Glavni sadržaj
Forum europske građanske inicijative

Zatražite pomoć u okviru svoje europske građanske inicijative Idea: Imati koristi od besplatnih savjeta o pravnim pitanjima, kampanjama i prikupljanju sredstava od vrhunskih stručnjaka u tom području

Ažurirano: 31/03/2020

Zatražite pomoć u okviru svoje europske građanske inicijative Idea: Imati koristi od besplatnih savjeta o pravnim pitanjima, kampanjama i prikupljanju sredstava od vrhunskih stručnjaka u tom području

 

seek advice

 

Kada je Uredba o europskoj građanskoj inicijativi stupila na snagu 2012., moguće je da su i skeptici i pobornici smetnjali je li datum 1. travnja nasumično odabran.

Više milijuna izjava o potpori i osam godina kasnije očito je da ta prilika za građane da izravno utječu na politike EU-a nije igra Foola iz travnja. Podneseno je devedeset šest zahtjeva za registraciju inicijativa, registrirano je sedamdeset i dva, a pet inicijativa uspješno je prikupilo više od milijun potpisa.

Kako bi se pružila potpora sadašnjim i potencijalnim organizatorima, forum europske građanske inicijative pruža prilagođene i neovisne savjete u područjima kao što su pravna pitanja, kampanje, prikupljanje sredstava ili bilo koje druge relevantne teme.

U tom članku dva stručnjaka iza Odjela za savjetovanje u okviru ovog Foruma opisuju vrstu potpore koju organizatori mogu računati.

Pravni savjeti:

Komisija može registrirati inicijativu samo ako se ona nalazi u području u kojem ima ovlasti predlagati zakonodavstvo. Možda imate ideju ili razmišljate o inicijativi za izmjenu europskog zakonodavstva koju želite organizirati, ali možda niste znali koja bi bila pravna osnova za to. Možda znate i da već postoji određeno zakonodavstvo u području koje vas zabrinjava i za koje biste htjeli da se promijeni.

U tom području mi, tim pravnih savjetnika Europske službe za građansku akciju, pomažemo organizatorima europske građanske inicijative. Možemo ispitati je li ono što predlažete nešto što Komisija ima za to. Obavijestit ćemo vas postoji li pravna osnova za vašu inicijativu ili vas možemo savjetovati i o tome kako prilagoditi tekst vaše inicijative kako bi imala više izgleda za uspjeh u pogledu registracije pri Komisiji. Nakon što podnesete pitanje, ispitat ćemo i je li već postojala inicijativa o istoj temi te postoji li zakonodavstvo EU-a o toj temi. To će vam uštedjeti mnogo vremena. 

Naš je savjet neovisan o Europskoj komisiji. Personaliziran je i prilagođen vašim potrebama. Što su konkretnije informacije o namjerama koje sadržava vaš upit, to će biti konkretniji savjeti. 

Vaši se zahtjevi obrađuju u potpunoj povjerljivosti. Neće biti poslani nikome niti prikazani. To je isključivo između vas i pravnih savjetnika.

Savjeti se pružaju na svim europskim jezicima. Pitanja možete postaviti, a odgovor ćete dobiti na svojem jeziku.  Ako je vaše pitanje na engleskom jeziku, možete dati taj savjet u roku od pet radnih dana, ali ako pitanje postavite na nekom drugom jeziku, možda će nam trebati do osam radnih dana.

Kampanja za kampanju

Nakon što odgovorite na pravna pitanja, morat ćete razviti sveobuhvatnu strategiju kampanje i ovdje ćemo vam pomoći. Najvažnije i najčešće vrste savjeta koje nudimo jesu kako tražiti partnere saveza i kako izraditi učinkovitu komunikacijsku strategiju, ali naš je savjet prilagođen vašim potrebama i može obuhvaćati bilo koji drugi aspekt vaše kampanje.

Na temelju informacija koje ste naveli u zahtjevu za pomoć procijenit ćemo gdje je vaša inicijativa trenutačno u postupku, gdje ima prostora za poboljšanje, te ćemo vas obavijestiti o nekoliko ključnih točaka za izgradnju čvrstih temelja za vašu kampanju, izgradnju vaših mreža, bazu volontera te vaše ljudske i financijske resurse. Savjetovat ćemo i o razvoju vaše komunikacijske strategije kako bismo vam pomogli identificirati ciljanu publiku, potencijalne navijače, vjerojatne izazove, protivnike i rizike. Ovisno o temi inicijative, možemo predložiti i potencijalne lokalne, regionalne, nacionalne i međunarodne mogućnosti informiranja. Ako je potrebno, mogli bi se dati i posebni savjeti o vašem digitalnom dosegu. Na primjer, možemo vam dati savjete o tome kako poboljšati svoju prisutnost na internetu, internetske stranice kampanje ili vaše napore na društvenim mrežama.

Prikupljanje sredstava

Nijedan plan kampanje nije dovršen bez plana prikupljanja sredstava. Pokretanje kampanje na razini EU-a za prikupljanje najmanje milijun potpisa nije ni jednostavno ni jeftino. Europska građanska inicijativa može se pokrenuti na temelju hitnog proračuna, ali sredstva se moraju iskoristiti na najbolji mogući način kako bi se planirao proračun, utvrdili mogući izvori financiranja i podijelilo financijsko opterećenje s partnerima saveza. 

Nudimo savjete o tome kako najbolje iskoristiti navijače i partnere, uključujući ljudske resurse koji doprinose ciljevima inicijative, te kako pronaći male i velike donatore, kao što su zaklade, pojedinci, partnerske organizacije ili pružatelji skupnog financiranja. Prikupljanje sredstava uključuje snažnu strategiju kampanje i komunikacije, a jedinstvenost svake inicijative uzima se u obzir pri izradi vaših prilagođenih savjeta.

Ne osmišljavamo svoju kampanju za vas, ali vam nudimo stručne savjete, ideje i smjernice na temelju dugogodišnjeg iskustva s europskom građanskom inicijativom. Srdačno preporučujemo da prije pokretanja inicijative zatražite savjet kako biste bili spremni što prije na putovanju u okviru europske građanske inicijative. Stoga nemojte oklijevati, odmah se javiti!

anna
Daniela

Objavitelji

Anna Nicolaou

Anna Nicolaou odvjetnica je specijalizirana za prava građana EU-a. Ima više od deset godina iskustva u pružanju personaliziranih savjeta izravno građanima i MSP-ovima o njihovim pravima u EU-u. 

Daniela vAnic europska je voditeljica programa u organizaciji Democracy International, nevladinoj organizaciji koja promiče veće sudjelovanje građana u donošenju političkih odluka, s iskustvom u europskoj građanskoj inicijativi od samog početka alata. Ima četiri godine iskustva u osmišljavanju kampanja i izgradnji mreža, a zadnje tri godine provodi europske kampanje organizacije Democracy International. Daniela je intenzivno radila na europskoj građanskoj inicijativi, od nuđenja kampanja i savjetovanja organizatora o prikupljanju sredstava do zalaganja za snažniju provedbu uredbe o tom instrumentu do bolje informiranosti građana o tom alatu.

Unos komentara

Da biste mogli ostaviti komentar, morate proći provjeru autentičnosti ili se registrirati.
Izjava o ograničenju odgovornosti: Mišljenja izražena na forumu europske građanske inicijative isključivo odražavaju stajalište njihovih autora i ni na koji se način ne mogu smatrati odrazom stajališta Europske komisije ili Europske unije.
Vaša je inicijativa spremna za registraciju? Željeli biste podržati određenu inicijativu? Htjeli biste saznati više o sadašnjim ili prošlim inicijativama?