Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

„Europenii pentru conexiuni sigure” solicită o reglementare mai strictă a internetului fără fir în școli

Actualizat la: 24/05/2022

Profund îngrijorat de pericolele pentru sănătate cauzate de câmpurile electromagnetice pentru publicul larg și, în special, pentru copii, inițiativa cetățenească europeană „Stop [(5G)] – Să păstrăm conectat, dar protejat”solicită înlocuirea conexiunilor fără fir cu cabluri din grădinițe, școli, spitale, cămine de bătrâni și din toate clădirile publice. Solicităm, de asemenea, educarea publicului cu privire la posibilele consecințe negative asupra sănătății asociate conexiunilor fără fir; și modul de reducere la minimum a expunerii.

Cu toții planificăm un viitor bun pentru copiii noștri, dorim să le oferim cea mai bună educație posibilă și dorim ca aceștia să utilizeze instrumente moderne. Dar ce înseamnă acest lucru în lumina diferitelor opinii privind siguranța nivelurilor de expunere?

„Europenii pentru conexiuni sigure” este o coaliție de organizații naționale și internaționale care sunt conștiente de consecințele negative ale tehnologiilor moderne de comunicare. Subliniem că nu suntem împotriva tehnologiei, ci susținem o tehnologie sigură și conexiuni sigure.

Considerăm că introducerea telefoanelor mobile și ulterior Wi-Fi și Bluetooth a fost împușcată la întuneric, deoarece nu s-a bazat pe o cercetare aprofundată a efectelor asupra sănătății comune și nu a implicat niciun program amplu și aprofundat de monitorizare a sănătății. În prezent, există numeroase studii care dovedesc că câmpurile electromagnetice de radiofrecvență emise de aceste tehnologii sunt nesigure. Întrucât nici măcar cea de-a cincea generație de rețele de date mobile (5G) nu au fost testate cu privire la impactul asupra sănătății și mediului înainte de a fi introduse pe piață, considerăm că implementarea tehnologiei 5G constituie un experiment asupra umanității și mediului.

În ICE, abordăm multe alte aspecte. În acest articol, doar unul dintre aceștia este discutat din perspectiva îngrijirii copiilor noștri, „cea mai valoroasă posesie”.

Stop 5G Stay Connected but Protected

Cum a început totul

De la introducerea radioului, Pământul este din ce în ce mai expus la câmpuri electromagnetice artificiale de radiofrecvență (CEM RF). De la prima utilizare a radarului în anii 1950, au existat preocupări cu privire la modul de prevenire a problemelor de sănătate cauzate de expunerea la CEM radar.

În timpul Războiului Rece, blocurile occidentale și estice au adoptat o abordare diferită în ceea ce privește evitarea riscurilor pentru sănătate ale FME.

În blocul vestic, au fost stabilite numai limitele de expunere pentru lucrători, acestea bazându-se exclusiv pe efectele termice. (de exemplu,SUA Bell Telephone Laboratories a avut 10,000 mW/m² [1]).

Blocul estic a avut limite stricte pentru lucrători și publicul larg, pe baza efectelor biologice termice și non-termice. Limita pentru publicul larg a fost de 10 mW/m² pentru gama de frecvențe radio 0.3-300 GHz [2]. După 1989, limita a fost majorată la 50 mW/m² în unele țări estice [3].

În UE, limitele maxime de expunere pentru publicul larg au fost acceptate ca fiind tardive, la fel ca în 1999, prin Recomandarea 1999/519/CE, la 10,000 mW/m² pentru frecvențele 2-300 GHz. Limita maximă de expunere pentru lucrătorii din UE de 50,000 mW/m² a fost acceptată în 2004 și a rămas aceeași în Directiva 2013/35/UE în vigoare în prezent.

Atunci când țările din Europa Centrală și de Est au aderat la UE, multe dintre acestea au acceptat această normă convenabilă, mai puțin restrictivă, pe baza ipotezei false că numai încălzirea termică ar putea reprezenta un risc pentru sănătate. Această dogmă a condus la o știință selectivă – numai unele dintre studii au fost și sunt încă luate în considerare de organizația privată ICNIRP, singura organizație UE care primește consiliere.

De atunci, numeroși oameni de știință au demonstrat o relație cauzală între probleme specifice de sănătate și CEM RF la niveluri de expunere sub limite și au propus noi orientări privind expunerea. Cu toate acestea, în prezent, organizațiile de experți cunoscute la nivel mondial în acest domeniu, altele decât ICNIRP, sunt încă ignorate, de exemplu:

BioInitiative declară că nu există niciun efect observabil asupra oamenilor sub0.001 mW/m²;

Linia directoare EUROPAEM privind CEM stabilește limita la 0.01mW/m²;

Institutul FÜR Baubiologie susține că expunerea de 0.01-1 mW/m² este prea ridicată.

