Glavni sadržaj
Forum europske građanske inicijative

Slobodno dijeljenje zaštićenih djela uz naknadu autorima

Ažurirano: 07/08/2020

Europskom građanskom inicijativom „Sloboda dijeljenja” nastoji se legalizirati dijeljenje datoteka u osobne svrhe promjenom autorskog prava i srodnih prava te uspostavom mehanizma za pravednu naknadu autorima i drugim nositeljima prava.

Free

Mi smo građani iz osam različitih zemalja EU-a i zatražili smo registraciju europske građanske inicijative „Sloboda dijeljenja”, tražeći pravo na dijeljenje datoteka, uključujući kreativna djela. Smatramo da je dijeljenje temeljno pravo i da zaslužuje isto dostojanstvo kao i pravo autora. Radimo i uskoro ćemo početi prikupljati potpise: ako prikupimo milijun potpisa, Europska komisija morat će zauzeti stajalište o našoj inicijativi. Pripremite se za potporu inicijativi „Sloboda dijeljenja” i stavite pravo građana na ponovno sudjelovanje u središtu europske politike!

Dijeljenje je lijevo, čini nas dobrim i poboljšava naše živote; riječ je o duboko ljudskom, prirodnom činu. Isto vrijedi i za dijeljenje datoteka. Stoga su, počevši od 90-ih godina prošlog stoljeća, kada su nove tehnologije za razmjenu datoteka (Napster, Gnutella, Freenet, BitTorrent itd.) ljudima olakšale razmjenu datoteka, mnoge oduševljale tu inovaciju. Naposljetku, mogli ste na internetu pronaći željenu pjesmu, preuzeti je i slušati. Ili pronaći film i gledati ga; ili pronađite knjigu i pročitajte je. Svi bez traženja dopuštenja od bilo koga! A još više uzbudljivije, ako ste htjeli pjesmu, film ili knjigu, mogli biste je staviti na raspolaganje drugima koji dijele svoju strast.

Međutim, nisu svi bili zadovoljni tom inovacijom.

Majors, zabrinut zbog opasnosti od gubitka zarade i gubitka uloge posrednika koji kontroliraju, čvrsto se usprotivio dijeljenju datoteka koje sadržavaju djela zaštićena autorskim pravom i srodnim pravima (glazba, filmovi, knjige itd.). Sa svoje strane imaju „bug” u zakonima: zakoni o autorskom pravu i srodnim pravima, osmišljeni stoljećima za analogski svijet i postupno se prilagođavaju tijekom vremena, ne dopuštaju dijeljenje datoteka. Stoga je danas zabranjeno dijeliti datoteke koje sadržavaju djela zaštićena autorskim pravom i srodnim pravima s pomoću tehnologija za dijeljenje datoteka. To vrijedi čak i ako bi se autorska i srodna prava trebala provoditi uzimajući u obzir temeljna prava korisnika djela, posebno pravo na znanost i kulturu, te ih uravnotežiti s temeljnim pravima autora djela.

To tvrdimo u okviru inicijative „Sloboda dijeljenja”.

shar

Želimo autorsko pravo kojim se uređuje dijeljenje datoteka uravnoteženom provedbom dvaju stavaka članka 27. Opće deklaracije o ljudskim pravima koju je 10. prosinca 1948. proglasila Opća skupština Ujedinjenih naroda, prvi kojim se predviđa pravo na znanost i kulturu za sve, a drugi kojim se predviđaju prava autora:
Svatko ima pravo slobodno sudjelovati u kulturnom životu zajednice, uživati u umjetnosti i sudjelovati u znanstvenom napretku i njegovim koristima.
(2) Svatko ima pravo na zaštitu moralnih i materijalnih interesa koji proizlaze iz bilo koje znanstvene, književne ili umjetničke produkcije čiji je autor.”.

