Ugrás a fő tartalomra
Az európai polgári kezdeményezés fóruma

Kérjen segítséget az Ön európai polgári kezdeményezésének ötletében: A jogi kérdésekkel, a kampányokkal és a forrásszerzéssel kapcsolatos szabad tanácsadásban való részesülés a terület legjobb szakértőitől

Frissítés dátuma: 31/03/2020

Kérjen segítséget az Ön európai polgári kezdeményezésének ötletében: A jogi kérdésekkel, a kampányokkal és a forrásszerzéssel kapcsolatos szabad tanácsadásban való részesülés a terület legjobb szakértőitől

 

seek advice

 

Amikor az európai polgári kezdeményezésről szóló rendelet 2012-ben hatályba lépett, előfordulhat, hogy mind a szkeptikusok, mind a támogatók attól függnek, hogy az április 1-jei időpontot véletlenszerűen választották-e ki.

Több millió támogató nyilatkozat és nyolc évvel később nyilvánvaló, hogy ez a polgárok számára biztosított azon lehetőség, hogy közvetlen hatást gyakoroljanak az uniós politikákra, nem az áprilisi Fool játéka. Kilencvenhat kezdeményezésre irányuló regisztrációs kérelmet nyújtottak be, hetvenkettőt regisztráltak, öt kezdeményezés pedig több mint egymillió aláírást gyűjtött össze sikeresen.

A jelenlegi és a potenciális szervezők támogatása érdekében az európai polgári kezdeményezés fóruma testre szabott és független tanácsadást nyújt olyan területeken, mint a jogi kérdések, a kampányok, az adománygyűjtés vagy bármely más releváns téma.

Ebben a cikkben a fórum „Seek Advice” szekciója mögött álló szakértők közül kettő ismerteti, hogy a szervezők milyen típusú támogatásra számíthatnak.

Jogi tanácsadás:

A Bizottság csak akkor vehet nyilvántartásba egy kezdeményezést, ha az olyan területen van, ahol jogalkotási javaslatot tehet. Elképzelhető, hogy van ötlete, vagy fontolóra veheti az európai jogszabályok módosítására irányuló kezdeményezést, amelyet szervezni kíván, de előfordulhat, hogy nem tudja, mi lenne ennek jogalapja. Azt is tudja, hogy az Ön számára aggodalomra okot adó területen már létezik néhány jogszabály, amelyet módosítani szeretne.

Itt vagyunk – az Európai Polgári Akciószolgálat jogi tanácsadókból álló csoportja –, hogy segítséget nyújtsunk az európai polgári kezdeményezések szervezőinek. Megvizsgálhatjuk, hogy az Ön javaslata valóban a Bizottság hatáskörébe tartozik-e. Tájékoztatjuk, hogy van-e jogalapja a kezdeményezésnek, vagy tanácsokkal szolgálunk arra vonatkozóan is, hogyan igazítsa ki a kezdeményezés szövegét annak érdekében, hogy az sikeres legyen a Bizottságnál való nyilvántartásba vétel tekintetében. Kérdésének benyújtását követően azt is megvizsgáljuk, hogy volt-e már kezdeményezés ugyanezzel a témával kapcsolatban, és létezik-e erre a témára vonatkozó hatályos uniós jogszabály. Ez sok időt takarít meg Önnek. 

Tanácsaink függetlenek az Európai Bizottságtól. Személyre szabott és az Ön igényeihez szabott. Minél konkrétabbak az Ön megkeresésének szándékaira vonatkozó információk, annál konkrétabb tanácsokat adunk. 

Kéréseit teljes titoktartás mellett kezeljük. Ezeket sehol ne küldjük el, se ne mutassák ki senkinek. Ez kizárólag Ön és a jogi tanácsadók között zajlik.

Tanácsainkat az összes európai nyelven biztosítjuk. Felteheti kérdéseit, és a választ az Ön nyelvén kapja meg.  Amennyiben az Ön kérdése angol nyelven érkezik, öt munkanapon belül tudunk tanácsot adni, de előfordulhat, hogy legfeljebb nyolc munkanapra van szükség, ha más nyelven teszi fel kérdését.

Kampányolás

Miután megválaszolja jogi kérdéseit, átfogó kampánystratégiát kell kidolgoznia, és itt segítünk. Az általunk kínált legfontosabb és legelterjedtebb tanácsadás az, hogyan keressünk szövetséges partnereket, és hogyan építsünk ki hatékony kommunikációs stratégiát, de tanácsaink az Ön igényeihez igazodnak, és a kampány bármely más aspektusára is kiterjedhetnek.

