Ugrás a fő tartalomra
Az európai polgári kezdeményezés fóruma

Az európai polgári kezdeményezések első digitális napja az elért eredményeket ünnepli, és felvázolja, hogy javításra van szükség

Frissítés dátuma: 20/07/2021

Az európai polgári kezdeményezés napja, amelynek évente az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság ad otthont, az európai polgári kezdeményezés új aktivistáit és hosszú távú szószólóit fogja össze. Rendes körülmények között 2021. június 3-án az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) vonatait, repülőjáratait és konferenciatermeit foglalnák le. Idén azonban az európai polgári kezdeményezés napját teljesen online rendezték meg. A 10. rendezvényen a résztvevők és a felszólalók kritikusan tanulmányozták az európai polgári kezdeményezés eredményeinek listáját, valamint mérlegelték a visszaeséseket és a javításra szoruló lehetőségeket, például annak politikai hatását és az európai demokrácia szempontjából képviselt értékét.

A Democracy International, az Európai Polgári Akciószolgálat, az európai polgári kezdeményezés kampánya, a Bertelsmann Stiftung és a Régiók Európai Bizottsága a rendezvény állandó partnerei, és megtiszteltetés számomra, hogy a Democracy International és az állandó partnerek nevében irányítottam a megnyitó magas szintű ülést. Az idei nyitóülésen Christa Schweng, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság elnöke és Pedro Silva Pereira, az Európai Parlament európai demokráciáért és az európai polgári kezdeményezésért felelős alelnöke vett részt. Věra Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke videoüzenetet nyújtott be.

ECI day2

Jóváírás: EGSZB 2021

A felszólalók az európai polgári kezdeményezés 2012-es elindítása óta bekövetkezett változásokról számoltak be, különös tekintettel a kezdeményezések hatására, amelyek az idei európai polgári kezdeményezés napjának „A polgárok felhatalmazása Európa jövőjének befolyásolására” című témáját inspirálták. 2021-ben hatályba lépett az európai polgári kezdeményezések által motivált első két jogszabály: az ivóvízről szóló irányelv, amelyet a Right2Water kezdeményezés befolyásol, valamint az élelmiszerláncról szóló rendeletben szereplő uniós kockázatértékelés átláthatósága, amely a glifozát betiltására irányuló kezdeményezés nyomon követése. Bár egy másik sikeres kezdeményezés, a Minority Safepack idén nem kapott pozitív választ a Bizottságtól, Christa Schweng megismételte, hogy meg kell erősíteni a párbeszédet, és a Bizottságnak alaposan meg kell indokolnia, hogy miért nem tesz lépéseket.

A kezdeményezések azonban a jövőben is inspirálhatják az uniós jogalkotást, függetlenül attól, hogy sikeresek-e vagy sem. A barangolási díjak eltörléséről szóló, 2012-ben elindított egységes kommunikációs tarifáról szóló jogszabály, amely az aláírások tekintetében nem volt sikeres, aktiválta a 2017-ben hatályba lépett uniós jogszabályokat, és kiváló példa arra, hogy a polgárok elképzelései milyen politikai hatást gyakorolhatnak Európa jövőjére. Vladimíra Jourová ezt a videójában is elismerte, amikor elismerte, hogy az uniós döntéshozatal jellegéből adódóan időre van szükség ahhoz, hogy a kezdeményezések kézzelfogható eredményei megvalósuljanak, de az ilyen kezdeményezések különböző elemei nem jogalkotási nyomon követést is kaptak.

Silva Pereira üdvözli az európai polgári kezdeményezés szabályainak pozitív fejleményeit, többek között az európai polgári kezdeményezés aláírásának és elindításának egyszerűsítését és rugalmasságát. Christa Schweng és Silva Pereira egyetértenek abban, hogy az új rendelet több lehetőséget kínál, és Christa Schweng különösen azt vázolja, hogy a 3–6 hónapos hosszabb vizsgálati időszak hogyan nyújt lehetőséget a kezdeményezésekről folytatott szélesebb körű vitákra. Silva Pereira azonban elégedetlenségének ad hangot a sikeres kezdeményezések számával kapcsolatban, és megismétli, hogy a sikeres európai polgári kezdeményezéseket komolyan kell venni, és gondoskodni kell a megfelelő nyomon követésről.

