Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Să ajutăm cu inițiativa dumneavoastră cetățenească europeană Idea: Beneficiați de consiliere gratuită cu privire la chestiuni juridice, de campanii și de finanțare din partea experților principali în domeniu

Actualizat la: 31/03/2020

Să ajutăm cu inițiativa dumneavoastră cetățenească europeană Idea: Beneficiați de consiliere gratuită cu privire la chestiuni juridice, de campanii și de finanțare din partea experților principali în domeniu

 

seek advice

 

Atunci când Regulamentul privind inițiativa cetățenească europeană a intrat în vigoare, în 2012, este posibil ca atât scepticienii, cât și susținătorii să fi pus sub semnul întrebării dacă data, aprilie 1, a fost selectată în mod aleatoriu.

Multe milioane de declarații de susținere și opt ani mai târziu, este evident că această oportunitate pentru cetățeni de a avea un impact direct asupra politicilor UE nu este un joc al Foolului din aprilie. Au fost depuse nouăzeci și șase de cereri de înregistrare a inițiativelor, au fost înregistrate șaptezeci și două, iar cinci inițiative au colectat cu succes peste un milion de semnături fiecare.

Pentru a sprijini organizatorii actuali și potențiali, Forumul Inițiativei cetățenești europene oferă consiliere personalizată și independentă în domenii precum chestiuni juridice, campanii, strângerea de fonduri sau orice alte subiecte relevante.

La acest articol, doi dintre experții din spatele secțiunii „Seek Advice” a acestui forum descriu tipul de sprijin pe care se pot baza organizatorii de sprijin.

Consultanță juridică:

Comisia poate înregistra o inițiativă numai dacă se află într-un domeniu în care are competența de a propune acte legislative. Este posibil să aveți o idee sau să aveți în vedere o inițiativă de modificare a legislației europene pe care doriți să o organizați, dar este posibil să nu știți care ar fi temeiul juridic pentru aceasta. De asemenea, puteți ști că există deja unele acte legislative în acest domeniu care vă preocupă și pe care doriți să le modificați.

Aici venim – echipa Serviciului European de Acțiune Cetățenească, formată din consilieri juridici – pentru a-i ajuta pe organizatorii inițiativei cetățenești europene. Putem examina dacă ceea ce propuneți este un lucru pe care Comisia are de fapt competența să îl facă. Vă vom spune dacă există un temei juridic pentru inițiativa dumneavoastră sau vă putem recomanda, de asemenea, cu privire la modul de adaptare a formulării inițiativei dumneavoastră, astfel încât aceasta să aibă mai multe șanse de reușită în ceea ce privește înregistrarea la Comisie. După ce ați trimis întrebarea, vom examina, de asemenea, dacă a existat deja o inițiativă pe aceeași temă și dacă există o legislație UE în acest domeniu. Acest lucru vă va salva mult timp. 

Sfaturile noastre sunt independente de Comisia Europeană. Este personalizată și adaptată nevoilor dumneavoastră. Cu cât informațiile despre intențiile pe care le conține întrebarea dumneavoastră sunt mai concrete, cu atât sfaturile noastre vor fi mai specifice. 

Cererile dumneavoastră sunt tratate în deplină confidențialitate. Acestea nu vor fi trimise nicăieri și nici nu vor fi prezentate niciunei persoane. Ci doar între dumneavoastră și consilierii juridici.

Sfaturile noastre sunt furnizate în toate limbile europene. Puteți adresa întrebări și veți primi răspunsul în limba dumneavoastră.  Putem oferi această consiliere în termen de cinci zile lucrătoare dacă întrebarea dumneavoastră este în limba engleză, dar este posibil să avem nevoie de până la opt zile lucrătoare dacă adresați întrebarea dumneavoastră într-o altă limbă.

Campanie

După ce ați răspuns la întrebările dumneavoastră juridice, va trebui să elaborați o strategie de campanie cuprinzătoare și suntem aici pentru a vă ajuta. Cele mai importante și mai frecvente tipuri de consiliere pe care le oferim sunt cum să căutăm parteneri de alianță și cum să construim o strategie de comunicare eficace, dar sfaturile noastre sunt adaptate nevoilor dumneavoastră și pot acoperi orice alt aspect al campaniei dumneavoastră.