A segítségnyújtás iránti kérelmében megadott információk alapján értékeljük, hogy az Ön kezdeményezése hol tart jelenleg, hol van még mit javítani, és tájékoztatjuk Önt néhány kulcsfontosságú pontról annak érdekében, hogy szilárd alapot teremtsünk a kampányhoz, kiépítsük hálózataikat, önkénteseik bázisát, valamint emberi és pénzügyi erőforrásaidat. Emellett tanácsot adunk az Ön kommunikációs stratégiájának kidolgozásához, hogy segítsen azonosítani a célközönséget, a potenciális támogatókat, a valószínű kihívásokat, az ellenfeleket és a kockázatokat. A kezdeményezés témájától függően lehetséges helyi, regionális, nemzeti és nemzetközi tájékoztatási lehetőségeket is javasolhatunk. Szükség esetén konkrét tanácsokat is adhatunk az Ön digitális elérésével kapcsolatban. Tippeket adhatunk például arra vonatkozóan, hogyan javíthatja online jelenlétét, a kampány weboldalát vagy a közösségi médiában tett erőfeszítéseit.

Adománygyűjtés

Adománygyűjtési terv nélkül egyetlen kampányterv sem készült el. A legalább 1 millió aláírás összegyűjtésére irányuló uniós szintű kampány indítása nem könnyű, és nem is olcsó. Az európai polgári kezdeményezés elindítható a cipős költségvetés terhére, de a forrásokat a lehető legjobban fel kell használni a költségvetés megtervezéséhez, a lehetséges finanszírozási források azonosításához és a pénzügyi terheknek a szövetség partnereivel való közös megosztásához. 

Tanácsot adunk arra vonatkozóan, hogy miként lehet a legjobban kihasználni a támogatókat és a partnereket, ideértve a kezdeményezés céljaihoz hozzájáruló emberi erőforrásokat is, és hogyan lehet kis és nagy adományozókat, például alapítványokat, egyéneket, partnerszervezeteket vagy közösségi finanszírozókat találni. Maga az adománygyűjtés erőteljes kampány- és kommunikációs stratégiát foglal magában, és a személyre szabott tanácsadás kialakításakor figyelembe veszik az egyes kezdeményezések egyediségét.

A kampányt nem alakítjuk ki Önnek, de az európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatos évek során szerzett tapasztalataink felhasználásával szakértői tanácsokat, ötleteket és iránymutatást nyújtunk Önnek. Javasoljuk, hogy a kezdeményezés elindítása előtt kérjen tanácsot, hogy minél hamarabb felkészülhessen az európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatos utazására. Habozzon, lépjen kapcsolatba most!

anna
Daniela

Közreműködők

Anna Nicolaou

Anna Nicolaou az uniós polgárok jogaira szakosodott ügyvéd. Több mint 10 éves tapasztalata van abban, hogy személyre szabott tanácsadást nyújtson közvetlenül a polgároknak és a kkv-knak az uniós jogaikkal kapcsolatban. 

Daniela vAnic a Democracy International európai programigazgatója, egy olyan nem kormányzati szervezet, amely a polgárok politikai döntéshozatalban való fokozottabb részvételét segíti elő, és az eszköz kezdete óta tapasztalattal rendelkezik az európai polgári kezdeményezés terén. Daniela Vancicnek négy év kampány- és hálózatépítő tapasztalata van, és az elmúlt három évben részt vett a Democracy International európai kampányainak lebonyolításában. Daniela széles körben dolgozott az európai polgári kezdeményezésen: kampány- és adománygyűjtési tanácsadást nyújtott a szervezőknek, szorgalmazta az eszközről szóló rendelet erőteljesebb végrehajtását, és ismertebbé tette az eszközt a polgárok számára.

Szóljon hozzá!

Észrevételek beírásához kérjük, jelentkezzen be vagy regisztráljon.

Hozzászólások

Felipe Borges | 29/03/2023

Nagyszerű cikk!

Észrevételek beírásához kérjük, jelentkezzen be vagy regisztráljon.
Felelősségkizáró nyilatkozat: Az európai polgári kezdeményezés fórumán megosztott vélemények kizárólag a véleménynyilvánító személy álláspontját tükrözik, és semmiképp sem tekinthetők sem az Európai Bizottság, sem az Európai Unió hivatalos álláspontjának.
Készen áll egy kezdeményezés regisztrálására? Támogatni szeretné valamelyik kezdeményezést? Bővebb információra van szüksége jelenlegi vagy korábbi kezdeményezésekről?