Mnogi znanstvenici slažu se: dijeljenje datoteka može se legalizirati promjenom autorskog prava i srodnih prava. To je jednostavno: ako su autori i drugi nositelji prava (uključujući članove parlamenta) pravedno plaćeni, može se dopustiti dijeljenje datoteka u osobne svrhe. Drugim riječima, moguće je predvidjeti odricanje od autorskih prava za osobe koje dijele datoteke u osobne svrhe ako nositelji prava prime novac. Naknada nositeljima prava mogla bi se ostvariti na različite načine. Na primjer, predviđanjem malih previsokih cijena kada ljudi plaćaju internetsku vezu; ili zahtijevanjem da osobe koje žele koristiti tehnologije dijeljenja datoteka plaćaju udrugama za kolektivno ostvarivanje prava koje predstavljaju nositelje prava. Međutim, do danas se ta jednostavna promjena u autorskom pravu i srodnim pravima, od koje bi svi imali koristi, nije ostvarila nigdje u svijetu.

freedom

Tehnologije razmjene datoteka omogućuju distribuciju djela na iznimno učinkovit način; međutim, nositelji prava nikada nisu mogli iskoristiti potencijal tih tehnologija. Nažalost, suočeni smo s tipičnim primjerom tržišnog nedostatka: nositelji prava nalaze se u situaciji „zarobljene dileme” i ne pristanu na to da se korisnicima omogući dijeljenje njihovih djela. Stoga je potrebno zakonodavno djelovanje kako bi se riješila ta situacija, koja šteti društvu u cjelini, prisiljavanjem nositelja prava i korisnika da se obrate nepotrebnim posrednicima. To je pitanje danas još važnije. Dvadeset godina zabrane dijeljenja datoteka potaknulo je sudionike na tržištu da uspostave pružatelje usluga internetskog sadržaja (Spotify, Netflix itd.) koji imaju povlašteni pristup podacima korisnika i stoga imaju ovlast kontrolirati i profilirati građane EU-a. Nažalost, situacija se nije promijenila nakon odobrenja Direktive (EU) 2019/790 o autorskom pravu i srodnim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu, direktive koja je donesena 2019. s ciljem rješavanja problema povezanih s autorskim pravima u digitalnom sektoru, ali koja je razočarala mnoge ljude. Tom se direktivom uređuje pružanje usluga dijeljenja sadržaja putem interneta, ali se ne dopušta dijeljenje datoteka među građanima EU-a. Cijena koju danas plaćamo neprihvatljiva je nagnuta zrakoplov u korist distribucijskih platformi, koje mogu kontrolirati i profilirati korisnike.

Dijeljenje datoteka naše je pravo. To tvrdimo!

Uskoro ćemo početi prikupljati potpise kako bi Europska komisija trebala zauzeti stajalište o našoj inicijativi.

Posjetite naše internetske stranice i ostavite nam svoje podatke za kontakt. Obavijestit ćemo vas o početku prikupljanja potpisa. Recite nam i ako želite sudjelovati u kampanji: bit će zadovoljstvo podijeliti tu borbu kako biste ostvarili pravo na dijeljenje!

Priča Marca Ciurcine u ime organizatora europske građanske inicijative „Sloboda dijeljenja”

marco

Objavitelji

Marco Ciurcina

Talijanski odvjetnik, koji djeluje u području trgovačkog i ugovornog prava, prava informacijske tehnologije, autorskih prava, patenata, žigova i prava o privatnosti, s posebnim naglaskom na besplatnom licenciranju softvera, otvorenom sadržaju i otvorenim podacima. Podučava „Zakon i etiku komunikacije” u Politecnico di Torino. Besplatan je softver i digitalni aktivist za temeljna prava.

Možete stupiti u kontakt s njim na Forumu europske građanske inicijative ili kliknite ovdje!

Unos komentara

Da biste mogli ostaviti komentar, morate proći provjeru autentičnosti ili se registrirati.
Izjava o ograničenju odgovornosti: Mišljenja izražena na forumu europske građanske inicijative isključivo odražavaju stajalište njihovih autora i ni na koji se način ne mogu smatrati odrazom stajališta Europske komisije ili Europske unije.
Vaša je inicijativa spremna za registraciju? Željeli biste podržati određenu inicijativu? Htjeli biste saznati više o sadašnjim ili prošlim inicijativama?