Considerăm că toate aceste date științifice ar trebui luate în considerare de către UE.

De obicei, oamenii subestimează riscul apariției unor noi descoperiri, de exemplu a numeroși agenți chimici, antibiotice, precum și a radiațiilor de raze X. Limitele de expunere ale acestora au fost revizuite în sens descrescător, cu dovezi științifice din ce în ce mai numeroase. În cazul FME neionizante provocate de om, s-a întâmplat exact contrariul și ne putem întreba de ce.

Este sigur?

Copiii din această generație sunt primii care ar putea fi expuși la utilizarea fără fir a întregului lor ciclu de viață. Cum le poate compromite sănătatea?

Noi, europenii, pentru conexiuni sigure, subliniem că CEM RF au efecte biologice chiar și la intensități foarte scăzute și solicităm aplicarea principiului precauției în acest caz.

Un număr tot mai mare de cercetări științifice leagă această radiație fără fir de efecte grave asupra sănătății – cum ar fi probleme de memorie și somn, dureri de cap, cancer și deteriorarea dezvoltării creierului. Rezultatele acestei cercetări sunt puse la dispoziția publicului. În continuare, câteva surse sunt menționate ca exemple de constatări importante.

Jurnalul Epidemiologiei și Sănătății Comunității este un jurnal științific internațional. În decembrie 2010, Comisia a publicat un studiu intitulat „Utilizarea telefonului celular și probleme comportamentale la copiii de vârstă mică”. Oamenii de știință au observat mai multe probleme de comportament la copiii care au fost expuși atât prenatal, cât și postnatal la telefoanele mobile, în comparație cu copiii care nu au fost expuși în nicio perioadă de timp.

International Journal of Environmental Research and Public Health este o revistă științifică interdisciplinară, evaluată inter pares și cu acces liber. În noiembrie 2015, Comisia a publicat un studiu intitulat „Association of Exexposure to RF EMF with Glycated Haemoglobin and Risk of Type 2 Diabetes Mellitus”. O echipă de oameni de știință a comparat elevi de sex masculin cu vârste cuprinse între 12 și 17 de ani de la o școală cu radiații mai scăzute (0.019 mW/m²) și de la o școală cu radiații mai mari (0.096 mW/m²). Aceștia au descoperit hemoglobină glicită semnificativ mai mare (un indicator al glicemiei mari) la elevii expuși la CEM RF mai ridicate. În plus, studenții expuși la CEM RF mai ridicate au avut un risc semnificativ mai mare de diabet de tip 2.

În decembrie 2018, revista americană privind sănătatea bărbaților a publicat un studiu intitulat „Mobile Phone Base Station Settings Adjacent to School Buildings: Impact on Students’Cognitive Health (Impactul asuprasănătății cognitive a elevilor), comparând elevii de sex masculin cu vârste cuprinse între 13 și 16 de ani de la o școală cu radiații mai scăzute (20 mW/m²) cu o școală cu radiații superioare (100 mW/m²). Oamenii de știință au constatat că adolescenții de vârstă școlară expuși unor niveluri mai ridicate de expunere la CEM RF au întârziat aptitudinile motrice fine și brute, memoria de lucru spațială și atenția în comparație cu cei expuși la niveluri mai scăzute de CEM RF.

Sorted List of RF EMF exposure values mentioned in this article

Imagine: Lista sortată a valorilor expunerilor la FME RF menționată la prezentul articol
Credit: „Creative Commons Attribution 4.0 International License Source” (
Sursa internațională de licențe): autor

Chiar și raportul național pentru Africa de Sud 2021 comandat de proiectul internațional privind CEM al OMS confirmă (la punctul 4) că CEM RF induc stres oxidativ în celule, ceea ce poate duce la leziuni ale ADN-ului mitocondrial în celule și la efecte adverse asupra altor procese și organe biologice. Stresul oxidativ este, în general, recunoscut ca fiind o cauză a multor boli.

Copii și fără fir

Copiii sunt expuși la diferite tipuri de radiații neionizante în viața lor de zi cu zi. Trăiesc în împrejurimile ruterelor, antenelor și tuturor tipurilor de dispozitive fără fir. După naștere, părinții pun monitori pentru copii în leagăn. Mai târziu, aceștia poartă ceasuri inteligente fără fir, ochi, utilizează telefoane mobile și tablete.