Időközben az „End the Cage Age” kezdeményezés megkapta a Bizottság válaszát, amely pozitívan nyilatkozott arról, hogy az EU elfogadja a kezdeményezés javaslatát, és kötelezettséget vállal a ketreces gazdálkodás megszüntetésére. 2023 végéig jogalkotási javaslatot nyújtanak be a kezdeményezésben említett valamennyi haszonállat ketrechasználatának fokozatos megszüntetésére és esetleges betiltására. Ez pozitív előrelépést jelent az európai polgári kezdeményezés számára, és egyértelműen jelzi, hogy a kezdeményezések hol gyakorolhatnak közvetlen hatást a politikára.

Az európai polgári kezdeményezés keretében további párbeszédre van szükség a szervezők és az uniós intézmények közötti kapcsolat megerősítése érdekében. A panelbeszélgetés során megkérdeztem a felszólalókat arról, hogy a párbeszédnek milyen további lehetőségei vannak, és amelyekre azt válaszoltam, hogy a nemzeti parlamentek bevonása a párbeszéd megnyitásának egyik módja, ami a kezdeményezés nagyobb hatásához vezethet. A párbeszéd javítására irányuló másik javaslat az, hogy a szervezőket nagyobb mértékben vonják be a Bizottság európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatos tevékenységeibe, miután a Bizottság meghozta első véleményét. Emellett az európai polgári kezdeményezésről az Európai Parlamentben folytatott viták nagyobb láthatóságot és politikai értelmet kölcsönöznek a kezdeményezéseknek.

Az európai polgári kezdeményezésnek az Európa jövőjéről szóló konferencián betöltött szerepével kapcsolatos kérdéseket illetően Christa Schweng egyetért azzal, hogy a konferenciának értékelnie kell az uniós polgárok részvételére rendelkezésre álló lehetőségeket, beleértve az európai polgári kezdeményezést is, valamint azt, hogy szükség van-e az európai polgári kezdeményezés javítására vagy további eszközök hozzáadására.

Az európai polgári kezdeményezés 10. napjának nyitóülésén az uniós intézmények kulcsfontosságú tagjaival együtt találkoztak az európai polgári kezdeményezés barátai, hogy áttekintsék és megvizsgálják az európai polgári kezdeményezés sikereit, beleértve az európai polgári kezdeményezésről szóló új rendeletet és az európai polgári kezdeményezések által ihletett új uniós jogszabályokat, az európai polgári kezdeményezés visszaesését, beleértve a tudatosság hiányát és a politikai hatás hiányát, valamint az előttünk álló utat, beleértve az Európa jövőjéről szóló konferenciát is. A résztvevők és a felszólalók egyetértenek abban, hogy: az európai polgári kezdeményezéshez a jövőben még nagyobb beruházásokra lesz szükség ahhoz, hogy kezelni lehessen a politikai hatás és tudatosság gyengeségeit, és erősödjön a polgárok részvétele az EU-ban.

Reméljük, hogy a jövő évben ismét személyesen találkozhatunk az európai polgári kezdeményezés 10. évfordulója alkalmából!

A 2021. évi európai polgári kezdeményezés napjáról szóló összes jelentést és előadástitttesszük közzé.

Daniela

Közreműködők

Daniela Vancic

Daniela Vancic európaiprogram-vezető a Democracy International nevű civil szervezetnél, amely a polgárok szerepvállalását hivatott erősíteni a politikai döntéshozatalban, és hosszú idő alatt szerzett jelentős tapasztalattal rendelkezik az európai polgári kezdeményezés eszköz terén. Daniela Vancicnek négy év kampány- és hálózatépítő tapasztalata van, és az elmúlt három évben részt vett a Democracy International európai kampányainak lebonyolításában. Daniela széles körben foglalkozott az európai polgári kezdeményezéssel: kampány- és adománygyűjtési tanácsadást nyújtott a szervezőknek, szorgalmazta az eszközről szóló rendelet erőteljesebb végrehajtását, és ismertebbé tette az eszközt a polgárok számára.

Szóljon hozzá!

Észrevételek beírásához kérjük, jelentkezzen be vagy regisztráljon.
Felelősségkizáró nyilatkozat: Az európai polgári kezdeményezés fórumán megosztott vélemények kizárólag a véleménynyilvánító személy álláspontját tükrözik, és semmiképp sem tekinthetők sem az Európai Bizottság, sem az Európai Unió hivatalos álláspontjának.
Készen áll egy kezdeményezés regisztrálására? Támogatni szeretné valamelyik kezdeményezést? Bővebb információra van szüksége jelenlegi vagy korábbi kezdeményezésekről?