Preskoči na glavno vsebino
Forum evropske državljanske pobude

Prvi digitalni dan evropske državljanske pobude obeležuje dosežke, poudarja potrebo po izboljšavah

Spremenjeno dne: 20/07/2021

Dan evropske državljanske pobude, ki ga vsako leto gosti Evropski ekonomsko-socialni odbor, združuje nove aktiviste in dolgoletne zagovornike evropske državljanske pobude. V normalnih okoliščinah bodo 3. junija 2021 rezervirani vlaki, leti in konferenčne dvorane v Evropskem ekonomsko-socialnem odboru (EESO). Letos pa je bil dan evropske državljanske pobude v celoti organiziran na spletu. Udeleženci in govorniki so pri 10. dogodku kritično preučili seznam dosežkov evropske državljanske pobude, pa tudi nazadovanje in možnosti za izboljšave, kot sta njen politični učinek in vrednost za evropsko demokracijo.

Democracy International, European Citizen Action Service, The ECI Campaign, Bertelsmann Stiftung in Evropski odbor regij so stalni partnerji dogodka in v čast mi je bil, da sem v imenu organizacije Democracy International in stalnih partnerjev vodil otvoritveno sejo na visoki ravni. Letošnje otvoritvene seje sta se udeležila predsednica Evropskega ekonomsko-socialnega odbora Christa Schweng in podpredsednik Evropskega parlamenta, pristojen za evropsko demokracijo in evropsko državljansko pobudo, Pedro Silva Pereira. Věra Jourová, podpredsednica Evropske komisije, pristojna za vrednote in preglednost, je predložila video sporočilo.

ECI day2

Kredit: EESO 2021

Govorniki so razpravljali o razvoju evropske državljanske pobude od njene uvedbe leta 2012, pri čemer so se osredotočili na učinek pobud, pri čemer so se zgledovali po letošnji temi dneva evropske državljanske pobude „Opolnomočenje državljanov, da vplivajo na prihodnost Evrope“. Leta 2021 sta začela veljati prva dva zakonodajna akta, ki sta temeljila na evropskih državljanskih pobudah: Direktiva o pitni vodi, na katero vplivata pobuda „Pravica do vode“, in preglednost ocene tveganja EU v uredbi o prehranski verigi, ki je nadaljevanje pobude za prepoved glifosata. Medtem ko Komisija letos ni prejela pozitivnega odgovora druge uspešne pobude Minority Safepack, je ga. Schweng ponovno poudarila, da je treba okrepiti dialog in da mora Komisija natančno pojasniti razloge za neukrepanje.

Vendar lahko pobude v prihodnosti še vedno navdihujejo zakonodajo EU, ne glede na to, ali so uspešne ali ne. Zakon o enotni komunikacijski tarifi za odpravo pristojbin za gostovanje, ki je bil uveden leta 2012 in ni bil uspešen v smislu podpisov, je sprožil zakonodajo EU, ki je začela veljati leta 2017 in je odličen primer tega, kako lahko zamisli državljanov politično vplivajo na prihodnost Evrope. Ga. Jourová je to priznala tudi v svojem videoposnetku in priznala, da je zaradi narave odločanja v EU potreben čas, da se uresničijo oprijemljivi rezultati pobud, vendar so bili različni elementi takih pobud deležni tudi nezakonodajnih nadaljnjih ukrepov.

Silva Pereira je pozdravil pozitiven razvoj pravil o evropski državljanski pobudi, vključno s poenostavitvijo in prožnostjo pri podpisu in uvedbi evropske državljanske pobude. Ga. Schweng in g. Silva Pereira sta se strinjala, da nova uredba ponuja več priložnosti, ga. Schweng pa je posebej poudarila, da daljše obdobje pregleda od 3 do 6 mesecev omogoča širše razprave o pobudah. Vendar je Silva Pereira izrazil nezadovoljstvo s številom uspešnih pobud in ponovno poudaril, da je treba uspešne evropske državljanske pobude jemati resno in sprejeti ustrezne nadaljnje ukrepe.