Pe măsură ce oamenii au devenit din ce în ce mai obișnuiți cu telefoanele mobile, internetul și comunicațiile fără fir, utilizarea acestor instrumente s-a răspândit treptat în școală. La sfârșitul anului 2019, a fost aproape imposibil să se găsească școli care nu utilizează Wi-Fi. Școlile reprezintă un mediu unic, deoarece copiii petrec câteva ore pe zi în săli de clasă cu expunere fără fir puternică.

În plus, în perioada 2019-2021, din cauza pandemiei de COVID-19, multe țări din UE au închis școlile și au permis doar învățământul la distanță. Acest lucru a însemnat că mulți copii au petrecut ore acasă cu tabletele, laptopurile sau telefoanele mobile în cadrul unor reuniuni de conferință cu un profesor. Aproape toate au fost conectate la rețeaua Wi-Fi.

Pentru a da impresia expunerii copiilor: Conform calculelor, distanța de 20 cm de la o tabletă cu Wi-Fi înseamnă o expunere de 40.0 mW/m² și 100 cm distanță de un router Wi-Fi înseamnă o expunere de 8.0 mW/m² [4].

Wireless in Classroom

Imagine: Fără fir în sala de clasă. Pentru mai multe grafice, vizitați site-ul:
https://ehtrust.org/wp-content/uploads/Wi-Fi-in-School-Worldwide-US-Final-92021-BlackWhite-2.pdf
credit: „Creative Commons Attribution 4.0 International License Source” (
Sursa internațională de licențe):
Autor creat

Copiii nu sunt adulți mici

Directiva 2014/53/UE a UE asigură testarea dispozitivelor fără fir. Cu toate acestea, standardul EN 50566: 2017 și EN 50360: 2017 se referă la standardul american IEC/IEEE 62209-1528, care nu ia în considerare copiii, ci se bazează doar pe proporțiile „capului masculin adult, astfel cum este prezentat de armata SUA”.

Grosimea craniului acționează ca o barieră în calea absorbției radiațiilor. Craniul unui copil este mult mai subțire decât cel al unui adult, astfel încât absorbția este mai mare.

Revistade biologie electromagnetică și medicină publică articole de cercetare evaluate inter pares privind efectele biologice ale câmpurilor electromagnetice neionizante (de la frecvență extrem de scăzută la radiofrecvență). În octombrie 2011 a fost publicat un studiu pe tema „ Limitele de expunere: subestimarea radiației celulare absorbite a telefonului, în special la copii, a constatat că „absorbția capului unui copil poate fi de peste două ori mai mare, iar absorbția măduvei osoase a craniului poate fi de zece ori mai mare decât în cazul adulților”.

Cercetarea în domeniul mediului este o revistă multidisciplinară care publică informații de înaltă calitate. În noiembrie 2018, a fost publicat un studiu axat pe Absorbția radiațiilor wireless la copii față de creierul adult și ochi de la conversația telefonică celulară sau realitatea virtuală. Acest studiu „arată că ochii tineri și creierul absorb doze de radiații locale substanțial mai mari decât adulții”.

Împreună cu toate faptele menționate mai sus și în ceea ce privește viteza rapidă de creștere și dezvoltare, copiii trebuie considerați ca fiind deosebit de susceptibili la efectele radiațiilor.

Operator systems on a residential block in Slovak republic

Imagine: Sisteme ale operatorilor pe un bloc rezidențial din Republica Slovacă. Expunere curentă 5 mW/m².
Credit: „Creative Commons Attribution 4.0 International License Source” (
Sursa internațională de licențe): autor

Cum sugerăm protejarea copiilor noștri?

Întrucât copiii sunt obligați prin lege să meargă la școală, este important să se creeze un mediu sigur pentru ei. Există mai multe modalități de a acționa, pentru a menționa unele opțiuni din ICE:

 • Cablurile ar trebui să fie întotdeauna prima opțiune (în locul cablurilor fără fir).
 • Toate emițătoarele fără fir ar trebui să fie dezactivate pe toate dispozitivele compatibile cu Wi-Fi, iar școala ar trebui să asigure conexiuni de rețea prin cablu pentru computerele de birou, laptopuri, laptopuri, tablete, tablete și imprimante. Modul de zbor trebuie utilizat pe telefoanele mobile.
 • În general, ar trebui să se asigure accesul la internet în întreaga școală a rețelei locale prin cablu (LAN).
 • Atunci când nu sunt posibile soluții prin cablu, wireless ar trebui să fie limitat în timp, iar puterea ar trebui reglată la cel mai scăzut nivel utilizabil. După finalizarea lucrării, nu trebuie uitat să se oprească toate funcțiile fără fir.
 • Copiii ar trebui să învețe cum să își utilizeze dispozitivele în condiții de siguranță. Prin urmare, prin exemplul adulților, aceștia ar fi, de asemenea, educați indirect.
 • Școala ar trebui, de asemenea, să interzică utilizarea telefoanelor mobile și a altor dispozitive electronice personale în zonele de instruire/sălile de clasă.