Pe baza informațiilor pe care le furnizați în cererea dumneavoastră de asistență, vom evalua stadiul actual al inițiativei dumneavoastră, unde se pot aduce îmbunătățiri, și vă vom informa cu privire la câteva puncte-cheie pentru a construi o bază solidă pentru campania dumneavoastră, pentru a construi rețelele, baza de voluntari și resursele dumneavoastră umane și financiare. De asemenea, vom oferi consiliere cu privire la elaborarea strategiei dumneavoastră de comunicare pentru a vă ajuta să identificați publicul-țintă, potențialii susținători, provocările probabile, opozanții și riscurile. În funcție de subiectul inițiativei, putem sugera, de asemenea, potențiale posibilități de informare la nivel local, regional, național și internațional. Dacă este necesar, ar putea fi oferite, de asemenea, sfaturi specifice cu privire la dimensiunea dumneavoastră digitală. De exemplu, vă putem oferi sfaturi cu privire la modul în care vă puteți îmbunătăți prezența online, site-ul campaniei sau eforturile depuse pe platformele de comunicare socială.

Strângerea de fonduri

Niciun plan de campanie nu este finalizat fără un plan de strângere de fonduri. Lansarea unei campanii la nivelul UE pentru colectarea a cel puțin 1 milioane de semnături nu este nici ușoară, nici ieftină. O inițiativă cetățenească europeană poate fi lansată pe baza unui buget de atracție, dar resursele trebuie utilizate în cel mai bun mod posibil pentru a planifica un buget, a identifica potențialele surse de finanțare și a împărți povara financiară cu partenerii de alianță. 

Oferim consiliere cu privire la modul optim de utilizare a suporterilor și a partenerilor, inclusiv a resurselor umane care contribuie la obiectivele inițiativei, și la modul în care putem găsi donatori mici și mari, cum ar fi fundații, persoane fizice, organizații partenere sau finanțatori mulțimi. Strângerea de fonduri în sine include o strategie solidă de campanie și comunicare, iar unicitatea fiecărei inițiative este luată în considerare atunci când vă creați sfaturile personalizate.

Nu concepem campania pentru dumneavoastră, dar vă oferim consiliere de specialitate, idei și orientări utilizând anii noștri de experiență în ceea ce privește inițiativa cetățenească europeană. Vă recomandăm călduros să vă adresați pentru consiliere înainte de a vă lansa inițiativa, astfel încât să puteți fi pregătiți cât mai devreme posibil în cursul călătoriei dumneavoastră în cadrul inițiativei cetățenești europene. Așadar, nu ezitați, luați legătura acum!

anna
Daniela

Autori

Anna Nicolaou

Anna Nicolaou este un avocat specializat în drepturile cetățenilor UE. Are peste 10 ani de experiență în furnizarea de consiliere personalizată direct cetățenilor și IMM-urilor cu privire la drepturile lor în UE. 

Daniela vAnic este managerul de program european din cadrul Democracy International, un ONG care promovează o participare mai puternică a cetățenilor la procesul decizional politic, cu experiență în ceea ce privește inițiativa cetățenească europeană încă de la crearea instrumentului. Daniela are patru ani de experiență în crearea de campanii și rețele. În ultimii trei ani, a organizat campaniile europene ale Democracy International. Daniela a lucrat pe scară largă la inițiativa cetățenească europeană, de la oferirea de consiliere organizatorilor cu privire la campanii și strângerea de fonduri, la promovarea unei mai bune puneri în aplicare a regulamentului privind instrumentul, la o mai bună cunoaștere a instrumentului de către cetățeni

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.

Comentarii

Felipe Borges | 29/03/2023

Articol minunat!

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.
Sunteți gata să vă înregistrați inițiativa? Doriți să susțineți o inițiativă? Vreți să aflați mai multe despre anumite inițiative actuale sau încheiate?