Glavni sadržaj
Forum europske građanske inicijative

Prvi digitalni Dan europske građanske inicijative obilježava postignuća i ukazuje na potrebu za poboljšanjem

Ažurirano: 20/07/2021

Dan europske građanske inicijative, koji se održava svake godine u Europskom gospodarskom i socijalnom odboru, okuplja nove aktiviste i dugogodišnje zagovornike europske građanske inicijative. U uobičajenim okolnostima 3. lipnja 2021. rezervirat će se vlakovi, letovi i konferencijske dvorane u Europskom gospodarskom i socijalnom odboru (EGSO). Međutim, ove je godine Dan europske građanske inicijative u potpunosti održan na internetu. Za deseto izdanje događanja sudionici i govornici kritički su razmotrili popis postignuća europske građanske inicijative te razmotrili nedostatke i prostor za poboljšanje, kao što su njezin politički učinak i vrijednost za europsku demokraciju.

Democracy International, European Citizen Action Service, The ECI Campaign, Bertelsmann Stiftung i Europski odbor regija stalni su partneri događanja te sam imao čast moderirati otvorenu sjednicu na visokoj razini u ime organizacije Democracy International i stalnih partnera. Na ovogodišnjoj uvodnoj sjednici sudjelovali su Christa Schweng, predsjednica Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, i Pedro Silva Pereira, potpredsjednik Europskog parlamenta zadužen za europsku demokraciju i europsku građansku inicijativu. Věra Jourová, potpredsjednica Europske komisije odgovorna za vrijednosti i transparentnost, poslala je videoporuku.

ECI day2

Kredit: EGSO 2021.

Govornici su razmotrili razvoj europske građanske inicijative od njezina pokretanja 2012., s naglaskom na učinku inicijativa, nadahnjujući ovogodišnju temu Dan europske građanske inicijative „Osnaživanje građana da utječu na budućnost Europe”. Prva dva zakonodavna akta potaknuta europskim građanskim inicijativama stupila su na snagu 2021.: Direktiva o vodi za piće, na koju utječe inicijativa Right2Water, i transparentnost EU-ove procjene rizika u Uredbi o prehrambenom lancu, koja se nastavlja na inicijativu o zabrani glifosata. Iako još jedna uspješna inicijativa Minority Safepack ove godine nije dobila pozitivan odgovor Komisije, gđa Schweng ponovila je da postoji potreba za jačanjem dijaloga i da Komisija temeljito objasni razloge nepoduzimanja mjera.

Međutim, inicijative i dalje mogu nadahnuti zakonodavstvo EU-a u budućnosti, bez obzira na to jesu li uspješne ili ne. Aktom o jedinstvenoj tarifi za komunikaciju o ukidanju naknada za roaming, koji je pokrenut 2012., a koji nije bio uspješan u smislu potpisa, aktivirano je zakonodavstvo EU-a koje je stupilo na snagu 2017. i služi kao izvrstan primjer načina na koji ideje građana mogu imati politički utjecaj na budućnost Europe. Gđa Jourová to je prepoznala i u svojoj videoizjavi priznavši da je potrebno vremena da se opipljivi rezultati inicijativa ostvare zbog prirode donošenja odluka u EU-u, ali da su različiti elementi takvih inicijativa također dobili nezakonodavne daljnje mjere.

G. Silva Pereira pozdravio je pozitivne pomake u pogledu pravila europske građanske inicijative, uključujući pojednostavnjenje i fleksibilnost u potpisivanju i pokretanju europske građanske inicijative. Gđa Schweng i g. Silva Pereira složili su se da nova uredba nudi više mogućnosti, a gđa Schweng posebno je istaknula kako dulje razdoblje ispitivanja od tri mjeseca do šest mjeseci pruža priliku za šire rasprave o inicijativama. Međutim, g. Silva Pereira izrazio je nezadovoljstvo brojem uspješnih inicijativa i ponovio da se uspješne europske građanske inicijative moraju ozbiljno shvatiti i da se moraju poduzeti odgovarajuće daljnje mjere.