Medtem je pobuda „Končajmo dobo kletk“ prejela odgovor Komisije, ki je pozitivno napovedala, da bo EU sprejela predlog pobude in se zavezala k odpravi reje v kletkah. Do konca leta 2023 bo predložen zakonodajni predlog za postopno odpravo in sčasoma prepoved uporabe kletk za vse rejne živali, navedene v pobudi. To je pozitiven korak naprej za evropsko državljansko pobudo in jasna navedba o tem, kje lahko pobude neposredno vplivajo na politiko!

Za okrepitev povezave med organizatorji in institucijami EU je še vedno potreben nadaljnji dialog v okviru evropske državljanske pobude. Na okrogli mizi sem govornike vprašal, katere nadaljnje možnosti za dialog obstajajo, in odgovorili, da je vključevanje nacionalnih parlamentov ena od možnosti za začetek dialoga, ki lahko privede do večjega učinka pobude. Še en predlog za izboljšanje dialoga je, da se organizatorji bolj vključijo v dejavnosti Komisije, ki potekajo na področju njihove evropske državljanske pobude, potem ko Komisija poda svoje prvotno mnenje. Poleg tega razprave o evropski državljanski pobudi v Evropskem parlamentu prispevajo k večji prepoznavnosti in političnemu pomenu pobud.

Glede vprašanj v zvezi z vlogo evropske državljanske pobude na konferenci o prihodnosti Evrope se je ga. Schweng strinjala, da bi bilo treba na konferenci oceniti možnosti, ki so na voljo za sodelovanje državljanov EU, vključno z evropsko državljansko pobudo, in ali jo je treba izboljšati ali dodati dodatna orodja.

Na splošno otvoritvena seja 10. dneva evropske državljanske pobude prijateljem evropske državljanske pobude omogoči, da skupaj s ključnimi člani iz institucij EU pregledajo in preučijo uspehe evropske državljanske pobude, vključno z novo uredbo o evropski državljanski pobudi in novo zakonodajo EU, ki temelji na evropskih državljanskih pobudah, nazadovanjem evropske državljanske pobude, vključno s pomanjkanjem ozaveščenosti in političnega vpliva, ter prihodnjimi potmi, vključno s konferenco o prihodnosti Evrope. Udeleženci in govorniki se strinjajo: Evropska državljanska pobuda bo zahtevala še večje naložbe v prihodnost, da bi odpravila pomanjkljivosti v zvezi s političnim učinkom in ozaveščenostjo ter okrepila svoje prednosti sodelovanja državljanov v EU.

Veselimo se, da se bomo naslednje leto ponovno osebno sestali ob 10. obletnici evropske državljanske pobude!

Vsa poročila in predstavitve z dneva evropske državljanske pobude 2021 so objavljena tukaj.

Daniela

Avtorji člankov

Daniela Vancic

Daniela Vancic je vodja evropskega programa pri nevladni organizaciji Democracy International, ki se zavzema za močnejšo udeležbo državljanov pri političnem odločanju. Izkušnje z evropsko državljansko pobudo ima že od njenega samega začetka. Daniela ima štiri leta izkušenj s pripravo kampanj in vzpostavljanjem mrež, zadnja tri leta pa izvaja evropske kampanje pri Democracy International. Daniela se je obsežno ukvarjala z evropsko državljansko pobudo, od ponujanja nasvetov organizatorjem o kampanji in zbiranju sredstev do zavzemanja za boljše izvajanje uredbe o orodju do večje prepoznavnosti orodja med državljani.

Komentiraj

Za dodajanje komentarjev se morate avtenticirati ali registrirati.
Izjava o omejitvi odgovornosti: Mnenja, izražena na forumu o evropski državljanski pobudi, odražajo izključno mnenja avtorjev in nikakor ne odražajo stališč Evropske komisije ali Evropske unije.
Želite prijaviti pobudo? Želite podpreti pobudo? Želite vedeti več o trenutnih in preteklih pobudah?