Ugrás a fő tartalomra
Az európai polgári kezdeményezés fóruma

A védett művek szabad megosztása az alkotók kompenzálása mellett

Frissítés dátuma: 07/08/2020

A „Freedom to Share” európai polgári kezdeményezés célja a személyes célú fájlmegosztás legalizálása a szerzői és szomszédos jogok megváltoztatásával, valamint a szerzők és más jogosultak méltányos díjazását biztosító mechanizmus létrehozásával.

Free

Nyolc különböző uniós ország állampolgára vagyunk, és kérelmeztük a „Freedom to Share” elnevezésű európai polgári kezdeményezés nyilvántartásba vételét, arra hivatkozva, hogy joguk van a fájlok, köztük a kreatív alkotások megosztásához. Úgy véljük, hogy a megosztás alapvető jog, és ugyanolyan méltóságot érdemel, mint a szerzők jogai. Dolgozunk, és hamarosan megkezdjük az aláírásgyűjtést: ha egymillió aláírást gyűjtünk össze, az Európai Bizottságnak állást kell foglalnia kezdeményezésünkkel kapcsolatban. Álljon készen a „Freedom to Share” kezdeményezés támogatására, és helyezze az emberek jogát a megosztásra az európai politika középpontjába!

A megosztás szép, jó érzést kelt bennünket és javítja az életünket; mélyen emberi, természetes cselekményről van szó. Ugyanez vonatkozik a fájlmegosztásra is. Ez az oka annak, hogy a 90-es évektől kezdve, amikor az új fájlmegosztó technológiák (Napster, Gnutella, Freenet, BitTorrent stb.) nagyon megkönnyítették az emberek számára a fájlok megosztását, sokan lelkesen üdvözölték ezt az innovációt. Végezetül lehetősége volt arra, hogy az Ön által kedvelt dalt online megtalálja, letöltse és meghallgassa. Vagy találjon filmet, és nézze meg azt; vagy keressen könyvet, és olvassa el azt. Mindenki anélkül, hogy bárkinek engedélyt kellene kérnie! És még izgalmasabb, ha dalt, filmet vagy könyvet szeretett volna, azt elérhetővé tesszük mások számára, akik megosztják lelkesedésüket.

Nem mindenki azonban elégedett ezzel az innovációval.

A nagyok aggódnak amiatt, hogy fennáll annak a kockázata, hogy elveszítik nyereségüket és elveszítik ellenőrző közvetítői szerepüket, és határozottan ellenezték a szerzői és szomszédos jogok által védett műveket (zenék, filmek, könyvek stb.) tartalmazó fájlok megosztását. Oldalukon egy „bug” van a törvényekben: az elmúlt évszázadok során az analóg világ számára kidolgozott és idővel fokozatosan kiigazított szerzői és szomszédos jogokra vonatkozó jogszabályok nem teszik lehetővé a fájlmegosztást. Manapság tehát tilos a szerzői és szomszédos jogok által védett műveket tartalmazó fájlokat fájlmegosztó technológiákon keresztül megosztani. Ez akkor is így van, ha a szerzői és szomszédos jogokat a művek felhasználóinak alapvető jogainak, különösen a tudományhoz és kultúrához való jognak a figyelembevételével kell végrehajtani, egyensúlyt teremtve e jogok és a művek szerzőinek alapvető jogai között.

Ezt állítjuk a „Freedom to Share” kezdeményezéssel.

shar

Olyan szerzői jogot akarunk, amely az ENSZ Közgyűlése által 1948. december 10-én kihirdetett Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata 27. cikkének kiegyensúlyozott végrehajtása révén szabályozza a fájlmegosztást, az első, amely mindenki számára biztosítja a tudományhoz és a kultúrához való jogot, a második pedig a szerzők jogairól rendelkezik:
„(1) Mindenkinek joga van ahhoz, hogy szabadon részt vegyen a közösség kulturális életében, élvezze a művészeteket, és részt vegyen a tudományos fejlődésben és annak előnyeiben.
Mindenkinek joga van az általa készített tudományos, irodalmi vagy művészeti alkotások erkölcsi és anyagi érdekeinek védelméhez.”.