Alte avantaje ale lipsei radiațiilor RF ale soluțiilor cablate sunt: Acestea sunt mult mai tolerante la erori, mai eficiente în ceea ce privește consumul de energie și mai sigure pentru o utilizare pe termen lung. Ele permit o transmitere mai sigură a datelor și nu depind de condițiile meteorologice (umiditate) sau de obstacolele din calea drumului (arbori, pereți).

Wired in Classroom

Imagine: Cu cablu în sala de clasă. Pentru mai multe grafice, vizitați site-ul:
https://ehtrust.org/wp-content/uploads/Wi-Fi-in-School-Worldwide-US-Final-92021-BlackWhite-2.pdf
credit: „Creative Commons Attribution 4.0 International License Source” (
Sursa internațională de licențe):
Autor creat

Alte modalități de protejare a copiilor

Nu numai în interiorul școlilor, ci și în afara clădirilor școlare și în apropierea acestora există surse de radiații de radiofrecvență: emițători pe acoperișul școlii și pe clădirile sau pilonii din apropiere din cartier. Toate acestea sunt surse puternice de radiații.

Mulți oameni de știință s-au adresat în scris administratorilor de școli, declarând că turnurile celulare nu ar trebui să fie amplasate în școli sau în apropierea acestora.

Municipalitățile ar trebui să își adopte propriile reglementări și să interzică turnurile de celule din apropierea școlilor și grădinițelor.

Părinții ar trebui să fie interesați și ar trebui să solicite o mai bună protecție a copiilor lor.

Operator Systems at primary school and a residential block in Slovak republic

Imagine: Sisteme de operatori la școala primară și la un bloc rezidențial din Republica Slovacă. Expunerea medie pe stradă este de 12 mW/m²
Sursă:
https://slovenskobez5g.org/wp-content/uploads/docs/Nepriaznivy_dopad_534_2007_1.pdf

Concluzie

Există multe motive pentru a lua măsuri de protecție pentru copiii noștri, deoarece aceștia sunt mai mult și mai expuși pe parcursul vieții lor, chiar și în perioada în care sunt mai vulnerabili din punct de vedere fizic decât adulții.

Cetățenii UE nu au fost întrebați dacă acceptă consecințele generalizate asupra sănătății generate de internetul fără fir în numele progresului tehnologic și al digitalizării.

Prin urmare, în ICE „Stop [(5G)] – Să păstrăm conectat, dar protejat, solicităm o reglementare mai strictă pentru a proteja întreaga viață împotriva radiațiilor de radiofrecvență și de microunde.

La acest articol s-a acordat atenție propunerilor 6și 7 din ICE.

„propunerea 6: Înlocuirea conexiunilor fără fir cu cabluri. Să faceți acest lucru imediat în locuri precum spitale, grădinițe, școli, case de bătrâni, toate clădirile publice”

„propunerea 7: Educarea publicului cu privire la pericolele asociate conexiunilor fără fir și la modalitățile de reducere la minimum a expunerii (de exemplu, utilizarea cablurilor)”

 

Și nu suntem singuri:

 • Franța a interzis Wi-Fi în grădinițe în 2015 și restricționează Wi-Fi în școli începând din 2018, prin instalarea fără fir, iar profesorii utilizează cabluri pentru accesul la internet. De asemenea, Franța a început să educe cu ani de zile în urmă cu inițiative în domeniul sănătății publice cu privire la modul de reducere a expunerii.
 • Cipru a eliminat Wi-Fi din clasele elementare și are o amplă campanie de sensibilizare a publicului, educând părinții, adolescenții și femeile însărcinate.
 • Adunarea Parlamentară Europeană a emis Rezoluția 1815 în 2011, care recomandă reducerea expunerii publicului la CEM și recomandă, la punctul 8.3.2: „pentru copii în general și, în special, în școli și săli de clasă, să acorde prioritate conexiunilor internet prin cabluși să reglementeze strict utilizarea telefoanelor mobile de către elevi în incinta școlii”.
  La punctul 8.1.1. se recomandă: „toate măsurile rezonabile pentru a reduce... expunerea copiilor și a tinerilor care par a fi cel mai expuși riscului de tumori ale capului”.
 • În mai multe scrisori trimise unor districte școlare din întreaga lume, medicii au recomandat insistent conexiuni prin cablu pentru tehnologia din sălile de clasă pentru a elimina expunerile inutile la radiații fără fir.

