. Najpomembnejše in najpogostejše vrste nasvetov, ki jih ponujamo, so, kako poiskati partnerje zavezništva in kako oblikovati učinkovito komunikacijsko strategijo, vendar so naši nasveti prilagojeni vašim potrebam in lahko zajemajo vse druge vidike vaše kampanje.

Na podlagi informacij, ki jih boste navedli v svoji prošnji za pomoč, bomo ocenili, kje vaša pobuda trenutno poteka in kje so možne izboljšave, ter vas obvestili o nekaj ključnih točkah, da bi ustvarili trdne temelje za vašo kampanjo, vzpostavili svoje mreže, bazo prostovoljcev ter vaše človeške in finančne vire. Svetovali bomo tudi pri razvoju vaše komunikacijske strategije, ki vam bo pomagala opredeliti ciljne skupine, potencialne navijače, verjetne izzive, nasprotnike in tveganja. Glede na temo pobude lahko predlagamo tudi možnosti za ozaveščanje na lokalni, regionalni, nacionalni in mednarodni ravni. Po potrebi bi lahko dali tudi posebne nasvete o vašem digitalnem dosegu. Lahko vam na primer posredujemo nasvete o tem, kako izboljšati svojo prisotnost na spletu, spletišče kampanje ali vaša prizadevanja v družbenih medijih.

Zbiranje sredstev

Noben načrt kampanje ni dokončan brez načrta za zbiranje sredstev. Začetek vseevropske kampanje za zbiranje vsaj milijona podpisov ni niti preprost niti poceni. Evropska državljanska pobuda se lahko začne na podlagi strogega proračuna, vendar je treba sredstva čim bolje uporabiti za načrtovanje proračuna, opredelitev možnih virov financiranja in souporabo finančnega bremena s partnerji zavezništva. 

Ponujamo nasvete o tem, kako najbolje izkoristiti navijače in partnerje, vključno s človeškimi viri, ki prispevajo k ciljem pobude, ter kako najti male in velike donatorje, kot so fundacije, posamezniki, partnerske organizacije ali množično financiranje. Zbiranje sredstev vključuje močno kampanjo in komunikacijsko strategijo, pri oblikovanju prilagojenih nasvetov pa se upošteva edinstvenost vsake pobude.

Vaše kampanje ne oblikujemo za vas, vendar vam na podlagi dolgoletnih izkušenj z evropsko državljansko pobudo ponujamo strokovne nasvete, zamisli in smernice. Priporočamo, da se pred začetkom pobude obrnete na nasvete, da boste čim prej pripravljeni na pot evropske državljanske pobude. Ne oklepajte, stopite v stik!

anna
Daniela

Avtorji člankov

Anna Nicolaou

Anna Nicolaou je odvetnica, specializirana za pravice državljanov EU. Ima več kot deset let izkušenj z zagotavljanjem individualnega svetovanja državljanom ter malim in srednjim podjetjem o njihovih pravicah v EU. 

Daniela vAnic je vodja evropskega programa pri organizaciji Democracy International, nevladni organizaciji, ki spodbuja večjo udeležbo državljanov pri političnem odločanju in ima izkušnje z evropsko državljansko pobudo od začetka orodja. Daniela ima štiri leta izkušenj s pripravo kampanj in vzpostavljanjem mrež, zadnja tri leta pa izvaja evropske kampanje pri Democracy International. Daniela se je obsežno ukvarjala z evropsko državljansko pobudo, od ponujanja nasvetov organizatorjem o kampanji in zbiranju sredstev do zavzemanja za boljše izvajanje uredbe o orodju do večje prepoznavnosti orodja med državljani.

Komentiraj

Za dodajanje komentarjev se morate avtenticirati ali registrirati.

Komentarji

Felipe Borges | 29/03/2023

Odličen članek!

Za dodajanje komentarjev se morate avtenticirati ali registrirati.
Izjava o omejitvi odgovornosti: Mnenja, izražena na forumu o evropski državljanski pobudi, odražajo izključno mnenja avtorjev in nikakor ne odražajo stališč Evropske komisije ali Evropske unije.
Želite prijaviti pobudo? Želite podpreti pobudo? Želite vedeti več o trenutnih in preteklih pobudah?