U međuvremenu je inicijativa „Okončajmo upotrebu kaveza” dobila odgovor Komisije, koja je pozitivno najavila da će EU prihvatiti prijedlog inicijative i obvezati se na okončanje uzgoja u kavezima. Do kraja 2023. podnijet će se zakonodavni prijedlog za postupno ukidanje i naposljetku zabranu upotrebe kaveza za sve životinje iz uzgoja navedene u inicijativi. To je pozitivan korak naprijed za europsku građansku inicijativu i jasan pokazatelj područja u kojima inicijative mogu izravno utjecati na politiku!

Daljnji dijalog u okviru europske građanske inicijative i dalje je potreban kako bi se ojačala veza između organizatora i institucija EU-a. Tijekom panel-rasprave pitao sam govornike o daljnjim načinima dijaloga, na koje su odgovorili da je uključivanje nacionalnih parlamenata jedan od načina otvaranja dijaloga koji može dovesti do većeg učinka inicijative. Još jedan prijedlog za poboljšanje dijaloga jest veće uključivanje organizatora u aktivnosti Komisije koje se odvijaju u području njihove europske građanske inicijative, nakon što Komisija dostavi svoje prvotno mišljenje. Osim toga, raspravama o europskoj građanskoj inicijativi u Europskom parlamentu povećava se vidljivost i političko značenje inicijativa.

Kad je riječ o pitanjima u vezi s ulogom europske građanske inicijative u konferenciji o budućnosti Europe, gđa Schweng složila se da bi se na konferenciji trebale procijeniti dostupne mogućnosti za sudjelovanje građana EU-a, uključujući europsku građansku inicijativu, te postoji li potreba za njezinim poboljšanjem ili dodavanjem dodatnih alata.

Općenito, uvodni sastanak 10. izdanja Dana europske građanske inicijative omogućio je prijateljima EGI-ja i ključnim članovima institucija EU-a da preispitaju i ispitaju uspjehe EGI-ja, uključujući novu uredbu o europskoj građanskoj inicijativi i novo zakonodavstvo EU-a nadahnuto europskim građanskim inicijativama, nedostatke europske građanske inicijative, uključujući nedostatak svijesti i političkog učinka, te budući put, uključujući Konferenciju o budućnosti Europe. Sudionici i govornici slažu se: Europska građanska inicijativa zahtijevat će još veća ulaganja u budućnost kako bi se riješili nedostaci u pogledu političkog učinka i osviještenosti te kako bi se potaknule njezine prednosti sudjelovanja građana u EU-u.

Radujemo se ponovno osobnom sastanku sljedeće godine povodom 10. obljetnice europske građanske inicijative!

Sva izvješća i prezentacije s Dana europske građanske inicijative 2021. objavljuju se ovdje.

Daniela

Objavitelji

Daniela Vancic

Daniela Vancic europska je voditeljica programa u organizaciji Democracy International, nevladinoj organizaciji koja promiče veće sudjelovanje građana u donošenju političkih odluka, s iskustvom u europskoj građanskoj inicijativi od samog početka alata. Ima četiri godine iskustva u osmišljavanju kampanja i izgradnji mreža, a zadnje tri godine provodi europske kampanje organizacije Democracy International. Daniela je intenzivno radila na europskoj građanskoj inicijativi, od nuđenja kampanja i savjetovanja organizatora o prikupljanju sredstava do zalaganja za snažniju provedbu uredbe o alatu do bolje informiranosti građana o tom alatu.

Unos komentara

Da biste mogli ostaviti komentar, morate proći provjeru autentičnosti ili se registrirati.
Izjava o ograničenju odgovornosti: Mišljenja izražena na forumu europske građanske inicijative isključivo odražavaju stajalište njihovih autora i ni na koji se način ne mogu smatrati odrazom stajališta Europske komisije ili Europske unije.
Vaša je inicijativa spremna za registraciju? Željeli biste podržati određenu inicijativu? Htjeli biste saznati više o sadašnjim ili prošlim inicijativama?