Sok tudós egyetért abban, hogy: a fájlmegosztást a szerzői és szomszédos jogok módosításával lehet legalizálni. Ez egyszerű: ha a szerzőket és más jogtulajdonosokat (beleértve a szerzőket is) méltányos díjazásban részesítik, a fájlok személyes célú megosztása engedélyezhető. Másként fogalmazva, a szerzői jogról való lemondásról lehet rendelkezni azon személyek számára, akik személyes célokra osztanak meg fájlokat, ha a jogosultak pénzt kapnak. A jogtulajdonosok díjazása különböző módokon érhető el. Például azáltal, hogy kis mértékű árnövelést írnak elő, amikor az emberek internetkapcsolatot fizetnek; vagy annak előírásával, hogy a fájlmegosztó technológiákat használni kívánó személyek fizessenek a jogtulajdonosokat képviselő közös jogkezelő szervezeteknek. Ez a szerzői és szomszédos jogokban bekövetkezett egyszerű változás azonban, amely mindenki számára előnyös lenne, a világ egyik pontján sem valósult meg.

freedom

A fájlmegosztó technológiák lehetővé teszik a művek rendkívül hatékony terjesztését; mindazonáltal a jogtulajdonosok soha nem tudták kihasználni az e technológiákban rejlő lehetőségeket. Sajnálatos módon a piaci hiányosságok tipikus példájával nézünk szembe: a jogtulajdonosok „büntető dilemmában” vannak, és nem állapodnak meg abban, hogy lehetővé tegyék a felhasználók számára műveik megosztását. Ezért jogalkotási intézkedésre van szükség e helyzet megoldásához, amely káros a társadalom egészére nézve, mivel arra kényszeríti a jogtulajdonosokat és a felhasználókat, hogy szükségtelen közvetítőkhöz forduljanak. A kérdés ma még fontosabb. A 20 éves fájlmegosztási tilalom arra ösztönözte a piaci szereplőket, hogy online tartalomszolgáltatókat (Spotify, Netflix stb.) hozzanak létre, amelyek privilegizált hozzáféréssel rendelkeznek a felhasználók adataihoz, és így felhatalmazással rendelkeznek az uniós polgárok ellenőrzésére és profiljának meghatározására. Sajnálatos módon a helyzet nem változott a digitális egységes piacon a szerzői és szomszédos jogokról szóló (EU) 2019/790 irányelv elfogadását követően, amelyet 2019-ben fogadtak el azzal a céllal, hogy megoldják a szerzői jogi problémákat a digitális ágazatban, de sok ember csalódott. Ez az irányelv szabályozza az online tartalommegosztó szolgáltatások nyújtását, de nem teszi lehetővé az uniós polgárok közötti fájlmegosztást. A ma fizetett ár elfogadhatatlanan dőlt sík, amely előnyben részesíti az elosztó platformokat, amelyek felhatalmazással rendelkeznek a felhasználók ellenőrzésére és profilalkotására.

A fájlmegosztás jogunk. Azt állítjuk!

Hamarosan megkezdjük az aláírások gyűjtését, hogy az Európai Bizottságnak állást kell foglalnia kezdeményezésünkkel kapcsolatban.

Látogasson el honlapunkra, és adja meg elérhetőségeit. Értesítjük Önt, hogy mikor kezdi meg az aláírásgyűjtést. Ossza meg velünk, ha hozzá kíván járulni a kampányhoz: örömömre szolgál majd, hogy osztozhatunk ebben a küzdelmben, hogy követeljük a megosztáshoz való jogot!

Marco Ciurcina története a „Freedom to Share” európai polgári kezdeményezés szervezői nevében

marco

Közreműködők

Marco Ciurcina

Olasz ügyvéd, aki a kereskedelmi és szerződéses jog, az információtechnológiai jog, a szerzői jog, a szabadalom, a védjegyjog és az adatvédelmi jog területén dolgozik, különös tekintettel az ingyenes szoftverlicencekre, a nyílt tartalmakra és a nyílt hozzáférésű adatokra. A Politecnico di Torinóban tanít a „Jog és a kommunikáció etikája” címmel. Ingyenes szoftver- és digitális alapjogi aktivista.

Kapcsolatba léphet Önnel az európai polgári kezdeményezés fórumával vagy ide kattintva.

Szóljon hozzá!

Észrevételek beírásához kérjük, jelentkezzen be vagy regisztráljon.
Felelősségkizáró nyilatkozat: Az európai polgári kezdeményezés fórumán megosztott vélemények kizárólag a véleménynyilvánító személy álláspontját tükrözik, és semmiképp sem tekinthetők sem az Európai Bizottság, sem az Európai Unió hivatalos álláspontjának.
Készen áll egy kezdeményezés regisztrálására? Támogatni szeretné valamelyik kezdeményezést? Bővebb információra van szüksége jelenlegi vagy korábbi kezdeményezésekről?