Направо към основното съдържание
Форум на Европейската гражданска инициатива

Помогнете на Вашата европейска гражданска инициатива „Идеи“: Възползвайте се от безплатни съвети по правни въпроси, кампании и набиране на средства от водещи експерти в областта

Актуализирано на: 31/03/2020

Помогнете на Вашата европейска гражданска инициатива „Идеи“: Възползвайте се от безплатни съвети по правни въпроси, кампании и набиране на средства от водещи експерти в областта

 

seek advice

 

Когато Регламентът относно Европейската гражданска инициатива влезе в сила през 2012 г., както скептиците, така и поддръжниците може да са били злонамерени, независимо дали датата, април 1 г., е била избрана на случаен принцип.

Милиони изявления за подкрепа и осем години по-късно е очевидно, че тази възможност за гражданите да окажат пряко въздействие върху политиките на ЕС не е игра на фонда през април. Подадени са деветдесет и шест заявки за регистрация на инициативи, седемдесет и две са регистрирани, а пет инициативи успешно са събрали над един милион подписа.

В подкрепа на настоящите и потенциалните организатори форумът на Европейската гражданска инициатива предоставя индивидуални и независими съвети в области като правни въпроси, кампании, набиране на средства или други важни теми.

В тази статия двама от експертите, които стоят зад секцията за консултации на този форум, описват вида на подкрепата, на която могат да разчитат организаторите.

Правни съвети:

Комисията може да регистрира дадена инициатива само ако е в област, в която има правомощия да предлага законодателство. Може да имате идея или да обмисляте инициатива за промяна на европейското законодателство, която искате да организирате, но може да не знаете какво би било правното основание за това. Може също така да знаете, че вече има някакво законодателство в областта, което Ви интересува и което бихте искали да бъде променено.

Ето защо ние — екипът от правни съветници на Европейската служба за граждански действия — идваме, за да помогнем на организаторите на Европейската гражданска инициатива. Можем да проверим дали това, което предлагате, е нещо, което Комисията действително има правомощия да направи. Ще Ви информираме дали има правно основание за Вашата инициатива или можем да Ви посъветваме как да адаптирате формулировката на вашата инициатива, така че да има по-големи шансове за успех по отношение на регистрацията в Комисията. След като изпратите въпроса си, ще разгледаме също дали вече е имало инициатива по същия въпрос и дали съществува законодателство на ЕС по този въпрос. Това ще ви спести много време. 

Нашите съвети са независими от Европейската комисия. Тя е персонализирана и съобразена с вашите нужди. Колкото по-конкретна информация съдържа Вашето запитване, толкова по-конкретен ще бъде нашият съвет. 

Вашите заявки се обработват при пълна поверителност. Те няма да бъдат изпращани никъде и няма да бъдат показвани на никого. Това е само между вас и правните съветници.

Нашите съвети се предоставят на всички европейски езици. Можете да задавате въпросите си и ще получите отговор на вашия език.  Можем да предоставим този съвет в срок от пет работни дни, ако въпросът ви е на английски език, но може да се нуждаем до осем работни дни, ако зададете въпроса си на друг език.

Провеждане на кампании

След като получите отговор на вашите правни въпроси, ще трябва да разработите всеобхватна стратегия за кампанията и ние сме тук, за да помогнем. Най-важните и най-често срещани видове съвети, които предлагаме, са как да търсим партньори от алианса и как да изградим ефективна комуникационна стратегия, но нашите съвети са съобразени с вашите нужди и могат да обхващат всички други аспекти на вашата кампания.

Въз основа на информацията, която предоставяте в искането си за помощ, ще направим оценка на актуалното състояние на Вашата инициатива, къде има място за подобрение, и ще Ви информираме за няколко ключови моменти, за да изградим солидна основа за Вашата кампания, да изградим вашите мрежи, Вашата база от доброволци и Вашите човешки и финансови ресурси. Също така ще ви съветваме при разработването на Вашата комуникационна стратегия, за да ви помогнем да откриете целеви групи, потенциални поддръжници, вероятни предизвикателства, опоненти и рискове. В зависимост от темата на инициативата можем да предложим и потенциални възможности за популяризиране на местно, регионално, национално и международно равнище. Ако е необходимо, могат да бъдат дадени и конкретни съвети относно Вашия цифров обхват. Можем например да ви предоставим съвети как да подобрите онлайн присъствието си, уебсайта на кампанията или усилията си в социалните медии.

Набиране на средства

Планът на кампанията не е завършен без план за набиране на средства. Стартирането на общоевропейска кампания за събиране на най-малко 1 милиона подписа не е нито лесно, нито евтино. Европейската гражданска инициатива може да бъде стартирана въз основа на подходящ бюджет, но ресурсите трябва да се използват по най-добрия възможен начин, за да се планира бюджет, да се набележат потенциални източници на финансиране и да се споделя финансовата тежест с партньорите от алианса. 

Предлагаме съвети как най-добре да се използват поддръжниците и партньорите, включително човешките ресурси, които допринасят за целите на инициативата, и как да се намерят малки и големи донори, като фондации, физически лица, партньорски организации или организации за колективно финансиране. Самото набиране на средства включва силна стратегия за провеждане на кампании и комуникация, като уникалността на всяка инициатива се взема предвид при създаването на вашите индивидуални съвети.

Ние не разработваме вашата кампания за вас, но ви предлагаме експертни съвети, идеи и насоки, като използваме дългогодишния си опит с Европейската гражданска инициатива. Горещо препоръчваме да се обърнете за съвет, преди да започнете вашата инициатива, така че да можете да бъдете подготвени на възможно най-ранен етап от вашата европейска гражданска инициатива. Така че, не се колебайте, свържете се сега!

anna
Daniela

Автори

Анна Николау

Анна Николау е адвокат, специализиран в областта на правата на гражданите на ЕС. Тя има повече от 10 години опит в предоставянето на персонализирани консултации пряко на гражданите и МСП относно техните права в ЕС. 

Daniela vAnic е европейският програмен мениджър в Democracy International — неправителствена организация, която насърчава по-активното участие на гражданите в процеса на вземане на политически решения, с опит в Европейската гражданска инициатива от създаването на инструмента. Даниела има четиригодишен опит в организирането на кампании и мрежи, като през последните три години тя провежда европейските кампании на Democracy International. Даниела работи активно по Европейската гражданска инициатива — от предлагането на кампании и съвети за набиране на средства на организаторите, до застъпването за по-стриктно прилагане на регламента за инструмента, до повишаването на осведомеността на гражданите за него.

Оставете коментар

За да можете да добавяте коментари, трябва да влезете в системата или да се регистрирате.

Коментари

Felipe Borges | 29/03/2023

Чудесна статия!

За да можете да добавяте коментари, трябва да влезете в системата или да се регистрирате.
Отказ от отговорност: мненията, споделени във Форума на ЕГИ, изразяват единствено гледната точка на техните автори и по никакъв начин не може да се смята, че изразяват позицията на Европейската комисия или Европейския съюз.
Готови сте да регистрирате вашата инициатива? Искате да подкрепите инициатива? Искате да научите повече за текущи и минали инициативи?