 

 

Referințe:

[1] Meahl, H. R.: Monitor pentru radiația microundelor, Electronics 32, 1959, paginile 138-140

[2] Karel MarHa, Jan Musil, Hana Tuhá: Elektromagnetické pole a životní prostředí, 1968

[3] de exemplu, în Cehoslovacia prin Decretul nr. 408/1990

[4] Densitatea în Powed S depinde de mulți factori, acesta fiind un calcul aproximativ:
Puterea sursei (4 x x distanța2) = S
20/(4 x 3,14 x 0,22) = 39,8 mW/m² and 40 000 µW/m²
100/(4 x 3,14 x 12) = 7,0 mW/m²: 8 000 µW/m²

 

Picture of contributor Petra Bertová

Autori

Petra Bertová

Petra Bertová este membră a echipei care stă la baza inițiativei cetățenești europene (ICE) „Stop ((5G)) – rămâneți conectat, dar protejat

Petra din Slovacia a lucrat anterior pentru o întreprindere IT și, de asemenea, în sectorul educației.

 

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.

Comentarii

Gestivert LOCATION DE PLANTES | 28/05/2022

Hello

Engleza mea este foarte proastă, dar am înțeles cel mai important.

Într-adevăr, trebuie să ne protejăm copiii.

Vă scriu în legătură cu acest articol, care este disponibil pe site-ul web al guvernului: https://solidarites-sante.gouv.fr/affaires-sociales/familles-enfance/protection-de-l-enfance-10740/proteger-les-enfants-face-aux-dangers-du-numerique/

O zi frumoasă pentru toți

Samir

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Vasiliki Mustakis | 30/05/2022

Stimată doamnă Samir, 

Vă mulțumim pentru comentariu!

Dorim să vă informăm că site-ul web al forumului, inclusiv acest blog, este disponibil în franceză și în celelalte limbi oficiale ale UE. 

Păreri similare, 

Echipa Forumului Inițiativei cetățenești europene

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Gestivert LOCATION DE PLANTES | 31/05/2022

OK

Vă mulțumim Vasiliki:)

MCS

Gesti-Green

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Petra Bertova | 14/06/2022

Referințe:

[1] Meahl, H. R.: Monitor pentru radiația microundelor, Electronics 32, 1959, paginile 138-140

[2] Karel MarHa, Jan Musil, Hana Tuhá: Elektromagnetické pole a životní prostředí, 1968

[3] de exemplu, în Cehoslovacia prin Decretul nr. 408/1990

[4] Densitatea în Powed S depinde de mulți factori, acesta fiind un calcul aproximativ:
Puterea sursei (4 x x distanța2) = S
20/(4 x 3,14 x 0,22) = 39,8 mW/m² and 40 000 µW/m²
100/(4 x 3,14 x 12) = 7,0 mW/m²: 8 000 µW/m²

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
James Lech | 04/09/2022

Bună după-amiază Petra

Vă mulțumim pentru trimiterea la publicația noastră din 2021 a OMS. Publicația OMS din 2022 este disponibilă la adresa: [Https://bit.ly/3HkQ4vh]. Sunt cuprinse unele programe demonstrative fantastice pe care le-am pus în aplicare în cadrul unor proiecte din întreaga lume. Acestea demonstrează un succes imens. De asemenea,

avem un curs universitar de predare a acestor materiale, intitulat: „introducere în științele medicale și agricole submoleculare”.

Puteți găsi materiale video pe care le-am elaborat pentru curs [ aici].

 

O diferență și o utilitate esențială în aceste cursuri, videoclipuri și noua publicație din 2022 este demonstrarea soluțiilor și a strategiilor de bioadaptare la numeroasele politici și literatură la care faceți referire. 

Soluțiile sunt pragmatice, eficiente din punctul de vedere al costurilor și ușor de pus în aplicare și de instalat. Din modelul nostru, am observat o adoptare foarte rapidă și ușurința de a moderniza și de a dezvolta instalațiile.

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.
Sunteți gata să vă înregistrați inițiativa? Doriți să susțineți o inițiativă? Vreți să aflați mai multe despre anumite inițiative actuale sau încheiate?